Masu medijos sāk parādīties neoficiāla informācija par jaunās valdības aprisēm. Joprojām atklāts ir jautājums par Saskaņas Centra (SC) lomu tās izveidē.

Pie topošās valdības izveides darbu esot uzsākuši iespējamie koalīcijas partneri – Vienotība, kurā apvienojās partijas Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība un Sabiedrība citai politikai, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un, iespējams, Nacionālo spēku apvienība Visu Latvijai-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK). Pagaidām ir neskaidrs, kāda varētu būtu SC iespējamā dalība valdības izveidē.

ZZS pārstāvis Gundars Daudze Ventas Balsij skaidro, ka sarunas norisināsies visu šo nedēļu, tādēļ runāt par konkrētiem koalīcijas partneriem pagaidām vēl esot pāragri. Diezgan droši ir skaidrs, ka koalīcijā būs Vienotība un ZZS, pārējais vēl ir sarunu līmenī. Viņu ir pārsteigusi masu medijos izskanējusī informācija par konkrētiem ministru kandidātiem, tai skaitā, ka viņu plānots iecelt par apvienotās Labklājības un Veselības ministrijas ministru. Daudze gan nenoraida tādu iespējamību, tomēr vairāk viņš sevi redz parlamentā, nevis valdībā. Tāpat Daudze pauda, ka apvienot Labklājības un Veselības ministrijas būtu kļūda, jo veselības nozare tad paliktu pabērna lomā.

Runājot par ZZS pārstāvniecību valdībā, Daudze uzsvēra, ka ņemot vērā labos vēlēšanu rezultātus, ZZS vajadzētu būt lielākam īpatsvaram valdībā papildus saņemot ministra posteni Satiksmes vai Ekonomikas ministrijā. Arī sadarbībai ar saskaņiešiem ZZS šķēršļus neredz, taču valdību veidot uzņēmusies Vienotība un tas ir viņu kompetencē, aicināt SC piedalīties valdībā vai nē, klāstīja Daudze.

LTV raidījuma De facto rīcībā ir neoficiāla informācija, ka Valda Dombrovska ministru kabinets varētu izskatīties šādi: Aizsardzības ministra amatā turpinātu strādāt Imants Viesturs Lieģis (PS). Ārlietu ministrs būtu Artis Pabriks (SCP), bet ekonomikas ministra portfelis tiktu Uldim Augulim (ZZS). Izglītības un zinātnes ministra postenis paliks ZZS un to ieņems kāds no partijas sarakstos ievēlētajiem profesoriem – nav tikai vēl zināms – tieši kurš. Jāatgādina, ka viens no profesoriem ir Ventspils Augstskolas rektors Jānis Vucāns. Kultūras ministra amatā paliktu Ints Dālderis (JL). Labklājības un Veselības ministriju vadītu Gundars Daudze (ZZS). Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju plānots apvienot ar Vides ministriju, tās vadību uzticot Raimondam Vējonim (ZZS). Jaunais Satiksmes ministrs būtu Artis Kampars (JL), tieslietu ministrs – Gaidis Bērziņš (TB/LNNK). Zemkopības ministra amatā paliktu Jānis Dūklavs (ZZS), Iekšlietu ministra amats tiktu Ģirtam Valdim Kristovskim no PS. Par finanšu un iekšlietu ministriem šobrīd nav skaidrs. Tikmēr par Saeimas spīkeri varētu kļūt Solvita Āboltiņa.

Saskaņā ar Satversmi jaunievēlētajai, 10.Saeimai uz pirmo sēdi jāsanāk 2.novembrī. Dombrovskis paudis cerību, ka šajā dienā izdosies arī apstiprināt jauno valdību.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: