Ventspils Jaunrades nama observatorijā notikuši pirmie nakts seansi, kuros varēja novērot Jupiteru ar saviem pavadoņiem, kā arī Mēnesi.

Tāpat apmeklētājiem bija iespēja iejusties kosmosa pētnieka ādā un nedaudz pagrozīt lielo teleskopu.

«Pagaidām vēl izmēģinām dažādus variantus un meklējam labāko. Piemēram, esam sapratuši, ka vakara grupām nevajadzētu būt lielākām par 10-12 cilvēkiem, citādi, kamēr 20 cilvēki pēc kārtas uzkāpj pa trepēm un paskatās teleskopā, paiet krietns laiks,» stāsta lektors Aivars Žogla.

Observatorijā notiek arī dienas seansi, kuros, izmatojot īpašus filtrus, var vērot Sauli.

Gan dienas, gan nakts seansi var notikt tikai piemērotos laikapstākļos, kad ir laba redzamība. Nākamie nakts seansi visticamāk notikšot pēc pārejas un ziemas laiku, jo tad vakaros jau ātrāk iestāsies tumsa, skaidro Žogla. Interesantiem viņš iesaka sekot līdzi informācijai, ko Ventspils Jaunrades nams ievieto internetā, virtuālajā komunikācijas tīklā twitter, kur Jaunrades nams atrodams ar vārdu Jaunrades_nams.

Interese par observatoriju un planetāriju ir liela. Septembrī tos apmeklējuši 5845 cilvēki. Vairāk apmeklētāju bijis planetārijā, kura darbība nav atkarīga no laikapstākļiem. Šobrīd planetārijā var skatīties filmas Divi stikla gabaliņi un Pieskaroties visuma malai, ko papildina lektora stāstījums par to, kas šobrīd novērojams pie debesīm. Planetārijā seansi notiek dienu, izņemot pirmdienas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: