Nekustamie īpašumi, kuri klientu parādu dēļ nonāk banku īpašumā, reizumis netiek pienācīgi apsaimniekoti. Biežāk problēma ir aktuāla laika posmā, kamēr tiek kārtotas juridiskās formalitātes. 

Problēma par banku pārņemtajām ēkām aktualizēta rubrikā Hallo; lasītāji sūdzējās par diviem konkrētiem īpašumiem. Kalēju ielā 8 zāle neesot pļauta divus gadus, žoga ap māju nav, un sētā mētājas atkritumi.

Kaimiņi zina stāstīt, ka tur it kā dzīvojis kāds pašvaldības policists ar ģimeni, tagad viņi esot izbraukuši uz ārzemēm. Pilsētas domes Būvniecības administratīvās inspekcijas vadītāja Ingrīda Eklone informē, ka šis īpašums juridiski joprojām pieder kādai fiziskai personai.

Šoruden neviena lapa neesot grābta Vasarnīcu ielā 32, ziņo kāda lasītāja. Swedbank preses sekretāre Kristīne Jakubovska informē, ka īpašumu minētajā adresē iegādājusies nekustamo īpašumu kompānija Ektornet, kas ir Swedbank meitas uzņēmums, un patlaban noris īpašuma tiesību pārreģistrācija.

Turpmāk Ektornet nodrošināšot īpašuma apsaimniekošanu un uzturēšanu atbilstoši pašvaldības prasībām. Eklone konstatējusi, ka pēdējās dienās Vasarnīcu 32 teritorija ir sakopta.

Uzrunātie finanšu iestāžu pārstāvji visi kā viens apgalvo, ka bankas par saviem īpašumiem rūpējas, uzkopj apkārtējo teritoriju un nodrošina arī apkuri. SEB bankas sabiedrisko attiecību speciāliste Sanda Purviņa apgalvo: «Mums ir svarīgi, lai īpašums tiktu labiekārtots, tas būtu sakārtos un uzkopts, labi iekļautos pilsētvidē.»

Saviem īpašumiem SEB banka nodrošinot nepieciešamās komunikācijas to uzturēšanai un saglabāšanai (siltums, elektrība, ūdens). Uzturēšanas darbiem ar atklātu konkursu palīdzību banka piesaistot pašvaldību un privātos namu apsaimniekotājus.

Savukārt Hipotēku bankai jau gadu veiksmīgi darbojoties primārā mājokļa programma. Tā paredz, ka abpusēji vienojoties, aģentūra no īpašnieka atpērk īpašumu, paredzot iespēju trīs gadu laikā to izpirkt.

Aizņēmējs lielākoties izvēloties palikt līdzšinējā mājoklī, noslēdzot īres līgumu, proti, šis klients arī turpina pats īpašumu apsaimniekot.

Swedbank pārstāve Jakubovska apgalvo, ja banka pārņem īpašumu, tā nodrošina tā apsaimniekošanu, izīrēšanu vai, ja nepieciešams, iekonservēšanu. Taču problēma varētu būt brīdī, kamēr banka vēl nav juridiski kļuvusi par īpašnieku.

Par tādu tā var kļūt pēc trim tiesas rīkotām izsolēm. Pārejas posms pēc īpašuma izsolīšanas ir ļoti atkarīgs no tiesu izpildītāju un tiesas noslodzes. Praksē parasti tas prasot apmēram 3-6 mēnešus. Process ieilgst tad, ja izsoļu rezultāti dažādu iemeslu dēļ tiek apstrīdēti. Šajā laikā, kamēr nav nokārtotas juridiskās formalitātes, iepriekšējais īpašnieks nav ieinteresēts apsaimniekot ēku, kuru viņam banka grasās atņemt, kā tas acīmredzot bijis arī gadījumā ar īpašumu Vasarnīcu ielā 32. Par šo īpašumu ir noslēgts pirkuma līgums, kurš nav vēl reģistrēts zemesgrāmatā, bet diemžēl nav noteikta termiņa, cik ilgā laikā tas jāizdara.

Ir vēl citas bankām piederošas ēkas pilsētā, kuras nonākušas Būvniecības administratīvās inspekcijas redzeslokā, par kuru pienācīgu neapsaimniekošanu īpašnieki brīdināti vai tiem sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols. Piemēram, par īpašumu Dzintaru ielā 32, Robežu ielā 11, Embūtes ielā 29, kopumā tādu adrešu ir ap 30. Arī Eklone atzīst, ka visbiežāk problēmas ar apsaimniekošanu ir posmā, kamēr mainās īpašuma saimnieki un tiek formēti dokumenti.

Taču pa retam problēma ir arī ar īpašumiem, kurus bankas jau ir pārņēmušas. Piemēram, par īpašumu Embūtes ielā 29 inspekcija par apsaimniekošanu kādu banku brīdinājusi vairakkārt – reiz atgādinājusi par logu un durvju aizdarīšanu, vēlāk mudinājusi salabot sagāzušos žogu. Brīdinājumi un mudinājumi arī devuši rezultātu gan šajā, gan citos gadījumos.

Jura Ģiguļa foto

Juridiski ēka Kalēju ielā 8 joprojām pieder kādai fiziskai personai. Taču īpašnieks jau otro gadu par ēku un tās apkārtējo teritoriju nerūpējas. Iespējams, situācija uzlabosies tikai tad, kad mainīsies īpašnieks.         

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: