Ventspils tenisa kluba audzēknis un topošais treneris Edijs Frīzendorfs bija pirmais ventspilnieks Deivisa kausā. Pēc mačiem viņš labprāt dalījās iespaidos par pirmo šāda līmeņa pieredzi; Edija sniegumu vērtēja arī pieredzējušais tenisa treneris Andris Šteinhards.

«Iespaidi ir fantastiski,» – tā sarunu iesāka Frīzendorfs. «Halle ar vairāk nekā 1000 skatītājiem, pasaules pirmā simtnieka spēlētāji, neticams spēles ātrums, emocijas – nekas tāds dzīvajā vēl nebija redzēts. Ernests Gulbis pirms tam bija redzēts tikai televizora ekrānā. Pirmajā izgājienā biju uztraucies ne pa jokam, bet izrādījās, ka nav nemaz tik traki. Protams, gadījās dažas strīdīgas bumbas, bet tāds ir sports. Pirmā spēle, ko nācās tiesāt, bija arī pirmā turnīrā; nekad iepriekš neko tādu nebiju darījis, tāpēc nezināju, kā man tas izdosies. Par laimi, uztraukums pārgāja jau pēc pirmās izspēles un viss izdevās. Nākamā bija Ernesta Gulbja spēle, kurā gan es nedaudz vairāk iespringu, jo Gulbis kā nekā ir pieradis pie augstas precizitātes tiesāšanas jomā. Arī šajā spēlē viss izdevās labi – bija dažas strīdīgas situācijas, bet tajās man izrādījās taisnība. Nākamās divas dienas pagāja diezgan mierīgi, bez sarežģījumiem. Pašas spēles man īpaši neizdevās pavērot, jo galvenais bija koncentrēties uz līniju, kas man bija milzīga un neaizmirstama pieredze. Arī galvenais tiesnesis no Lielbritānijas manu darbību novērtēja atzinīgi.»

Deivisa kausa mačus klātienē vēroja arī tenisa treneris Andris Šteinhards, kas atzinīgi vērtēja mūsu tiesneša darbību. «Pēc mačiem dažos preses izdevumos tika kritizēti mūsu tiesneši. Protams, bija kļūdas, bet kā gan bez tām, ja Deivisa kausa sacensības ir vienīgās šāda līmeņa sacensības mūsu valstī, kas notiek tikai reizi gadā! Turklāt paši tenisisti ir tādā emocionālajā spriedzē, ka bieži vien uzdod vēlamo par esošo un cer, ka pēc katra viņu sitiena bumbiņa trāpa laukumā, bet pretinieka – mazliet autā. Tā kā pēc šāda līmeņa spēlētāju sitieniem tenisa bumbiņa lido ātrāk par 200 km/h, tad precīzi noteikt pāris centimetru uz vienu vai otru pusi ir ļoti sarežģīti. Tāpēc jau tagad pasaulē arvien vairāk turnīros tiek ieviesta Hawk Eye sistēma, kad bumbiņas lidojumu fiksē ar daudzām TV kamerām. Dators šos attēlus salipina kopā un precīzi nosaka trāpījumu. Prieks, ka mūsu Edijs neapjuka, pirmoreiz tiesājot šāda līmeņa sacensības. Arī spēles komisārs pēc trīs dienu cīņām viņam ielika gandrīz vai vislabākās atzīmes no visiem līnijtiesnešiem.»

Jāatzīmē, ka Latvijas tenisisti sīvā cīņā ar 2:3 piekāpās poļiem un zaudēja vietu Eiropas–Āfrikas zonas pirmajā grupā. Jau tagad zināmi nākamās sezonas izlozes rezultāti. Vispirms mūsējiem būs jāaizvada cīņa Grieķijā, un, ja tajā izdosies uzvarēt, tad būs jāsacenšas ar Monako–Dānijas dueļa uzvarētāju. Cīņa no 4. līdz 6. martam notiks Grieķijā. Lai atgrieztos Eiropas–Āfrikas 1. grupā, mūsu komandai kopumā būs jāizcīna trīs uzvaras.

Foto: Edijs (kreisajā malā) uzmanīgi pilda līnijtiesneša pienākumus

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: