Pēc provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem, Saeimā iekļuvuši divi ventspilnieki – Gundars Daudze un Dana Reizniece. Alīna Rugine, Leonards Čamanis un Dace Korna paliek aiz borta.

Gundars Daudze, vērtējot rezultātus, saka paldies vēlētājiem par uzticību. Viņa vērtējumā Zaļo un zemnieku savienības panākumi Kurzemē lielā mērā skaidrojami arī ar sadarbības līgumiem, kas noslēgti ar divām spēcīgām reģionālajām partijām. Daudze izsaka gandarījumu, ka tiem, kas piedalījās vēlēšanās, būs sajūta, ka ir savs pārstāvis parlamentā, vienlaikus atzīmējot, ka deputātiem jāapzinās atbildība savu vēlētāju priekšā.

Dana Reizniece, kas šajās dienās ir atceļā no Sibīrijas, kur piedalījās šaha olimpiādē, atzīst, ka sajūtas ir divējādas – no vienas puses gandarījums, ka kurzemnieki novērtējuši viņas darbu un spējas. No otras puses, ievēlēšanas gadījumā, jārēķinās ar pārmaiņām profesionālajā jomā.

Līdz vakardienas pēcpusdienai 25 vēlēšanu iecirkņos Kurzemē svītrojumi un plusi vēl nebija apkopi, bet provizoriskie rezultāti rāda, ka 5 deputātu vietas, ko Zaļo un Zemnieku savienība ieguvusi Kurzemē, ieņems Gundars Daudze, Aija Barča (Liepāja), Alfons Spēks (Talsi), Dana Reizniece un Tālivaldis Bergmanis (Kuldīga).

Savukārt Ventspils Augstskolas rektoram Jānim Vucānam Ventspilī aktīvi vilkuši plusiņus. Diemžēl tas nav bijis pietiekami, lai iekļūtu 10. Saeimā. Arī ekonomistu Dmitriju Smirnovu, kas kandidēja no Rīgas vēlēšanu apgabala, Saeimā neredzēsim. Ventspils novada iedzīvotāji arī savu pārstāvi Saeimā nav ieguvuši. Jānis Abakuks vislielāko atbalstu ieguvis Piltenē, bet visvairāk svītrots Ugālē.

Ventspilnieki, Alīna Rugine un Leonards Čamanis, kas vēlēšanās kandidēja no Saskaņas Centra(SC) tautas uzticības mandātu nav ieguvuši. Kurzemnieku simpātijas izpelnījies Ventspils augstskolas absolvents, Mārtiņš Lauva, kas pēc šī brīža rezultātiem, iekļuvis Saeimā no SC. Lauva saistīts ar Ventspils tranzīta uzņēmumiem un tiekoties ar ventspilniekiem pirms vēlēšanām, devis solījumu iestāties par šīs nozares darbinieku tiesībām. Jāatzīmē, ka ventspilnieki, kas balsojuši par SC visvairāk svītrojuši tieši Čamani. Alīnu Rugini pozitīvi novērtējuši vairāki šīs partijas atbalstītāji Ventspilī, taču arī viņa kopvērtējumā palikusi tikai četrpadsmitā, aiz sevis atstājot Čamani.  

Starp četriem ievēlētajiem Vienotības deputātiem nav ventspilniece Karīna Korna un Ilmārs Geige. Visvairāk gan plusus, gan arī svītrojumus saņēmusi Solvita Āboltiņa. Vienotību Kurzemē pārstāvēs arī Janīna Kursīte - Pakule, Silva Bendrāte un Ingrīda Circene.

Jāatzīmē, ka apkopojot rezultātus, Saeimā iekļuvušo deputātu sastāvs var mainīties. Centrālā vēlēšanu komisija oficiālos rezultātus sola paziņot divu nedēļu laikā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: