Atzīmējot starptautisko tūrisma dienu, vakar tika godinātas labākās naktsmītnes Ventspilī un tapa zināms, ka tūristu skaits pieaudzis par 35%. Pateicoties pašvaldības atbalstam, sezona bijusi veiksmīga.

Tas pamatā ir nemitīgs darbs, norāda izmitināšanas uzņēmumu īpašnieki. Lai krīzes laikā nezaudētu klientus, meklētas jaunas un radošās idejas un domāts par izmaksu samazināšanu. Tomēr visvairāk uzņēmēji novērtē pašvaldības atbalstu, kas mērķtiecīgi strādā pie tūristu piesaistes. Ventspils 720. jubilejas plašais pasākumu klāsts un pilsētas domes realizētā plašā reklāmas kampaņa, bijusi veiksmes pamatā. Uzņēmējam vien atliek nodrošināt kvalitatīvu pakalpojumu.

Jau martā, domes priekšsēdētājs, Aivars Lembergs, ierosināja tikties ar naktsmītņu biznesā iesaistītajiem uzņēmējiem, lai pārrunātu ieceres jaunu tūrisma objektu izveidē un uzklausītu uzņēmēju ierosinājumus. Daudzi no šodien apbalvotajiem atzīst, ka tā nav bijusi tikai tukša runa un viņu priekšlikumi realizēti dzīvē. Sakārtojusi tūrisma objektu norāžu sistēma, tomēr viens no būtiskākajiem pašvaldības atbalsta pasākumiem uzņēmēju skatījumā ir 50% nekustamā īpašuma nodokļu atlaide tiem īpašumiem, kuri ietilpst viesnīcu grupā un veic viesu izmitināšanu.

Neatsverams bijis arī domes vadības atbalsts sarunās ar valdību par samazināto PVN likmi tūrisma nozarei. Solvita Seile, viesnīcas Raibie logi saimniece, norāda, ka patiecoties šim lēmumam „tūrisma uzņēmumi varēja atsperties. Viesnīca strādājusi ar 100% noslodzi un sezona bijusi izcila.” Arī Karlīnes namam un Ostmalai šogad veicies labi un neviena no istabiņām ne brīdi tukša nav stāvējusi. Ostmalas pārstāvis, uzņēmējs Jānis Blaus stāsta, ka viesi braukuši no visas Eiropas, pat no Austrālijas. Apkopojot datus par vasaras sezonu bijis jāpabrīnās par skaitļiem un to, ka salīdzinoši mazajā viesu namā, vasaras laikā pabijuši tik daudz iemītnieku.

Jāatzīmē, ka tikšanās laikā ar pašvaldību, Ostmalas pārstāvji nākuši klajā ar ierosinājumu, attīstīt medicīnas tūrismu Ventspilī. Ventspils slimnīcas Hemodialīzes nodaļas vadītāja, nefroloģe Linda Mičule ierosināja sagatavot profesionāli precīzu informāciju par iespējām tūristiem izmantot dialīzes pakalpojumus. Šī informācija bez maksas tika ievietota visos tūrisma centra izdevumos un mājas lapā. Izrādījās, ka pakalpojums bijis pieprasīts. Mičule ir gandarīta un atklāj, ka visvairāk to izmantojuši lietuvieši. Turklāt, tā tiek šauti vairāki zaķi vienā reizē. Ieguvēja ir arī Ventspils slimnīca un mūsu nodokļu maksātāji.

Uzņēmējs Italo Freimanis, kura Karlīnes nams šogad ieguva pirmo vietu savā grupā, uzskata, ka pašvaldība ļoti mērķtiecīgi strādā pie tūrisma attīstības. Tūrisma informācijas centrs veic plašu reklāmas kampaņu, tiek domāts par daudzveidīgu pasākumu klāstu un veidoti aizvien jauni tūrisma un izklaides objekti.

Tūrisma firmas Tobago vadītāja, Iveta Rīvāne, kas ikdienas tūristus iepazīstina ar Ventspili, stāsta, ka „viņiem šeit patīk viss. Dažkārt mammas, kas atbraukušas no citas Latvijas pilsētas, sāk birdināt asaras, redzot, kā te padomāts par bērniem un ģimenēm, ar nožēlu atzīstot, ka viņu pilsētā tā nav.”

Rīvāne stāsta, ka visvairāk novērtē to, ka Ventspilī domāts par cilvēkiem – bibliotēka nav tikai skaista, bet arī apmeklēta. Tā vienmēr ir ļaužu pilna un mājīga. Daudziem patīk brīvdabas trenažieri un aktīvās atpūtas iespējas. Šogad paplašinātā Mazbānīša trase, veloceliņš un ūdens atrakciju parks ir vieni no tūristu iecienītākajiem. Rīvāne īpaši atceras kādu baltkrievu ģimeni, kas sākumā ieradās uz vienu nedēļu, tad jau uz divām, bet šovasar atgriezās uz trīs nedēļām.

Milzīgu interesi jau pirmajā mēnesī izraisījis Planetārijs un Observatorija, to apmeklējuši 5600 cilvēku.

 

Labākie 2010.gadā:

Viesnīca - Raibie logi

Viesu nams - Karlīnes nams

Brīvdienu mājas – Jasmīni

Naktsmītnes privātmājā - Mazā magnolija

Jauniešu mītnes - Ventspils Augstskolas tūristu viesnīca

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: