Ediju Grīnvaldu, Profesionālas vidusskolas 2. kursa audzēkni, vislabāk raksturo frāze Visur klāt, nekur nost. Puisi ik dienas var manīt Galvenajā bibliotēkā, sestdienās viņš tirgo kartupeļus, svētdienās rosās Bērnu pilsētiņā.

Līdz 12 gadu vecumam, tagad Edijam ir 17, topošais ēdināšanas pakalpojumu speciālists bijis īsts delveris. Piemēram, vakaros laikus nav nācis mājās, arī mācībās nav bijis pirmais skolēns klasē. Nācies paciest arī vienaudžu zobgalības, kas izteiktas viņa sprogaino matu dēļ.

Lai uzlabotu sekmes un atvieglotu ģimenes materiālo stāvokli, 6. klasē Edijs ar mammu nolēma, ka viņš turpinās mācīties Ances pamatskolā. Tur viņam veicās labāk, jo nelielajā kolektīvā bijis vieglāk saprast jauno vielu, tomēr angļu valodā gan tik un tā nav izdevies nopelnīt labas atzīmes. «Man patika matemātika, zīmēšana un mājturība – tā, ko māca meitenēm. Labprāt apgleznoju traukus. Latviešu valodā gan bija raibi, kā jau Ventiņam, – pazuda garumzīmes un galotnes,» saka Edijs.

Pēc devītās klases, domājot par profesijas izvēli, zēns gribējis apgūt virpotāja arodu, tomēr iestājies pavāros: «Pirms tam mācēju cept pankūkas un kartupeļus, nu protu gatavot arī gaļas ēdienus.» Par kartupeļiem ir atsevišķs stāsts – Edijs tos ne tikai cep, bet arī tirgo. Mammas paziņas piedāvājuši piepelnīties, un puisis piekritis. Darbs nav viegls, jo jācilā tupeņu maisi, tomēr interesants – jo vairāk tādēļ, ka Edijs nav kritis uz mutes un viņam patīk aprunāties ar pircējiem.

Runīguma dēļ viņš jau deviņus desmit gadus praktiski katru svētdienu uzturas Bērnu pilsētiņā. Sākumā turp devies kā pasākumu apmeklētājs, pēc tam sācis palīdzēt tehniskos jautājumos, piemēram, uzstādot skaņu aparatūru. Kultūras centra producente Iveta Cepurniece: «Edijs izaudzis manu acu priekšā, tāpēc droši varu teikt – mamma var lepoties ar tādu dēlu! Edijs ir ļoti izpalīdzīgs, man atliek tikai paskatīties, un viņš jau saprot, kas jādara.»

Reizēm puisim traucē straujais raksturs, viņam jāiemācās apdomība, bet tas, ko Edijs dara šobrīd, liek aizdomāties – varbūt tiešām pietiek sēdēt mājās un laiks iet cilvēkos, lai padarītu dzīvi krāsaināku. Edijam tas šovasar izdevās, piedaloties arī Karlīnes ielas svētkos un palīdzot Zaļās kustības Ventspils nodaļas vadītājam Imantam Blūmam Eiropas mobilitātes nedēļā organizēt pasākumu Diena bez auto.   

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: