Šogad uzņēmējdarbības vide Ventspilī ir mazāk aktīva, nekā kaimiņu novados un valstī kopumā.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, komersantu skaits, kas bija reģistrēts Ventspils pilsētas domes Ekonomikas nodaļā, gandrīz nav mainījies. Tajā pašā laikā Uzņēmumu reģistra statistika liecina, ka Latvijā kopumā komersantu aktivitāte ir būtiski pieaugusi.

Ja pagājušajā gadā reģistrētas 7 155 biedrības ar ierobežotu atbildību, tad šā gada 9 mēnešos reģistrēto SIA skaits jau pārsniedzis pagājušā gada līmeni – 7626, informē Uzņēmumu reģistra pārstāve Līga Brice. Vēl viņa saka, ka šogad, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazinājies individuālo komersantu un zemnieku saimniecību skaits.

Ventspils dome jau astoņus gadus veic komercdarbības vietu uzskaiti, kas saistīta ar tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu pilsētas teritorijā. Ekonomikas nodaļas vadītājs Laimonis Strujēvičs saka, ka komersantu kustība ir vērojama arī šogad – kāds pārtrauc savu darbību, citi uzsāk, vēl daži maina darbības jomu atkarībā no pakalpojuma pieprasījuma.

Taču kopumā Ventspilī ir stabils komersantu skaits – 805 (pagājušajā gadā bija 813). Kopš gada sākuma 90 komersantu Ventspilī pārtraukuši savu darbību, bet reģistrējušies 82 jauni.

Tomēr, kā novērojusi Ventas Balss, šovasar Ekonomikas nodaļā reģistrēts ļoti maz jaunu komercdarbības vietu, kas norāda uz komersantu aktivitātes samazināšanos otrajā pusgadā. Uzņēmumu reģistra Ventspils filiāles vadītāja Inta Apšeniece apstiprina šo tendenci. Ventspils filiāle reģistrē uzņēmumus Ventspils un novada teritorijā, kā arī Kuldīgā un Talsos.

Kā novērojusi Apšeniece, šogad Kuldīgas un Talsu uzņēmēji biežāk reģistrē savus uzņēmumus nekā ventspilnieki. Uz to netieši norāda arī brīvo darba vietu skaits, kas tiek piedāvāts Ventspilī, Talsos un Kuldīgā. Ja Ventspilī šonedēļ reģistrētas 25 vakances, tad Kuldīgā – 37, bet Talsos – 81.

Apšeniece pieļauj, ka zemāka uzņēmējdarbības vides aktivitāte Ventspilī, salīdzinot ar kaimiņu pašvaldībām, var būt saistīta ar zemāku bezdarba līmeni. «Ventspilī ir vairāk lielu uzņēmumu, kas darbojas un nodrošina vietējos iedzīvotājus ar darbu, iespējams, tāpēc viņi ir mazāk motivēti uz sava biznesa atvēršanu un patstāvīgas komercdarbības uzsākšanu,» pieļauj Apšeniece.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: