Ventspils vakara vidusskolas skolotāja Lita Spruģevica ir gandarīta par divu gadu darba novērtējumu – viņa kļuvusi par Luda Bērziņa starptautiskā radošo darbu konkursa laureāti.

Sākumskolas un sociālo zinību skolotāja ar deviņpadsmit gadu pieredzi izlolojusi pētījumu par drošības jautājumu apguvi skolā, un drīz tas tiks izdots arī grāmatā.

Izcilā latviešu pedagoga, valodnieka, folklorista, teologa, literatūrzinātnieka, dzejnieka, mācību grāmatu autora un sabiedriskā darbinieka Luda Bērziņa piemiņas fonda radošo darbu starptautiskais konkurss šogad notika jau 16. reizi.

Tajā piedalās ne tikai pedagogi, bet arī kultūras darbinieki, zinātnieki, pētnieki, un viens no šī konkursa mērķiem ir veicināt un atbalstīt skolotāju, augstskolu docētāju, studentu darbību Latvijas izglītības attīstībai.

Balvas piešķir sešās nominācijās, un viena no tām ir par inovatīvu darbību izglītībā. Šajā nominācijā bija iesniegti vairāki simti darbu, bet uz balvu pretendēja 16. Litas Spruģevicas Drošības jautājumu apguve 1.–9. klasē atzīts par labāko savā nominācijā. Skolotāja nedaudz kautrīgi, bet, jūtams, ar pelnītu lepnumu rāda Goda rakstu, ko parakstījis arī konkursa iedibinātājs un galvenais sponsors, Luda Bērziņa mazdēls Jēlas Universitātes (ASV) profesors Kristaps Keggi.

Balva ir šī pētījuma izdošana grāmatas veidolā izdevniecībā RaKa. Kad tas varētu notikt, Spruģevica nezina teikt, bet jaunākajā žurnāla Skolotājs numurā grāmata jau reklamēta.

Skolotājas Spruģevicas pētījums ir par tām problēmām, ar ko ikdienā sastopas skolotāji, klašu audzinātāji, ārpusstundu pasākumu organizētāji – kā palīdzēt bērniem apgūt drošības jautājumus to plašākajā izpratnē.

Darba lielākā vērtība ir vienota, integrēta plānojuma izveide, kurā iekļauts gan darbs mācību un audzināšanas stundās, gan ārpus tām. Šo palīglīdzekli var izmantot gan pedagogi, gan studenti, kurus interesē mācību satura jautājumi, uzskata tā autore. Integrētais plāns pērn aprobēts vakarskolā, iesaistot ne tikai 1.–9. klašu, bet arī vidusskolas audzēkņus. Spruģevica secinājusi, ka problēma nav drošības jautājumu nezināšanā, bet šo zināšanu pielietošanā.

Darbs tapis divu gadu laikā pēc Litas Spruģevicas diplomdarba vadītājas Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes lektores Ausmas Golubevas ieteikuma. Sākot pie tā strādāt, skolotāja to vairāk darīja profesionālās nepieciešamības dēļ, lai pašai būtu vieglāk drošības jautājumus izskaidrot skolēniem, bet vēlāk darbs, kā saka, ievilka. Esot bijis interesanti, atzīst Spruģevica un nenoliedz, ka varbūt vēl kādreiz varētu ķerties pie līdzīga projekta.

Paraksts pie foto: Litas Spruģevicas darbu, strādājot pie pētījuma Drošības jautājumu apguve 1.–9. klasē ar Goda rakstu novērtējusi L. Bērziņa konkursa komisija, ar Atzinības rakstu – Latvijas Universitāte, ar Pateicības rakstu – Ventspils dome.

Foto: Juris Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: