Aptuveni 60 sociālās darbinieces Ventspilī papildina savas zināšanas, apmeklējot Samariešu apvienības organizētus sociālo aprūpētāju kursus. Zīmīgi, ka mācības uzsāktas Veco ļaužu dienas, kas atzīmējama šodien 1. oktobrī, priekšvakarā.

Kursu dalībnieces sadalītas trijās grupās. Pirmā apmācību beigusi jau septembrī, bet vakar, 30. septembrī, mācības sākusi otrā grupa. Tās ir 20 sievietes, kuras Sociālajā aprūpes pārvaldē jau darbojas vecu, hroniski slimu cilvēku un invalīdu mājas un stacionārajā aprūpē, kā arī bezdarbnieces, kuras vēlas iegūt šīs zināšanas. Pēc trijām nedēļām apmācības uzsāks vēl viena sociālā darba speciālistu grupa.

Klaudija Reimane, Krista Dreijere un Ilze Romanova jau aprūpē vecus cilvēkus mājās. Viņām šīs ir pirmās apmācības, iegūtās zināšanas sievietes liks lietā savā darbā. Viņas cer, ka apmācībās gūs profesionālas iemaņas, kas ļaus paaugstināt kvalifikāciju, papildinot praktiskā darbā gūto pieredzi.

Inta Leite, Latviešu Samāriešu apvienības sertificēta 1. palīdzības pasniedzēja uzsver, ka bez teorētiskajām zināšanām, īpaši svarīga ir praktiska darbošanās: «Mācīsimies mainīt gulošā aprūpējamā pozas, uzvilkt vēnu zeķes, mērīsim asins spiedienu. Apgūsim zināšanas, lai palīdzot otram, taupītu arī savu veselību.»

Projektu Aprūpes pamati sociālā darba speciālistiem darbam ar pacientiem ar diagnosticētām hroniskām slimībām finansē Eiropas Savienība sadarbībā ar Norvēģijas un Latvijas valdībām, izmantojot Sabiedrības integrācijas fonda starpniecību.

Latvijā kopumā tiks apmācīti 800 sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzēji.

«Latvijas veselības aprūpes sistēmas nepilnību rezultātā mūsu valstī ir ļoti daudz smagu, hronisku slimību pacientu. Sabiedrība noveco. Liela daļa veco un slimo cilvēku tiek aprūpēti mājās, tāpēc šādas apmācības ir ļoti nepieciešamas,» uzskata Leite.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: