Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa līdz 22.oktobrim bez virzības atstājusi Ventspils augstskolas lektora ekonomista Dmitrija Smirnova pieteikumu, kurā viņš lūdzis no Drošības policijas (DP) piedzīt 50 000 latu par viņam nodarīto morālo un materiālo kaitējumu, kā arī atsaukt godu un cieņu aizskarošas ziņas.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētājas palīgs Kaspars Sadauskis atturējās konkretizēt iemeslus, kuru dēļ Smirnova iesniegtais prasības pieteikums atstāts bez virzības.

Smirnovs informēja, ka prasības pamatā ir tieši 2008.gada rudens notikumi, kad par kritisku viedokļu paušanu saistībā ar Latvijas ekonomikas stāvokli viņu uz divām diennaktīm aizturēja DP.

Smirnovs ar prasību tiesā vērsies patlaban, jo nepilnu divu gadu laikā neviena valsts institūcija nav ekonomistam atvainojusies par viņa tiesību rupjo pārkāpšanu.

Tāpat dažādas valsts amatpersonas un ekonomikas analītiķi tagad ir publiski atzinuši to, par ko Smirnovs centies informēt sabiedrību jau 2008.gada rudenī, proti, ka tolaik Latvijas valsts patiešām atradās defolta priekšā.

Prasības pieteikumā Smirnovs pieprasa, lai DP atsauc godu un cieņu aizskarošās ziņas un atvainojas.

Prasība iesniegta pret Iekšlietu ministrijas Drošības policiju, bet kā līdzatbildētājs norādīta Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

"Prasību tiesā iesniedzu, lai turpinātu cīnīties par vārda brīvību Latvijā. DP mani ielika cietumā par to, ka par Latvijas ekonomikas stāvokli atļāvos godīgi pateikt to, ko citi vēlējās noklusēt. Valsts represīvo struktūru patvaļa šajā gadījumā nevar palikt nesodīta, un tāpēc vēršos tiesā. Tiesiskā valstī kādam ir jābūt atbildīgam par cilvēktiesību, kādas ir arī tiesības brīvi paust viedokli, rupju pārkāpšanu. It sevišķi svarīgi tas ir laikā, kad Latvijas valdība faktiski kalpo ārvalstu kapitālam. Ja cilvēkiem nebūs tiesību kritizēt valdošo politiku, mēs varam nonākt atpakaļ represīva, autoritāra režīma varā," uzsver Smirnovs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: