Jaunais studiju gads bakalaura un maģistra līmeņa studentiem jau ir uzņēmis apgriezienus, bet topošajiem doktorantūras studentiem tikai tagad sāksies pieteikšanās studijām doktora studiju programmās Ventspils Augstskolā (VeA).

Ventspils Augstskolā pašlaik tiek realizētas divas akreditētas doktora studiju programmas – kopīgi ar Banku augstskolu un Rīgas Starptautisko ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolu īstenotā programma biznesa vadībā, kā arī doktora studiju programma valodniecībā, kas tiek īstenota sadarbībā ar Liepājas Universitāti. Lai programmām piesaistītu un sagatavotu pēc iespējas konkurētspējīgākus zinātniekus un atjaunotu akadēmisko personālu vadībzinātnes un valodniecības nozarēs, kā arī sagatavotu speciālistus ar augstāko zinātnisko kvalifikāciju – doktora grādu –, VeA kopš 2012. gada 1. janvāra tiek realizēts Eiropas Sociālā fonda projekts Atbalsts doktora studiju programmu īstenošanai Ventspils Augstskolā (2. kārta, vienošanās nr. 2011/0059/1DP/1.1.2.1.2/11/IPIA/VIAA/010), kura ietvaros jau otro gadu visa gada garumā divi VeA doktoranti saņem mērķstipendiju ikdienas tēriņu segšanai, kā arī iespēju piedalīties gan vietēja, gan starptautiska līmeņa zinātniskajās konferencēs, semināros un citos pasākumus. Attiecīgi no projekta līdzekļiem tiek finansēts arī doktora darbu vadītāju darbs.

 

Šogad šo mērķstipendiju saņem Kristīne Gurtaja – valodniecības programmas doktorante. Lai gan studijas viņa beigusi šā gada janvārī, šobrīd norit aktīvs darbs pie doktora darba izstrādes. Par iegūto iespēju saņemt ESF mērķstipendiju Kristīne saka: «Tā kā stipendiju saņemu tikai uz šo pēdējo posmu – darba rakstīšanu –, tad studijas doktorantūrā jebkurā gadījumā būtu beigusi arī bez tās. Tomēr darbs noteikti virzās uz priekšu daudz ātrāk – visticamāk, bez stipendijas darba rakstīšanu es būtu atlikusi, uz gadu noteikti.» Lai gan studijas VeA Kristīne uzsākusi tikai doktorantūrā, bet bakalaura un maģistra diplomus ieguvusi Latvijas Universitātē, viņa nenožēlo izvēlēto augstākās izglītības iestādi. Kad apsvērusi iespējamās augstskolas, kurās studēt, viņu uzrunājis profesors Jānis Sīlis ar aicinājumu izvēlēties tieši Ventspili. «Esmu ārkārtīgi apmierināta ar savu izvēli, galvenokārt tāpēc, ka šeit ir ļoti jauka atmosfēra. Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc citiem ieteiktu izvēlēties Ventspili,» savu izvēli komentē Kristīne. Viņa arī piebilst, ka būtiskākais pluss, ko saņemtā stipendija sniedz, ir iegūtais laiks, ko viņa var veltīt doktora darba gatavošanai, tādā veidā nedomājot, kur nopelnīt naudu iztikai. Lai gan doktorantei šobrīd grūti spriest par darba iespējām, kas pavērtos pēc studijām, Kristīne ļoti cer, ka iegūtais doktora grāds tiešām sniegs plašākas karjeras iespējas.

 

Arī otrs ESF mērķstipendijas saņēmējs – Normunds Norkuss, kas studē biznesavadības doktora studiju programmā, – dalījās ar savu pieredzi par stipendijas saņemšanu «Patiesībā par ESF mērķstipendijas saņemšanas iespējām uzzināju tikai tad, kad jau biju uzsācis studijas doktorantūrā. Nedomāju, ka vispār būs tik reāla iespēja kvalificēties stipendijas saņemšanai. Visticamāk, arī bez stipendijas pieteiktos studijām doktorantūrā, jo jebkurā gadījumā tā ir unikāla pieredze un iespēja pētīt nozares jautājumus visaugstākajā līmenī,» atklāj doktorants. Viņš atzīst, ka tieši iegūtā stipendija paver daudz vairāk iespēju konferenču apmeklēšanai ārzemēs, jo izdevumi šāda veida aktivitātēm ir pietiekami lieli. Protams, arī pašmāju konferenču apmeklēšana un studiju materiālu iegāde nesagādā problēmas, jo nav tik ļoti jāsatraucas par izmaksām, atklāj Norkuss. Arī Normunds aicina citus interesentus pieteikties VeA doktorantūras studijām: «Tā ir lieliska iespēja papildināt esošās un iegūt jaunas zināšanas, tikties ar labākajiem nozares speciālistiem un akadēmiķiem, kā arī pašam pieņemt izaicinājumus nozares pētniecībā. Turklāt VeA personāla pretimnākošā attieksme pret studējošajiem iedrošina rīkoties un neapstāties pie sasniegtā!»

 

Projekta īstenošana ilgst no 2012. gada 1. janvāra līdz 2014. gada 31. decembrim, tā kopējais finansējums ir 73 292 lati, no kuriem 93,35% jeb 68 417 latu finansē Eiropas Sociālais fonds, bet 6,65% jeb 4875 lati ir nacionālais publiskais finansējums. Papildu informācija atrodama VeA mājaslapā www.venta.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: