Pieņemts lēmums veikt grozījumus saistošajos noteikumos par maznodrošinātā statusa noteikšanu un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību Ventspils pilsētā, kā arī saistošajos noteikumos par sociālajiem pakalpojumiem Ventspils pilsētas pašvaldībā.

Grozījumi abos iepriekš minētajos saistošajos noteikumos paredz paaugstināt ienākumu līmeņus maznodrošinātā statusa un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanai pensionāriem un invalīdiem. Šāds lēmums saistīts ar pensiju indeksāciju, kas stājās spēkā š.g. 1. septembrī un kas paredz, ka, piemērojot indeksu 1,04, tiek palielinātas visas pensijas, kas nepārsniedz 200 latu (284,57 eiro) apmēru. Indeksācijas rezultātā pensionāriem un invalīdiem ir nedaudz palielinājušies ikmēneša ienākumi – vidēji par 4,68 latiem (6,66 eiro).

 

Ja pašvaldība nepalielinātu ienākumu līmeņus maznodrošinātā statusa un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanai, tad 323 pensionāri/invalīdi zaudētu iespēju saņemt maznodrošinātā statusu un sociālo palīdzību, bet 32 personas zaudētu iespēju saņemt dažādus pašvaldības pabalstus, savukārt pašvaldības apmaksātu pakalpojumu ,,Drošības poga” vairs nevarētu saņemt 3 vientuļie pensionāri. Nesaņemot pašvaldības atbalstu, ievērojami pasliktinātos šo personu finansiālā situācija un līdz ar to dzīves kvalitāte kopumā, jo nelielais pensiju pieaugums nekompensētu ievērojamos izdevumus par komunālajiem pakalpojumiem (siltumenerģija, ūdens un kanalizācijas pakalpojumi) un medicīnas pakalpojumiem, kas turpmāk šīm personām būtu jāmaksā pilnā apmērā.

 

Pēc iepriekš minēto grozījumu, kas paredz pašvaldības ienākumu līmeņu palielināšanu pensionāriem un invalīdiem, piemērojot indeksu 1,04, stāšanās spēkā ienākumu līmeņi sociālās palīdzības saņemšanai būs šādi:

• maznodrošinātā statusa noteikšanai – ja ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Ls 151,20/EUR 215,14 (pašlaik – Ls 145,38/EUR 206,86) mēnesī;

• dzīvokļa pabalsta, pabalsta aprūpei mājās saņemšanai atsevišķi dzīvojošiem pensionāriem un atsevišķi dzīvojošiem invalīdiem, kuriem nav Civillikumā noteikto likumīgo apgādnieku, kā arī pabalsta pacienta iemaksu daļējai kompensēšanai saņemšanai visiem pensionāriem un invalīdiem - ja ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Ls 176,36/EUR 250,94 (pašlaik - 169,58/EUR 241,29) mēnesī;

• pabalsta saņemšanai, lai daļēji segtu izdevumus braukšanai pilsētas maršrutu autobusos – ja pensijas apmērs mēnesī nepārsniedz Ls 176,36/EUR 250,94 (pašlaik – Ls 169,58/EUR 241,29);

• pabalsta nekustamajam īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas kopšanai saņemšanai atsevišķi dzīvojošiem pensionāriem un atsevišķi dzīvojošiem invalīdiem, kuriem nav Civillikumā noteikto likumīgo apgādnieku - ja ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Ls 199,59/EUR 283,99 (pašlaik – Ls 191,91/EUR 273,06) mēnesī;

• pabalsta medikamentu un medicīnas ierīču iegādei, ikmēneša pabalsta 100 un vairāk gadu sasniegušām personām, kā arī pabalsta Lieldienās un Ziemassvētkos saņemšanai - ja pensijas apmērs mēnesī nepārsniedz Ls 199,59 /EUR 283,99 (pašlaik – Ls 191,91/ EUR 273,06) mēnesī;

• pakalpojuma ,,Drošības poga” saņemšanai - ja ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Ls 176,36/ EUR 250,94 (pašlaik - 169,58/EUR 241,29) mēnesī.

 

Praksi, ka pašvaldības noteiktie ienākumu līmeņi tiek palielināti atbilstoši pensiju palielināšanas indeksam, Ventspils pilsētas pašvaldība ir pielietojusi vienmēr, kad valstī tika veikta pensiju indeksācija. Kā zināms, šogad pensiju indeksācija tika atsākta pēc vairāku gadu pārtraukuma, jo ekonomiskās krīzes gados no 2009.gada tā tika pārtraukta.

 

Ventspils pilsētas pašvaldība ir vienīgā pašvaldība Latvijā, kas pensionāriem un invalīdiem noteiktos ienākumu līmeņus pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanai palielina tūlīt pēc pensiju indeksācijas. Kā jau iepriekš minēts, šāda rīcība nodrošina to, ka mazaizsargātu personu grupu – pensionāru un invalīdu ar nelieliem ienākumiem – dzīves līmenis būtiski nepasliktinās, un viņi arī turpmāk var saņemt pašvaldības materiālo atbalstu savu pamatvajadzību apmierināšanai.

 

Ventspils pilsētas pašvaldībā pašlaik ir 1381 maznodrošināti pensionāri, kuri saņem dažāda veida sociālo palīdzību. Kopējais pašvaldības sociālo pabalstu apmērs vienai pensionāru/invalīdu ģimenei var būt no Ls 200/EUR 284,57 līdz pat Ls 800/EUR 1138,30 – tas atkarīgs no pieprasīto pabalstu skaita.

 

Sagatavotie grozījumi saistošajos noteikumos Nr.1 ,,Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību Ventspils pilsētā”” un saistošajos noteikumos Nr.4 ,,Par sociālajiem pakalpojumiem Ventspils pilsētas pašvaldībā”” ir jānosūta izskatīšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, un tie stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā ,,Latvijas Vēstnesis”.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: