Ceturtdien plkst. 16.00 Pārventas bibliotēkā cikla „Latvijas kultūrvēsturiskais mantojums” ietvaros tikšanās ar monogrāfijas „Jūra latviešu valodā un folklorā: etnolingvistiskais aspekts” autori valodnieci Benitu Laumani.

Benita Laumane ir Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta vadošā pētniece. Valodnieces zinātniskie darbi pieder to Latvijas valodnieku ievērojamu sasniegumu jomai, kuri sistemātiski aplūko latviešu vārdu krājumu, pievēršoties visdažādākajām tematiskajām jēdzienu grupām.

Monogrāfijas autore uzsver, ka jūra ir tās krastos dzīvojošo tautu identitātes būtiska daļa. Šajā grāmatā jūras apraksts tapis etnolingvistiskajā skatījumā, valodniecības materiālu aplūkojot arī latviešu folkloras un mitoloģijas kontekstā. Pētījums strukturēts vairākās nodaļās: piekrastes iedzīvotāji, piekrastes pārdabiskie spēki, jūras mītiskais personāžs, priekšstati par jūru, flora un fauna.


Grāmatā meklētas atbildes uz daudziem jautājumiem. Kādas ir jūras piekrastes fizioģeogrāfiskās īpatnības? Kā un kas to izveidojis? Kas mīt piekrastē un jūrā? Atbildes uz šiem un līdzīgiem jautājumiem var būt gan racionālas, balstītas jūrmalnieku, zvejnieku dzīves un darba pieredzē, gan iracionālas, saistītas ar sabiedrības vai indivīda iztēli, ar mītiskiem priekšstatiem par pasauli.

Pasākums ir bezmaksas. Aicināti visi interesenti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: