Izsaka prognozes, ka pēc vēlēšanām tieši Lembergs vadīs sarunas pie koalīcijas partneru galda un tiks virzīts Latvijas Republikas prezidenta amatam.

„Kombinācijas uz Latvijas šaha galda lepnā vientulībā savos Puzes medību īpašumos veidos viens cilvēks,” prognozē Latvijas Eksportētāju investoru kluba valdes loceklis, no Jaunā laika izslēgtais Dans Titavs. Viņa vērtējumā tikai Lembergs saglabājis politiskā smagsvara potenciālu, bet pārējie politiķi viņam nav konkurenti.

Tādas tēlu veidojošās pirmsvēlēšanu apvienības kā Vienotība vai Visu Latvijai – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK patlaban ir tikai kādreiz ietekmīgu politisko spēku palieku „instruments iekļūšanai nākamajā Saeimā,” pirmsvēlēšanu aktivitātes raksturo Titavs. Savukārt, Par Labu Latviju esot divu bijušo politisko smagsvaru finanšu un administratīvo resursu koncentrēšanu, lai mēģinātu sevi glābt. Arī prognozēto vēlēšanu uzvarētāju, Saskaņas Centra ietekme, pēc Titava domām, nebūs liela un „Kremļa rokas puišiem nāksies iesaistīties koalīcijā.

Ja Lembergs nolems ieņemt prezidenta amatu, politiskās partijas „pateicībā par iespēju strādāt nākamajā koalīcijā, viņu atbalstīs,” prognozē Titavs. Viņš uzsver, ka politiskajā sistēmā ir nepieciešamas kardinālas reformas, jo pašlaik visu nosaka „dažādu svaru kategoriju pārrunu vedēji.” Titava priekšlikums ir veikt izmaiņas Satversmē, lai mainītu prezidenta un deputātu ievēlēšanas kārtību. „Pašreizējais valsts modelis ir novedis pie tā, ka sabiedrība vēro politiķus kā aktierus teātrī vai klaunus cirkā, nesaprotot, ka pati it izrādes režisore,” norāda Titavs.

Lembergs, komentējot bijušā politiķa izteikumus, noraida iespēju, ka pie pašreizējām prezidenta funkcijām, viņu varētu izvirzīt šim amatam. Viņš norāda, ka patlaban prezidentu ievēl 100 Latvijas pilsoņi, nevis tauta, bet viņa pārliecība sveras par labu prezidentālai republikai. Darbinieka iespēja atlaist darba devēju (domājot Saeimu), pēc Lemberga domām, nenodrošina Latvijas attīstību. Vienlaikus Lembergs norāda, ka Satversmes grozīšana ir sarežģīta, jo tā rakstīta kopsakarībās un nevar veikt izmaiņas tikai dažos teikumos.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs, Augusts Brigmanis Ventas Balsij atklāj, ka Titava prognozes uzskata par komplimentu partijas premjera kandidātam. „Neapšaubāmi, Lembergam ir ļoti plašs redzējums un neskatoties uz pret viņu vērstajām apsūdzībām, viņš ir saglabājis augstu popularitāti vēlētāju vidū,” norāda Brigmanis. Runājot par iespēju virzīt Lembergu prezidenta amatam, Brigmanis aicina nesteigties notikumiem pa priekšu: „To, kā attīstīsies Lemberga politiskā karjera, rādīs laiks.”

Piedāvājam noskatīties video, kurā Aivars Lembergs sniedz komentāru.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: