Ventspils topošajām māmiņām tiks izdalītas bezmaksas rokasgrāmatas „Gribu būt māmiņa”.

Grāmatas autore ir Latvijā labi pazīstamā ārste Dace Rezeberga, kura savas mediķa gaitas savulaik uzsākusi Ventspils dzemdību nodaļā, bet tagad ir Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe un Veselības ministrijas galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā.

 

Viens no projekta iniciatoriem Rauls Vēliņš informē, ka SIA „Roche Latvija” un „A Fonda” izdotās grāmatiņas radītas kā sociālās atbildības projekts ar mērķi izglītot topošās māmiņas, samazināt jaundzimušo mirstību un palielināt dzimstību. Pārsvarā grāmatiņas tiks izplatītas lauku rajonos, taču, ņemot vērā līdzšinējo sadarbību ar Ventspili, 500 eksemplāri nogādāti arī Ventspils slimnīcā.

 

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova atklāj, ka tuvākajās dienās rokasgrāmatas tiks nodotas gan slimnīcas, gan citu pilsētas ginekologu rīcībā, lai viņi varētu tās nogādāt topošajām māmiņām. Grāmatiņas saņems arī dzemdību nodaļas klientes.

 

Rokasgrāmatā vienuviet apkopota visa informācija, kas topošajām un jaunajām māmiņām nepieciešama, lai sagatavotos grūtniecībai, mazuļa piedzimšanai, kā arī bērniņa aprūpei un audzināšanai. «Ļoti ceram, ka māmiņas novērtēs šo grāmatiņu un uzzinās tajā kaut ko jaunu vai arī atkārtos to, kas jau ir zināms,» pauda Egija Širova.

Rokasgrāmatā ir aprakstīts, ko darīt, lai sagatavotos grūtniecībai, ir pastāstīts par veselīgu uzturu, kā gatavoties bērniņa piedzimšanai, par mazuļa kustībām un viņa labsajūtu, esot mammas puncī. Tāpat ir plaša informācija par jaundzimušā pareizu aprūpi, par zīdīšanu ar krūti, ko darīt, kad mazulis raud, arī par tēva lomu mazuļa kopšanā un daudz ko citu.

 

Rauls Vēliņš ir nācis klajā ar vairākām idejām, lai veicinātu demogrāfiskās situācijas uzlabošanos valstī. Un arī Ventspils slimnīca ir iesaistījusies šajā atbalsta programmā, tostarp lielajām ģimenēm piedāvājot savu trešo vai nākamo mazuli sagaidīt dzemdību nodaļas luksuspalātā bez maksas. Jāpiemin, ka demogrāfiskā situācija Ventspilī uzlabojas. Pagājušajā gadā Ventspils slimnīcā piedzima 548 bērniņi, kas bija par 17% vairāk nekā 2011. gadā. Arī šogad pozitīvā tendence turpinās, un gada pirmajos četros mēnešos jaundzimušo skaits ir lielāks nekā pērn šajā pašā laikā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: