Ventspils slimnīca jau kopš 2009. gada piedāvā sirds un asinsvadu slimību profilakses programmu. Šī pakalpojuma galvenais uzdevums ir agrīna profilakse, lai nepieļautu slimību attīstīšanos.

Sirds un asinsvadu slimību profilakses programmas laikāpacientam nosaka un izvērtē iespējamos sirds un asinsvadu saslimšanas riskus, izglīto viņu, kā arī koriģē tā dzīvesveidu, lai slimības neattīstītos.

 

Profilaktiskā izmeklēšana tiek veikta vienas vai divu dienu laikā; tā ietver laboratoriskos izmeklējumus, sonogrāfiju vēdera dobumam un sirdij, elektrokardiogrammu, rentgenogrammu plaušām, kā arī sirds slodzes testu. Izmeklējumu beigās, apkopojot visus rezultātus, pacients saņem sertificēta kardiologa slēdzienu un rekomendācijas. Ja pacientam tiek konstatētas kādas problēmas, tiek nozīmēta ārstēšana un nepieciešamības gadījumā rekomendētas arī citu speciālistu konsultācijas. Tāpat tiek iesaistīts arī ģimenes ārsts.

 

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas kardioloģijas nodaļas vadītāja Nataļja Novikova uzsver, ka profilakse vienmēr būs lētāka un efektīvāka – gan valstij, gan pašam pacientam. Pacienti par sirds un asinsvadu saslimšanām kļūst arvien informētāki, taču ne visi apzinās riskus un izprot profilakses lielo nozīmi. Tomēr kopumā tendence ir pozitīva. Dr. Novikova priecājas, ka cilvēki savai veselībai pievērš arvien lielāku uzmanību. Lai arī valda uzskats, ka vīrieši par savu veselību rūpējas mazāk, slimnīcas prakse liecina, ka tā nav. Aptuveni puse no pārbaudīties atnākušajiem ir vīrieši. Cilvēkam vēl nav sūdzību, bet viņš apzinās, ka pastāv risks, un vēlas pārbaudīties.

 

Riska faktori sirds un asinsvadu veselībai ir paaugstināts holesterīns, cukura līmenis vai asinsspiediens, slikta iedzimtība, proti, ja vecākiem ir bijušas sirds saslimšanas, cilvēks smēķē utt. Jo vairāk riska faktoru, jo lielāka iespēja dabūt insultu, infarktu un citas akūtas saslimšanas.

 

Organisms reizēm cilvēkam sūta brīdinājuma signālus. Galvas reibšana, galvassāpes, sirdsklauves, sirdsdarbības pārsitieni, smaguma sajūta krūtīs, elpas trūkums, vājums, nogurums un tūska – tie ir simptomi iespējamai sirds un asinsvadu saslimšanai. Vairumā gadījumu šīs slimības var paredzēt, pietiekami agri diagnosticēt un efektīvi ārstēt.

 

Pacienti uz sirds un asinsvadu izmeklējumiem var pierakstīties, zvanot uz slimnīcas reģistratūru pa tālruni 63624665. Tas ir maksas pakalpojums.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: