VARAM ministrs Edmunds Sprūdžs (RP), pērn rudenī sagatavojot rīkojumu par Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") atstādināšanu no Ventspils domes priekšsēdētāja amata pienākumu izpildes, ir pārkāpis labas pārvaldības principu.

Sprūdžs nav devis Lembergam pietiekami daudz laika paskaidrojumu sniegšanai par vismaz 350 lēmumiem, kuru pieņemšanā, kā norādīja Sprūdžs, Lembergs esot piedalījies, būdams personīgi ieinteresēts.

Šādu labas pārvaldības principa pārkāpumu konstatējis tiesībsargs Juris Jansons savā atzinumā pēc tam, kad Lembergs tika lūdzis viņam izvērtēt Sprūdža rīcību, šodienas preses konferencē informēja Lembergs.

"Tiesībsargs cita starpā secina, ka, pirmkārt, paskaidrojumu sniegšanai atvēlētajā trīs dienu laikā bija ieskaitītas divas brīvdienas, kas būtiski saīsina paskaidrojumu sniegšanai atvēlēto laiku," informēja Lembergs. Tāpat tiesībsargs esot konstatējis, ka, nosakot paskaidrojumu sniegšanai atvēlēto termiņu, netika ņemts vērā dokumentu aprites ātrums iestādē - proti, iestādei nosūtīts dokuments, izejot vizēšanas procesu, pie adresāta varēja nonākt ar novēlošanos, tādējādi vēl vairāk saīsinot noteiktos termiņus. Treškārt, tiesībsargs secinājis, ka paskaidrojums no Lemberga ticis pieprasīts par apjomīga satura vairākus gadus vecu informāciju, kuras pārbaude bija saistīta ar arhīva dokumentu pieprasīšanu un izpēti, kas savukārt prasītu Lembergam vēl papildus laiku atbildes sagatavošanai.

Lembergs lūdzis tiesībsargu izvērtēt arī Sprūdža izteikumus, kas bija vērsti pret viņu, vainojot Ventspils mēru pārkāpumu izdarīšanā. Tiesībsargs esot norādījis, ka gadījumos, kad ministram lēmuma pieņemšanai ir nepieciešams uzklausīt iesaistītās personas, šajā gadījumā Lemberga, viedokli, pirms šāda viedokļa saņemšanas ministram ir jāpievērš īpaša uzmanība savu izteikumu formulējumam un saturam. Ņemot vērā, ka ministrs pārstāv valsts izpildvaras augstāko līmeni, nav pieļaujams, ka viņa izteikumi radītu priekšstatu par Ministru kabineta neprofesionalitāti ne lēmumu pieņemšanas procesā, ne saskarsmē ar sabiedrību. Tādējādi no amatpersonas profesionālās ētikas viedokļa šādi Sprūdža izteikumi esot vērtējami kritiski, secinājis tiesībsargs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: