Aizvadītās nedēļas nogalē Jaunrades namā enerģētiski un zinātkāri skolnieki no Ventspils un Siguldas visas dienas garumā nodarbojās ar robotiku un sacentās, lai noskaidrotu, kuri būs vēsturiskie pirmie sacensību uzvarētāji.

LEGO robotikas konkursa pirmajā daļā dalībniekiem ar mājās uzkonstruētiem robotiem bija jāveic trīs braucieni ar laika kontroli pa iezīmētu trasi. Roboti bija uzkonstruēti tā, ka to sensori vada robotus pa melnu līniju, kas uzklāta uz baltas pamatnes. Līnijsekotāju robotu sacensībās vēsturisko pirmo vietu izcīnīja ventspilnieks Jānis Edgars Tamsons, 2.vietā ierindojās Nils Spuravs, savukārt 3.vietu ieguva Otomārs Gulbis.

 

Otrās disciplīnas laikā jaunieši veltīja apmēram stundu, lai izgatavotu sumo robotus, kas vēlāk cīnījās arēnā. Skolnieku mērķis bija izgatavot tādus robotus, kas ir ne vien ātri, bet arī izturīgi un spēj veiksmīgi izgrūst pretinieku robotus ārpus ringa. Šai disciplīnā pirmā uzvarētāja gods aizceļoja uz Siguldu Mārtiņam Zemlītim, 2.vietu ieguva Kaspars Krievs, savukārt 3.vietā ierindojās Sandijs Suhanovs.

 

Pēc konkursa sacīkšu daļas, jauniešus iedvesmoja RTU robotikas kluba biedri, kas stāstīja par nozares sasniegumiem Latvijā, kā arī parādīja savus izveidotos robotus, no kuriem daži ieguvuši pirmās vietas ASV un Eiropas sacīkstēs.

 

Ikdienā robotikas nodarbībās konstruē mehāniskas ierīces, apgūst prasmes un iemaņas darbā ar robotikas konstruktora materiāliem un darbojas ar datoru, pielietojot specializētu programmatūru. Šogad robotikas klubā iesaistījušies 18 ventspilnieki no 8-15 gadu vecumam, un viņus vada skolotājs Jānis Zālītis. Nodarbībās katru audzēkni nodrošina ar atsevišķu robotu komplektu un datoru, bet dalība klubā – bez maksas.

 

Ventspils Jaunrades namā ir lielākā LEGO robotu komplektu kolekcija interešu izglītības sistēmā Latvijā – 20 LEGO Mindstorm NXT 2.0. Šie ir visjaunākie un modernākie komplekti gan tehnisko iespēju, gan programmatūras ziņā. Katrs iesācējs jau pirmās pusstundas laikā var izveidot un saprogrammēt savu pirmo robotu. Komplektā iekļautas 612 detaļas, starp tām - trīs programmējami motori, ultraskaņas sensors, divi skārienjutīgie sensori. Nodarbībās iespējams attīstīt zināšanas, radošumu un spējas tehniskajā jaunradē.

 

No Ventspils piemēra iedvesmojās arī Siguldas robotikas kluba vadītājs Jānis Miglinieks, kurš uzaicināja Jaunrades nama robotikas pulciņu uz sacīkstēm Siguldā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: