Šodien Rūpniecības ielā 27 notiks SIA "Heimdal Skonto Latvia" māju moduļu ražotnes atklāšana, informēja "Heimdal Skonto Latvia" izpilddirektore Jeļena Sušicka.

Apskati foto!

Ražotnē jau vairākus mēnešus top māju moduļi Skandināvijas tirgum, un pirmā gatavās produkcijas krava tuvākajās dienās tiks nosūtīta uz Norvēģijas pilsētu Tronheimu.

Uzņēmums "Heimdal Skonto Latvia", kas reģistrēts 2012. gadā, lai sāktu māju moduļu ražotni Ventspilī, pilnībā pieder Norvēģu mātesuzņēmumam "Heimdal Skonto Norway", kas savukārt ir Latvijas uzņēmuma SIA "Skonto Būve" un norvēģu "Heimdal" grupas kopuzņēmums.

Ražošanas vajadzībām uzņēmums nomā Ventspils brīvostas teritoriju aptuveni 7,6 hektāru platībā un ražošanas ēku Rūpniecības ielā 27, Ventspilī, ko "Heimdal" grupa jau pirms dažiem gadiem uzbūvēja pēc speciāla projekta. Ēka paredzēta tieši dzīvojamo māju moduļu ražošanai, un to māju moduļu ražošanai kopš 2009. gada decembra izmantoja citas Norvēģu kompānijas "Bau-How" meitasuzņēmums "Bau-How Baltic", kas 2011. gada rudenī apturēja darbību un 2011. gada decembrī tika atzīts par maksātnespējīgu.

Uzņēmumam "Heimdal Skonto Latvia", sākot ražošanu telpās, ko iepriekš izmantoja "Bau-How Baltic", ne mazāk svarīgs bija pieejamā kvalificētā darbaspēka faktors, kā arī fakts, ka Ventspils brīvostas pārvalde un pašvaldība bija ļoti pretimnākoša un sniedza lielu atbalstu, norādīja Sušicka.

Uzņēmums ražo dzīvojamo māju moduļus, ko plānots realizēt Skandināvijas tirgū. Moduļa iekšpusē izveidotas gatavas telpas ar inženierkomunikācijām, apdari, santehniku un mēbelēm. Gatavos moduļus nogādās būvniecības vietā, kur tos samontēs kā daudzstāvu ēkas, piemēram, dzīvojamās mājas, viesnīcas. "Heimdal Skonto" tehnoloģija un moduļu metāla karkass dod iespēju būvēt ēkas līdz pat astoņu stāvu augstumam. Uzņēmuma produkcijai piešķirts "SINTEF" sertifikāts, kas apliecina atbilstību augstajiem Norvēģijas būvnormatīviem.

2013. gadā Ventspils ražotnē plānots saražot 250 moduļus, bet, sasniedzot pilnu jaudu, rūpnīca var ražot ap 1000 moduļu gadā. Pašlaik "Heimdal Skonto Latvia" ir nodarbināti 42 cilvēki, un to skaits var pieaugt proporcionāli rūpnīcas jaudas palielināšanai. Gatavo produkciju eksportēs caur Ventspils ostu. Ventspils brīvostas pārvalde jau pašlaik ir veikusi nepieciešamos padziļināšanas darbus pie uzņēmuma piestātnes, lai jau aprīlī pirmais kuģis ar moduļu kravu atstātu Ventspils ostu.

Izveidojot šo uzņēmumu, "Skonto Būve" kopā ar "Heimdal" grupu darbojas Norvēģijas tirgos kā ģenerāluzņēmējs. Uzņēmums nepiegādā tikai atsevišķus logus, durvis vai stikla konstrukcijas, bet gan pilnībā pabeigtas ēkas. Bieži vien šajās ēkās izmanto Latvijā ražotās mēbeles un metāla konstrukcijas, Ventspilī ražotos logus. Tādējādi ar šīs rūpnīcas atvēršanu tiek radītas ne tikai jaunas darbavietas uzņēmuma rūpnīcā, bet palīdzēts attīstīties arī citiem Latvijas ražotājiem - eksportētājiem, akcentēja uzņēmumā.

Ražotnes atklāšanā piedalīsies "Heimdal Skonto Latvia" vadība, uzņēmuma īpašnieku pārstāvji no Latvijas un Norvēģijas, Ventspils pilsētas domes un Ventspils brīvostas pārvaldes vadība.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: