Pasaulē augstu novērtē rehabilitācijas metožu nozīmi pacientu atveseļošanā pēc traumām vai saslimšanām. Tikmēr Latvijā piekoptā veselības politika vairo aprūpējamo skaitu, un Ventspils nav izņēmums.

Lai pēc smagām traumām, insulta vai citām nelaimēm, kad kustības ir zudušas vai ierobežotas, cik iespējams ātri saņemtu rehabilitāciju, pieaugušajiem jāmaksā pašiem. Valsts apmaksātas rehabilitācijas procedūras pienākas vien dažos gadījumos un arī tad jāgaida, rindā, kas stiepjas gadu garumā.

Labi, ja ir veselības apdrošināšana vai iekrāti līdzekļi, kas ļauj izmantot privāto ārstniecības iestāžu pakalpojumus. Citādi invaliditāte kļūst neatgriezeniska. Kā Ventas Balsij atklāja ģimenes ārsts Pauls Princis, „situācija ir bēdīga.” Rindā uz valsts rehabilitācijas iestādēm, kā, piemēram, Vaivari cilvēki gaida pat vairāk kā gadu. Kad atskan ilgi gaidītais zvans, bieži vien ir par vēlu un kustību traucējumu kļūst neatgriezeniski. Tikmēr, izejot rehabilitācijas pasākumus savlaicīgi, iespējama pilnīga atveseļošanās. Pacients no jauna var atgriezties darbā, apgādāt sevi un maksāt nodokļus valstij. 

Ventspils slimnīcā fizioterapeits, ergoterapeits strādā ar akūtajiem pacientiem. Fizikālās terapijas nodaļā ārstiem darba netrūkst un tiek sniegta palīdzība pacientiem no visām nodaļām. Nodaļas vadītāja Dace Gīle stāsta, ka, ja atliek laiks, fizioterapeits strādā arī ar ambulatoriem pacientiem. Tomēr, kad pacients tiek no slimnīcas izrakstīts, uz masāžām, fizioterapijas un dažādām ūdens un dūņu procedūrām atliek doties uz privātajām medicīnas iestādēm. Dakteris Princis norāda, ka agrāk smagos gadījumos pacientu uzreiz varēja nosūtīt uz valsta apmaksātu rehabilitāciju. Šobrīd valsts šādu tūlītēju, tālāku ārstēšanos nenodrošina. Kvotas tiek izsmeltas jau pirmajos gada mēnešos.

Ventspilī visplašākais fizio un fizikālās terapijas piedāvājums ir Dziedinātavā. Gīle, kura vada arī šo privāto ārstniecības iestādi, uzskata, ka tas ir pietiekošs. Pieaugušajiem valsts šos pakalpojumus neatmaksā, līdz ar to nav arī rindas. Dažkārt nedaudz jāgaida bērniem, kuriem šī ārstniecība ir bez maksas, ja to nozīmējis speciālists. Tomēr arī tad nav jāgaida ilgāk par nedēļu.

Tajā pat laikā rehabilitoloģe Agita Kukaine, kurai Ventspilī ir privātprakse, rehabilitācijas iespējas vērtē kā nepietiekošas. „Pie manis atnāk pacients, kurš pārdzīvojis insultu, bet man viņam palīdzēt nav iespējas,” atklāj ārste, kas praktizējusi Vaivaru rehabilitācijas centrā. Turklāt, Ventspilī pieejamie rehabilitācijas pakalpojumi pieaugušajiem nav valsts apmaksāti. Arī piedāvājums viņas vērtējumā ir nepietiekošs. Turklāt, reabilitācija ir komandas darbs, kur rehabilitalogam, ģimenes ārstam, speciālistiem un pacientam jāstrādā kopā, turklāt pēc iespējas ātrāk. „Ja insults ir maijā, bet rehabilitāciju saņem tikai nākamajā gadā, pacientam vairs nav cerību,” ar nožēlu atzīst Kukaine.

Mediķi vērtē, ka daudz lietderīgāk būtu savlaicīgi ieguldīt līdzekļus, lai kompleksu, kvalitatīvu rehabilitāciju nodrošinātu, nekā vēlāk maksāt par sekām. Tas būtu ieguvums arī valstij un pašvaldībai, kas nezaudētu savus nodokļu maksātājus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: