Noslēgumam tuvojas Ventas tilta rekonstrukcijas darbi – jau sākusies tilta asfaltēšana un sāk iezīmēties oriģinālā apgaismojuma apveidi.

Tilta rekonstrukcijas pasūtītājs ir Ventspils brīvostas pārvalde, kuras pārstāvis Arnis Mazalis stāsta, ka tilta asfaltēšana sākusies tikai piektdien, jo to uzsākt traucēja biežās lietavas. Tāpat tūlīt tiks montēti tilta paceļamās daļas mehānismi. Oktobra pirmajā pusē iecerēts paceļamās daļas izmēģinājums, kas būvniekiem būs nozīmīgs pārbaudījums. Jāatgādina, ka pirms 50 gadiem būvētais tilts jau sākotnēji tika plānots kā paceļams. Taču tas tika pacelts tikai vienu reizi, jo mehānisma kļūmes dēļ to bija problēmas nolaist, tādēļ turpmāk tas vairs netika darbināts.

Vēl viens svarīgs pārbaudījums būs tilta slogošana ar smagajām automašīnām. Šonedēļ kļūs zināma kompānija, kas izstrādās slogošanas programmu speciāli Ventas tiltam, atbilstoši tā tehniskajiem parametriem.

Bet jau šobrīd ventspilnieki var novērtēt tilta elegantā apgaismojuma elementus – liektu formu apgaismes ķermeņus. Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone stāsta, ka par apgaismojuma izveidi tika rīkots konkurss, kura finālā izvirzījās divas firmas. Konkursā uzvarēja kompānija ArkiLED, kas piedāvāja gan ekonomiski izdevīgāku, gan vizuāli veiksmīgāku piedāvājumu. Tilta apgaismojums tiek veidots tā, lai tas būtu labi pārredzams no pilsētas abiem krastiem un arī no apvedtilta. «Apgaismojums būs krāsains. Tas būs kā gaismas mākslas darbs,» jaunā tilta plānoto izskatu tumšajā diennakts laikā raksturo Dzedone. Septembra beigās apgaismojums tiks pieslēgts elektroshēmām.

Jau rakstījām, ka tiltu bija plānots nodot augusta sākumā pirms pilsētas svētkiem, taču neparedzēti bargā ziema darbus iekavēja. Šobrīd paredzēts, ka tiltu iedzīvotāju rīcībā nodos oktobra beigās. Par neiekļaušanos termiņos, būvniekiem atbilstoši līgumam paredzēts naudas sods. Mazalis skaidro, ka vispirms tiks sagaidīts tilta nodošanas brīdis un tad tiks rēķināti iespējamie sodi. Viņš atklāja, ka soda apmērs krājas ar katru kavēto dienu, taču konkrētas summas neminēja.

Pēc jaunā tilta nodošanas ekspluatācijā, ventspilnieku rīcībā būs divi tilti, tostarp rekonstruētais Ventas tilts būs ar divām braukšanas joslām katrā virzienā, divām gājēju ietvēm katrā pusē, no kurām viena būs apvienota ar celiņu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: