Atceroties pagājušo bargo ziemu, šogad ventspilnieki ir apzinīgāki un malku steidz gādāt aktīvāk.

SIA Ventozols kurināmo materiālu laukuma Robežu ielā saimnieks Andris Jansons stāsta, ka šogad malku pērk daudz vairāk, nekā pērn šai laikā. Var just, ka cilvēki ziemai gatavojas nopietnāk. Cilvēkiem ir lielāka interese arī par akmeņoglēm un skaidu briketēm. Iespējams, lielāka pieprasījuma dēļ, arī piegādātāji nesnauž un koksnei paaugstinājuši maksu. Trīsmetrīgajiem baļķiem cena palielināta par aptuveni četriem latiem kubikmetrā. Tas automātiski paceļ arī malkas cenu.

Jansons atklāj, ka arvien biežāk cilvēki pērk puskravas, jo par veselu kravu uzreiz samaksāt nespēj. Cilvēkiem nav naudas. Pie viņa malku var iegādāties par aptuveni 26 latiem kubikmetrā ieskaitot PVN. Šobrīd malkai ir piemērota samazinātā 10% PVN likme, taču pastāv bažas, ka no janvāra tā atkal varētu tikt paaugstināta līdz 21%.

Tikmēr novados ir mierīgāk. Guntis no Jūrkalnes stāsta, ka salīdzinot ar pagājušo gadu izmaiņu nav, tie kas ņēma pērn, ņem arī šogad. Arī cena turas līdzīgā līmenī. Pie viņa malku var iegādāties par 22 līdz 25 latiem kubikmetrā, atkarībā no piegādes attāluma.

Guntis atklāj, ka jau pērn varēja just pirktspējas kritumu un šogad situācija nav uzlabojusies. Ik pa brīdim parādās kādi veikli darboņi, kuri tirgo zagtu mantu par lētām cenām, tādā veidā samaitājot tirgu. Tad viņi pēkšņi pazūd, bet cilvēkiem galva jau sagrozīta un viņi nesaprot, kāpēc malka ir tik dārga.

Guntis uzsver, ka labs saimnieks malku sagādā līdz Jāņiem, lai tā paspētu izžūt, bet liela daļa cilvēku to dara pēdējā brīdī un tad nu krāsnīs jāliek neizžāvēta malka.

Malkas tirgošana daudziem ir glābiņš bezdarba situācijā. Ingars no Kuldīgas novada ar malkas tirgošanu nodarbojas pirmo gadu. Nekāds lielais bizness tas neesot, taču vēdera tiesai sanāk. Viņš uzzinājis, ka ir iespēja iegādāties koksni no akciju sabiedrības Latvijas valsts meži un nolēmis pamēģināt šo rūpalu. Viņš malku piegādā arī Ventspilij, cena – 23 lati kubikmetrā.

Sinoptiķi prognozē, ka arī šī ziema būs gara un barga. Jāatgādina, ka pagājušajā ziemā jau no janvāra daudziem malkas krājumi bija izsīkuši un nācās gādāt papildus kravas. Arī malkas plači bija tukši, uz sausu malku cerību nebija, turklāt rindā bija jāgaida vismaz 10 dienas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: