Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija apstiprinājusi Ventspils Tehnikuma – Ziemeļkurzemes kompetences centra infrastruktūras attīstības projektu par kopējo summu 10,9 miljoni latu.

Tas nozīmē, ka tūlīt pēc līguma parakstīšanas starp ministriju, Valsts izglītības attīstības aģentūru un Ventspils Tehnikumu beidzot būs iespējams uzsākt vērienīgos Ventspils Tehnikuma rekonstrukcijas darbus, lai jau 2014./2015.mācību gadā Ventspils Tehnikuma audzēkņiem mācības varētu notikt jaunā, modernā, profesionālās izglītības kompetences centram atbilstošā izglītības iestādē. Vienlaikus projekta ietvaros tiks uzbūvēta jauna un mūsdienīga dienesta viesnīca 250 vietām.

 

Pēc projekta īstenošanas, papildus jau esošajām metālapstrādes, automehānikas, enerģētikas, elektronikas, viesnīcu un restorānu servisa programmām, Ventspils Tehnikumā tiks piedāvātas arī jaunas mācību programmas - būvkonstrukciju galdnieks, ēku iekšējo komunikāciju tehniķis, automehatroniķis, viesmīlis.

 

Jāatgādina, ka jau 2010.gadā tika uzsākta trīs Ventspils Tehnikuma infrastruktūras attīstības projektu īstenošana ar Eiropas Savienības fonda līdzfinansējumu, tika izstrādāts būvdarbu tehniskais projekts un uzsākta būvdarbu iepirkuma procedūra, taču, saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministra R.Ķīļa 2011.gada 27.decembra rīkojumu, projektu īstenošana tika pārtraukta 18 profesionālās izglītības iestādēm visā Latvijā, tostarp arī Ventspils Tehnikumam.

 

Diemžēl bija nepieciešams vairāk nekā gads, lai Ministrija sakārtotu normatīvo bāzi projektu atkārtotam konkursam – Ministru kabineta noteikumi par darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" papildinājuma 3.1.1.1.aktivitātes "Mācību aprīkojuma modernizācija un infrastruktūras uzlabošana profesionālās izglītības programmu īstenošanai" otrās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanu tika apstiprināti tikai 2013.gada 22.janvārī.

 

Jāpiebilst, ka tikai, pateicoties neatlaidīgam Ventspils Tehnikuma un Ventspils pilsētas pašvaldības darbam, šis termiņš nebija vēl garāks – tā kā Ventspils Tehnikuma gatavība uzsākt projekta ieviešanu bija visaugstākā no potenciālajiem 11 profesionālās izglītības kompetences centriem (Ventspils Tehnikums ir vienīgais, kurš jau šobrīd var slēgt likumīgu būvdarbu līgumu ar iepirkumā uzvarējušo pretendentu), tika risinātas sarunas gan ar Ministriju, gan valdību, gan Latvijas Lielo pilsētu savienību, gan Latvijas Pašvaldību savienību, gan Latvijas Darba devēju konfederāciju, gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, cenšoties panākt pēc iespējas savlaicīgāku Ministrijas rīcību.

Tāpat tikai pašvaldības neatlaidīga darba rezultātā finansējums Ventspils Tehnikuma projektam tika piešķirts tam nepieciešamajā apmērā - Ministrijas sākotnēji piedāvātajā variantā plānotais finansējums bija nepietiekams Ventspils Tehnikuma infrastruktūras sakārtošanai.

 

Ņemot vērā Ventspils Tehnikuma augsto gatavību projekta īstenošanas uzsākšanai atbilstoši Ministru kabineta noteikumos izvirzītajiem nosacījumiem, Ventspils Tehnikums š.g. 25.februārī saņēma uzaicinājumu iesniegt projekta iesniegumu, un 11.martā projekta iesniegums tika iesniegts Ministrijā izvērtēšanai, savukārt 28.martā projekta iesniegums tika apstiprināts.

 

Projekta kopējās izmaksas paredzētas 10`892`114 LVL apmērā, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 9`367`218 LVL (86% no kopējām projekta attiecināmajām izmaksām), kā arī valsts budžeta līdzfinansējums 1`524`896 LVL (14% no kopējām projekta attiecināmajām izmaksām).

 

Projekta īstenošana paredzēta 22 kalendāro mēnešu laikā pēc līguma noslēgšanas jeb līdz 2015.gada februārim.

 

Atgādinām arī, ka Ventspils Tehnikums jau vairākus gadus aktīvi sadarbojas ar Ventspils pilsētas pašvaldību, lai veicinātu profesionālās izglītības attīstību Ziemeļkurzemē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: