Katrs trešais iedzīvotājs Latvijā pēc svētkiem sirgst ar vēdergraizēm. Tādēļ, lai pēc svinēšanas nebūtu slikta pašsajūta no pārēšanās vai pārmērīgas alkohola lietošanas, nepieciešams ēst samērīgi, mazām porcijām un ar mēru lietot alkoholu, norāda gastroenterologs Hosams Abu Meri.

"Ja decembra beigās gastroenterologu vidū varam apspriesties, ka pacientu, šķiet, Jaunā gada sākumā būs mazāk, jo nav pilni pieraksti, tad jau pirmajās Jaungada dienās situācija krasi mainās. 30 līdz 40% Latvijas iedzīvotāju pēc svētkiem izjūt sūdzības kuņģa un zarnu trakta darbībā. Ilgstošas caurejas, gastrīta saasinājumi, vēdera pūšanās - tipiskākās sūdzības, kuras risinām pēc svētku ēšanas un dzeršanas izvirtībām," uzsver Abu Meri.

 

Plānojot Jaungada svinību mielastu, speciālists iesaka galdā likt ne tikai kalorijām piesātinātos ēdienus, bet arī šķiedrvielām bagātos, piemēram, dārzeņus un augļus. "Tā kā svētku svinēšana ir ilgstošs process, kas nereti aizrit sēžot pie galdiem, katram ciemiņam ieteiktu ēdienu baudīt lēni un nesteidzīgi. Ēst mazām porcijām divu trīs stundu garumā. Tad aizkuņģa dziedzeris, kas ir atbildīgs par ēdiena sagremošanu, strādās vienmērīgi un varēs izvairīties no smaguma sajūtas kuņģī. Tāpat savai gremošanas sistēmai var palīdzēt ar dabīgo minerālūdens palīdzību," stāsta gastroenterologs.

 

Narkologs Jānis Strazdiņš iesaka alkoholu svētkos lietot ar mēru. "Lai nākamajā dienā pēc grādīgo lietošanas organisms nemocītos ar smagām galvassāpēm un sliktu dūšu, jau pie svētku galda vērts skaitīt, cik glāzītes vēderā, un atcerēties alkohola sadegšanas ātrumu - viena deva stundā," norāda narkologs.

 

Aprēķināts, ka organisms stundas laikā spēj atbrīvoties no 0,33 litriem alus, 150 gramiem vīna, 30 gramiem stiprā alkoholiskā dzēriena. Strazds norāda, ka, lietojot lielāku devu stundas laikā, var iedzīvoties paģirās.

 

Narkologs akcentē, ka ir divu veidu paģiras. Vienas rodas no pārmērīgi lielas alkohola devas vai arī no kopā sajauktiem nesavienojamiem dzērieniem. Savukārt no otra paģiru veida cieš cilvēki, kuriem ir vai kādreiz bijusi alkohola atkarība, tādējādi viņu organismā paģiru stāvoklis iestājas daudz ātrāk.

 

Gadījumā, ja tomēr ir iedzerts vairāk un ir nelaba dūša, tad jādzer daudz dažādi minerālūdeņi, kuru sastāvā ir daudz dabīgo bikarbonātu.

 

Savukārt, ja ir pārēšanās un jūtamas vēdera sāpes, zarnu trakta darbības uzlabošanai var palīdzēt ar speciālajiem bezrecepšu medikamentiem, kas iegādājami aptiekās. Tāpat esot ieteicams pastiprināti dzert ūdeni, kā arī par labu nāktu dažādas fiziskas aktivitātes svaigā gaisā, klāstīja Abu Meri.

 

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: