Piektdien, 18. janvārī, plkst. 19.00 teātra namā „Jūras vārti” visiem interesentiem būs iespēja piedalīties neparastā, vizuāli un skaniski intriģējošā koncertā „Keidžs un videomāksla”, kurā mūziku pie preparētām klavierēm atskaņos Juris Žvikovs un trio „Opera”. Vizuālo pavadījumu veidos videomākslinieks Roberts Rubīns.

Koncertā tiks izmantoti abi t/n „Jūras vārti” flīģeļi, vienu no kuriem pianists Juris Žvikovs rūpīgi „pārbūvēs”, slāpējot stīgas, ievietojot tajās skrūves un citus priekšmetus, kas atbilst Džona Keidža mūzikas skaniskajiem uzstādījumiem.

 

Komponista pārsteidzošo skaņu pasauli 18. janvāra koncertā atklās "Trio Opera" – pianists Juris Žvikovs, čellista Inga Sunepa un vijolniece Svetlana Okuņa kopā ar video mākslinieku un režisoru Robertu Rubīnu, veidojot stāstu, kurā atspoguļosies Džona Keidža pasaules uztvere, idejas mākslā un mūzikā. Mūziķi atskaņos gan mūziku sagatavotajām klavierēm un sensacionālo "4'33", gan Salvatores Šarīno trio, kas interesantā veidā parādīs mūzikas izteiksmes evolūciju 20. Gadsimtā, gan Dmitrija Šostakoviča trio, kas ir šāda kameransambļa sastāva "zelta" repertuārs un dod sevišķu pievienoto vērtību jebkurai programmai.

 

Džons Keidžs (1912–1992) uzskatāms par vienu no ievērojamākajiem 20. gadsimta komponistiem, mūzikas teorētiķiem un skaņumākslas filozofiem, bet mākslinieka revolucionārākais sasniegums ir skaņdarbs, kura laikā neizskan neviena pati nots, proti, “4’33”. Komponists pazīstams kā jaunu tembru meklētājs un drosmīgs eksperimentētājs, kurš azartiski rīkoja performances un hepeningus, apbrīnoja klusumu un cīnījās par skaņas "cilvēktiesībām". Viens no komponista radikālākajiem teicieniem Sounds we hear are music satricināja līdzšinējos priekšstatus par mūziku un tās uztveri, pozicionējot pavisam jaunu pārliecību: jebkura skaņa ir mūzika, ja vien tajā attiecīgi klausās. Keidžs mēdza "pārbūvēt" mūzikas instrumentus, pielāgojot tos savām skaniskajām idejām, kā arī par mūzikas instrumentiem padarīja sadzīves priekšmetus, kuru skaniskais pielietojums uz skatuves klausītājiem nebija iedomājams.

Džons Keidžs (1912–1992) ir amerikāņu izcelsmes mūziķis, mūzikas teorētiķis un filozofs, kā arī mikologs jeb sēņu pētnieks. Mūzika un sēnes bija viņa dzīves divas lielākās kaislības. Keidžs ir slavens kā izdaudzinātās klusuma revolūcijas jeb klusuma anarhijas aizsācējs. Iespaidojies no dzenbudisma un citām austrumu gudrībām, Keidžs bija nolēmis atvēlēt klusumam vietu arī modernajā Rietumu mūzikā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: