Aktīvi turpinās Pašvaldības SIA „Ventspils nekustamie īpašumi” pārvaldīto daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi.

2012.gadā renovācija pabeigta septiņām daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, no tām decembrī mājām Lielajā prospektā 13 un Sarkanmuižas dambī 12. Nama Lielajā prospektā 13 renovāciju veica SIA „Vindbūvserviss”, savukārt Sarkanmuižas dambī 12 renovāciju veica SIA „Samrode”. Abām ēkām tika veikta norobežojošo konstrukciju siltināšana, logu nomaiņa apkures un karstā ūdens cauruļvadu remonts un siltināšana pagrabos.

 

Plānotais ietaupījums maksai par siltumenerģiju saskaņā ar energoaudita aprēķiniem mājai Lielajā prospektā 13 ir 51%, savukārt mājai Sarkanmuižas dambī 12 – 49%. Lai sasniegtu plānoto ekonomisko efektu, šobrīd abām ēkām turpinās apkures sistēmas balansēšana jeb ieregulēšanas darbi.

 

Līdz 2012.gada decembrim kompleksā renovācija veikta 17 pašvaldības SIA „Ventspils nekustamie īpašumi” pārvaldīšanā esošajām daudzdzīvokļu dzīvojamajām ēkām. Būvdarbi notiek ēkās Sarkanmuižas dambī 21, Sarkanmuižas dambī 22, Lielajā prospektā 40 un Sarkanmuižas dambī 5. Savukārt 2013.gadā būvdarbus jāuzsāk vēl 17 ēkām.

Kopumā no ERAF programmas sākuma 2009.gadā projektā iesaistījušies 48 daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieki.

 

„Ventspils nekustamie īpašumi” atgādina, ka lēmumu par mājas energoefektivitātes uzlabošanu iespējams pieņemt tikai dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē. Bieži vien mājas iedzīvotāji baidās uzņemties saistības, jo ir jāņem kredīts. Protams, katras mājas iemītnieki paši lemj, vai renovācija viņiem varētu būt izdevīga vai tomēr nē, dalība siltināšanas programmā ir brīvprātīga. Tāpat dzīvokļu īpašnieki savstarpēji vienojas par to, cik lielā mērā siltināt savu ēku.

 

Pašvaldības SIA „Ventspils nekustamie īpašumi” piedāvā risinājumus ēku siltināšanai tādā apjomā, lai būtiski nepalielinātos kopējais maksājums pēc ēkas renovācijas, taču iedzīvotājiem ir tiesības arī lemt par, piemēram, tādiem daudz plašākiem energoefektivitātes uzlabošanas risinājumiem, kā rezultātā kopējais ieguvums no siltināšanas būs lielāks, taču arī maksājums uz aizdevuma atmaksas laiku ievērojami palielināsies.

 

Jāpiebilst, ka vislabāko efektu enerģijas patēriņa samazinājumā ir iespējams sasniegt, veicot tieši kompleksus risinājumus, kas ietver visu vājo ēkas posmu uzlabošanu, tādējādi palielinot ēkas energoefektivitāti un tās kalpošanas laiku. Aicinām ventspilniekus būt aktīviem un izmantot iespēju nosiltināt savu māju. Lai jūs iedrošina to dzīvokļu īpašnieku pieredze, kuri siltināšanas darbus jau paveikuši un reāli izjutuši iegūto siltuma izdevumu ekonomiju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: