Latvija savu pirmo satelītu orbītā plāno palaist vēl pirms lietuviešiem, informēja Latvijas pirmā satelīta "Venta-1" projekta koordinatore, Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola, komentējot informāciju, ka Lietuva iecerējusi nākamvasar palaist orbītā savu pirmo Zemes mākslīgo pavadoni, šajā ziņā cerot apsteigt Latviju un Igauniju.

"Lietuvieši par saviem plāniem informēja kosmiskās nozares konferencē, kur, protams, katrs vēlas kaut ko labu pateikt par savu valsti. Taču mēs esam pārliecināti, ka savu satelītu palaidīsim orbītā pirmie," atzina Reizniece-Ozola.

Latvijas satelīts "Venta-1" ir pabeigts, un ir panākta vienošanās, ka tas tiks palaists orbītā nākamā gada sākumā ar Krievijas nesējraķeti.

"Lietuviešiem vēl nav konkrētu starta plānu. Viņi vēlas palaist savu satelītu orbītā nākamā gada vasarā, taču jārēķinās ar reālajām iespējām panākt vienošanos par nesējraķetes izmantošanu. Tas tirgus nav liels," atzina Reizniece-Ozola.

Tiesa, lietuvieši var izmantot tā saukto jūras modeļa raķeti, kuras palaišana notiek no kuģa, taču šis variants ir riskants, jo var nodarīt satelītam bojājumus. "Ja mērķis ir tikai palaist satelītu, tad to var darīt ar jūras raķeti, bet lietuvieši plāno savu satelītu izmantot zinātniskiem eksperimentiem, tādēļ tā riskēt nevajadzētu," atzina Reizniece-Ozola.


Satelītam "Venta-1" būs trīs Zemes stacijas, kas uztvers tā raidītos signālus. Galvenā Zemes stacija būs Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā Irbenē, rezerves stacija atradīsies Vācijas pilsētā Brēmenē. Plānots, ka nākotnē būs arī trešā Zemes stacija Itālijā, Dienvidtirolē.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: