Namu apsaimniekotājiem par klientu parādu publiskošanu turpmāk draudēs naudas sods līdz pat 8000 latu apjomā.

Pēdējā laikā arvien biežāk parādās ziņas, ka Latvijā, it īpaši Rīgā, namu apsaimniekotāji samet pastkastītēs vai kāpņu telpās izlīmē informāciju par mājas iemītnieku parādsaistībām. Šādi gadījumi bijuši arī Ventspilī. Piemēram, kādas Saules ielas deviņstāvu nama iedzīvotāja stāsta, ka kāpņutelpā tika regulāri izlikti saraksti ar dzīvokļa numuriem, kuru iemītnieki ir parādā īres maksas, taču pēdējā laikā šādi saraksti vairs neparādās. Dzirdēts arī par citiem gadījumiem, savulaik par to skandāls izcēlās Ugālē.

Turpmāk, ja Datu valsts inspekcija (DVI) konstatēs šādus pārkāpumus, apsaimniekotājiem var tikt piemērots naudas sods – fiziskām personām un amatpersonām līdz 400 latiem, bet juridiskajām personām līdz pat 8000 latiem. Līdz šim par šādiem pārkāpumiem DVI piemērojusi tikai brīdinājumus. Pārkāpums ir ne tikai parādnieka vārda un uzvārda publiskošana, bet arī adreses, tostarp dzīvokļa numura uzrādīšana.

Divu Ventspils piecstāvu māju pārvaldniece Naula Lībreiha uzskata, ka nekaunīgu un ļaunprātīgu nemaksātāju parādus tomēr vajadzētu ļaut publiskot. Viņa pati gan tā nedara, jo viņas apsaimniekotajās mājās situācija ar ļaunprātīgajiem nemaksātājiem nav tik slikta. Lībreiha pie parādniekiem regulāri dodas personīgi un izvērtē situāciju, vai tas ir ļaunprātīgs nemaksātājs, vai nemaksāšanai ir tiešām objektīvi iemesli.

Arī pašvaldības kapitālsabiedrības Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) finanšu direktors Guntis Didrihsons stāsta, ka viņi šādas metodes nepielieto. Viņaprāt, ja kāds tā rīkojas, tas jau ir galējais solis un, acīmredzot, iedarbīgs. VNĪ ir gan savi parādu piedzinēji, gan arī noslēgts līgums ar parādpiedziņas firmu. Īrnieku parādi arvien pieaug, taču var just, ka vasarā cilvēkiem ir iespēja papildus nopelnīt un viņi labāk apmaksā gan tekošos rēķinus, gan arī cenšas dzēst parādus.

Tieslietu ministrijas Administratīvā departamenta pārstāve Laura Pakalne skaidro, ja namu apsaimniekotājs vai pārvaldnieks publisko informāciju par citu dzīvokļu iemītnieku parādiem, iedzīvotājiem vispirms ir jāvēršas pie paša pārvaldnieka, pieprasot to pārtraukt. Ja netiek reaģēts, iedzīvotājs var vērsties ar sūdzību DVI.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: