Vides ministrija apstiprinājusi Ventspils pašvaldības SIA "Ūdeka" iesniegto Ventspils ūdenssaimniecības attīstības projekta 3.kārtas iesniegumu.

Projektam ir piešķirts Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzfinansējums, un var sākties projektā plānotie darbi, tostarp ūdensvada un kanalizācijas tīklu būvdarbi pilsētas privātmāju rajonos, kuru iedzīvotājiem līdz šim nebija pieejami centralizēti ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumi.

Līguma parakstīšana par projekta īstenošanu starp Vides ministriju un "Ūdeku" plānota 10.septembrī. Tomēr jau līdz tam - septembra sākumā - plānots sākt būvdarbus, noslēdzot līgumus ar būvdarbu veicējiem, kas uzvarēs atklātā iepirkumu konkursā. Pretendentu piedāvājumu vērtēšana ir beigusies, un tuvāko dienu laikā plānots paziņot uzvarētājus.

Pašlaik turpinās arī iepirkumu konkursi par būvuzraudzības darbu veikšanu un kredītlīdzekļu piesaistīšanu projekta finansēšanai.

Ventspils ūdenssaimniecības attīstības projekta 3.kārtas īstenošana plānota no šī gada līdz 2012.gada beigām. Projekts dos būtisku ieguldījumu pilsētnieku dzīves vides uzlabošanā - pieaugs to ventspilnieku skaits, kuriem būs iespēja saņemt kvalitatīvu, ES standartiem atbilstošu dzeramo ūdeni, kā arī izmantot iespēju kanalizāciju novadīt centralizētā pilsētas tīklā, nepiesārņojot vidi.

Projekta īstenošanas rezultātā centralizēti ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumi būs pieejami aptuveni 93% ventspilnieku. Pašlaik centralizēti ūdensapgādes pakalpojumi ir pieejami 91%, bet kanalizācijas pakalpojumi - 89% iedzīvotāju. Jaunu tīklu izbūve un tīklu pieslēgumu nodrošināšana ventspilniekiem plānota arī divos infrastruktūras attīstības projektos, kurus šogad plāno sākt pašvaldības iestāde "Komunālā pārvalde" un Ventspils brīvostas pārvalde. Šo projektu īstenošanas rezultātā pēc 2014.gada centralizēti ūdensapgādes pakalpojumi būs pieejami 94,3% ventspilnieku, un tas būs viens no augstākajiem rādītājiem Latvijā.

Šis pieaugums tiks sasniegts, jo plānota jaunu ūdensvada un kanalizācijas tīklu izbūve pilsētas privātmāju rajonos Gāliņciemā, Kurpniekciemā, Žāžciemā-Krēķciemā, Čikstiņciemā, Jāņciemā, un Zaķciemā.

Projektā plānota arī ūdensvada tīklu rekonstrukcija, lai samazinātu ūdens zudumus, kā arī sadzīves kanalizācijas tīklu rekonstrukcija, lai novērstu gruntsūdeņu ieplūdi kanalizācijas sistēmā un notekūdeņu noplūdi gruntsūdeņos pa bojātiem cauruļvadiem.

Projektā kopumā paredzēta maģistrālo ūdensvada un kanalizācijas tīklu rekonstrukcija un jaunu tīklu izbūve gandrīz 38 kilometru garumā, kā arī maģistrālo tīklu atzaru izbūve uz privātīpašumiem 11 kilometru garumā.

Kopējās izmaksas projekta 3.kārtai plānotas 10,3 miljonu latu apmērā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). No ES Kohēzijas fonda piesaistīti septiņi miljoni latu, savukārt "Ūdeka" finansēs PVN nomaksu un piesaistīs ilgtermiņa kredītu projekta līdzfinansēšanai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: