Valdība ieplānojusi no nākamā gada 1. janvāra zālēm un medikamentiem  samazinātās 10% PVN likmes vietā ieviest 21% likmi.

Trešdienas priekšpusdienā Mazajā aptiekā apmeklētāju nav daudz. Taču puse no sastaptajiem sešiem pircējiem nāk ar krietnu recepšu žūksni. Uzrunātās sievietes Zaiga, Inese un Gunta zāļu iegādei mēnesī tērē no 50 līdz 200 latiem.

«Valdība par cilvēkiem nedomā. Ar PVN likmes paaugstināšanu caurumus budžetā  neaizbāzīs. Jāmeklē citas iespējas,» uzskata sievietes, atzīstot, ka šis trieciens atkal vērsts pret neaizsargātāko tautas daļu – veciem un smagi slimiem cilvēkiem.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska un Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis ir pārliecināti, ka likmes paaugstināšanas sekas nav prognozējamas. Zāļu cenas pieaugums notiks uz Latvijas iedzīvotāju veselības un dzīvības rēķina. Biedrību vadītāji kategoriski iebilst pret zāļu PVN likmes palielināšanu un aicina Pašvaldību savienību un nevalstiskās organizācijas vērsties valdībā ar motivētu lūgumu zālēm PVN likmi nepaaugstināt. Pretējā gadījumā šī nasta gulsies arī uz pašvaldību pleciem, kas no sociālā drošības spilvena sedz daļu veselības aprūpei un zāļu iegādei nepieciešamo izdevumu. Ārstu novērojumi liecina, ka lauku teritorijā ekonomikas stabilizācija nav jūtama, bet cilvēki slīgst alkoholismā un depresijā. Arī tās ārstēšanai nepieciešamas zāles, bet iedzīvotāji nespēj samaksāt pat kompensējamo medikamentu līdzmaksājumu.

«Iedzīvotāji nolemti bezizejai un bezcerībai,» uzskata Kozlovska un Apinis. Zāļu un medikamentu PVN likmes paaugstināšana iecirtīs krietnus robus ne tikai iedzīvotāju maciņos, bet arī veselības aprūpes iestāžu budžetos.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes loceklis Dainis Gīlis uzskata, ka PVN likmes paaugstinājums medikamentiem un zālēm radīs papildus slogu ne tikai valsts  veselības aprūpes budžetam kopumā, bet kaitēs arī slimnīcas darbam, jo medikamentu iegādei tiek tērēta būtiska daļa no stacionāru līdzekļiem. Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā zālēm tiek tērēti 800 tūkstoši latu gadā, bet paaugstinātā PVN likme zālēm prasītu papildus 70 tūkstošus latu. Lai segtu šos izdevumus, valstij nāktos paaugstināt medicīnisko pakalpojumu vērtību. Turklāt nav zināms, vai paredzētais PVN pieaugums skars arī medicīnas tehnoloģiju iegādi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: