Tuvojas 1.septembris, kas vecākiem liek plaši atdarīt naudas makus, lai savas atvases sagatavotu skolas gaitām.

Visdārgāk izmaksā pirmklasnieka palaišana uz skolu, jo bez mācību līdzekļiem nereti ir jāiegādājas arī rakstāmgalds, krēsls, galda lampa un citi nepieciešamie piederumi, kas vecāko klašu skolēniem ir jau iegādāti. Pirmklasnieka māmiņa Zane stāsta, ka viņa iepirkties devusies uz Rīgu, kur kvalitatīvas preces var iegādāties lētāk. Skolas piederumiem, jaunām drēbēm un citām vajadzīgajām lietām, piemēram, krēslam pie rakstāmgalda, Zane iztērēja aptuveni 300 latus. Cita pirmklasnieka māmiņa savam skolniekam iztērējusi aptuveni 200 latus. Tikmēr aprunājoties ar vairākiem vecāko klašu skolēnu vecākiem, var secināt, ka lielāka bērna sagatavošana skolai izmaksā mazāk, tomēr ar vismaz 100 latu lieliem tēriņiem ir jārēķinās.

Pozitīvi, ka atšķirībā no daudzām citām pašvaldībām, Ventspilī nav jāpērk mācību grāmatas, jo kopš neatkarības atjaunošanas gadiem, tās nodrošina pašvaldība. Tomēr lielus izdevumus veido darba burtnīcas. Ventspils Izglītības pārvaldes vadītājs Aldis Slavinskis gan uzsver, ka darba burtnīcas nav obligāti jāpērk, jo tādas prasības nav iekļautas nevienos mācību normatīvos. «Ja ģimenei nav rocības, tad burtnīcas var nepirkt. Protams, tās ir vēlamas un veicina mācību procesu, bet ne obligātas,» skaidro Slavinskis piebilstot, ka nepieciešamības gadījumā darba burtnīcu vajadzīgos fragmentus var skolās kopēt uz vietas vai citādā veidā pavairot. Ja darba burtnīcas tomēr pērk, ir jārēķinās ar vidēji 15 latiem.

Arī mugursomas katrs iegādājas pēc savām iespējām. Labu mugursomu var iegādāties 20 līdz 40 latu robežās, bet var arī atrast lētas – par pieciem līdz desmit latiem, taču tās ātri vien noplīst un arī mugurkaulam nebūs labas. Citi vecāki skatās, lai somā būtu divi atsevišķi nodalījumi, lai neburzītos burtnīcas un nav jāpērk mape burtnīcām. Tāpat dažādās cenās var iegādāties kancelejas preces. Izmantojot dažādas atlaides, tās izmaksās 10 līdz 15 latus.

Papildus izdevumi ir jauns apģērbs un apavi, tai skaitā svētku kārta, kā arī sporta īsais un garais tērps un sporta apavi.

Lai palīdzētu mazaizsargātajām ģimenēm, sākot ar šo nedēļu Ventspils Sociālais dienests izmaksā pabalstus mācību līdzekļu iegādei. 21 latu var saņemt bērni no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, lielāki pabalsti tiek bāreņiem. Tikmēr Ventspils novads skolai palīdz sagatavoties tieši pirmklasniekiem, piešķirot 20 latu lielu pabalstu neatkarīgi no ģimenes materiālā stāvokļa.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: