Šodien Rīgā, Latvijas Universitātē norisināsies Latvijas izglītības iestāžu apbalvošana par īpašiem panākumiem ilgtspējīgas attīstības, vides izglītības un vides aizsardzības veicināšanā skolā un tās apkārtnē.

Ventspils 4. vidusskola iegūs starptautisko Ekoskolas nosaukumu un Zaļā Karoga balvu, savukārt Ventspils 1. pamatskola saņems Zaļo diplomu un Latvijas Ekoskolas nosaukumu.

 

Kopumā starptautisko Ekoskolas nosaukumu un Zaļā Karoga balvu saņems 75 skolas no visas Latvijas, bet Zaļo diplomu un Latvijas Ekoskolas nosaukumu – 33 mācību iestādes.

 

Pasākumā Ventspils 4. vidusskolu pārstāvēs skolas direktore Dagnija Gromova, ķīmijas skolotāja Ingūna Bērzniece un 6 skolēni, savukārt 1. pamatskolu – ģeogrāfijas skolotāja Guna Razgaite un 5 skolēni.

 

Uz apbalvošanas pasākumu katra skolas dodas ariepriekš sagatavotu simbolisku koku ar savu vēstījumu zaļākai Latvijai. Ekoskolu“mežs” tiks nogādāts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

 

Ekoskolu programmas atpazīstamākais elements ir starptautiskā Zaļā karoga balva, ko saņem tikai tās skolas, kas ilgstošā laika posmā spēj demonstrēt izcilas aktivitātes vides jomā. Latvijas Ekoskolas nosaukums un diploms ir nacionāla līmeņa balva skolām, kuras ir ceļā uz Zaļo karogu. Iepriekšējā mācību gadā Latvijā plīvoja 62 Zaļie karogi. Šīs balvas skolām tiek piešķirtas uz vienu mācību gadu un katru reizi jāizcīna no jauna. Lēmumu par skolu apbalvošanu pieņēmusi Ekoskolu programmas Nacionālā žūrija, kuras sastāvā ir valsts institūciju un sabiedrisko vides aizsardzības un izglītības organizāciju pārstāvji.

 

Programmas īstenotāji Latvijā, Vides izglītības fonds, 2011/2012. mācību gadā Ekoskolas iesaistīja gan Klimata kampaņā, kurā kopumā piedalījās 32 mācību iestādes, gan Klimata kalkulatora izmantošanā, un šajā vasarā Ekoskolu jaunieši tikās pirmajā Ekoskolu skolēnu forumā Tērvetē. Latvijā Ekoskolu programmā ir iesaistītas vairāk kā 120 skolas, apvienojot apmēram 20 000 skolēnu. Programma Latvijā darbojas jau astoņus gadus un tā ir kļuvusi par atpazīstamu ietvaru skolu aktivitātēm vides izglītībā. Programmā var iesaistīties ikviena izglītības iestāde, kas vēlas savā darbā pievērsties vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. Šajā mācību gadā Ekoskolu programmā pieteicās arī divas augstskolas Latvijā – Vidzemes augstskola un Daugavpils Universitāte.

 

Ekoskolu programma šobrīd ir populārākais vides izglītības modelis pasaulē. Tā ir ANO Vides programmas un UNESCO sadarbības partnere vides izglītībā, un ir pamats vides izglītības procesa organizēšanai skolās. Pašlaik Ekoskolu programmā ir iesaistītas aptuveni 40 000 skolas 60 pasaules valstīs, iesaistot 6 miljonus skolēnu.

 

Programmu Latvijā īsteno Vides izglītības fonds, Starptautiskā Vides izglītības fonda (Foundation for Environmental Education – FEE International) dalīborganizācija. Ekoskolu programma ir viena no piecām FEE International globālajām programmām līdztekus Zilā karoga un Zaļās atslēgas ekosertifikācijas programmām, un Jauno vides reportieru un Izzini mežu vides izglītības programmām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: