Ventspils pilsētas dome pieņēmusi grozījumus saistošajos noteikumos „Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību Ventspils pilsētā”.

Šis dokuments paredz pilnveidot un precizēt maznodrošinātā statusa un atsevišķu pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību.

 

Tā, piemēram, izmaiņas plānotas maznodrošinātā statusa saņemšanas kārtībā tām pensionāru vai invalīdu ģimenēm, kurās dzīvo pilngadīgi bērni. Pašlaik spēkā ir nosacījums, ka ģimenes, kurās ir kaut viena pilngadīga darbspējīga persona, par maznodrošinātām atzīst tad, ja ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz 107 latus mēnesī. Stājoties spēkā grozījumiem, šādām ģimenēm maznodrošinātā statusa noteikšanai būs noteikts augstāks ienākumu līmenis – Ls 145,38 mēnesī, kā tas jau pašlaik ir tajās ģimenēs, kurās ir tikai pensionāri vai invalīdi. Turklāt šāds ienākumu līmenis pašvaldības palīdzības saņemšanai šīm ģimenēm būs līdz pilngadīgā bērna 24 gadu vecuma sasniegšanai, pie nosacījuma, ja jaunietis turpinās mācības klātienē vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, koledžā vai būs pilna laika klātienes studējošais augstskolā.

 

Stājoties spēkā izmaiņām saistošajos noteikumos, ievērojami paplašināsies to personu (ģimeņu) loks, kuras varēs saņemt kompensāciju skaitītāju uzstādīšanas un nomaiņas izdevumiem. Pašlaik kompensāciju 50% apmērā no skaitītāju uzstādīšanas/ nomaiņas izdevumiem var saņemt pensionāri, invalīdi un daudzbērnu ģimenes, ja ir piešķirts trūcīgā vai maznodrošinātā statuss. Grozījumos noteikts, ka turpmāk šo pašvaldības palīdzību 50% apmērā no izdevumiem par skaitītāju uzstādīšanu/nomaiņu varēs saņemt pilnīgi visas trūcīgās un maznodrošinātās personas (ģimenes). Savukārt trūcīgām un maznodrošinātām daudzbērnu ģimenēm skaitītāju uzstādīšanas/nomaiņas izdevumi turpmāk tiks kompensēti 80% apmērā, līdzšinējo 50% vietā.

 

Trūcīgām un maznodrošinātām daudzbērnu ģimenēm uzlabojumi paredzēti arī dzīvokļa pabalsta apmēra noteikšanā. Kompensācijas apmērs par patērēto siltumenerģiju ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē, un pašlaik par bērnu tiek uzskatīta persona līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai. Grozījumi paredz, ka turpmāk šī pabalsta saņemšanai par bērnu tiks uzskatītas personas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ja tās turpinās mācības. Izmaiņas dos iespēju daudzbērnu ģimenēm ar zemākiem ienākumiem ilgāk saņemt lielāku kompensāciju par patērēto siltumenerģiju.

 

Grozījumi saistošajos noteikumos paredz iespēju izņēmuma kārtā uz laiku piešķirt pabalstu bērnu ēdināšanai pirmsskolas izglītības iestādēs tām ģimenēm, kuras nonākušas krīzes situācijā, bet kaut kādu iemeslu dēļ neatbilst visiem trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes nosacījumiem. Šādos gadījumos izdevumus par bērnu ēdināšanu bērnudārzā pašvaldība kompensēs 25% apmērā no maksājuma summas mēnesī.

 

Izmaiņas skars arī pabalsta saņēmējus nekustamajam īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas kopšanai. Pašlaik palīdzību teritorijas uzkopšanā saņem tie vientuļie pensionāri un vientuļie invalīdi, kuru ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Ls 169,58 mēnesī, taču turpmāk šo palīdzību varēs saņemt arī tie vientuļie pensionāri un vientuļie invalīdi, kuru ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Ls 191,91 mēnesī. Minētās izmaiņas nodrošinās, ka pabalstu teritorijas uzkopšanai varēs saņemt līdz pat 50 personām vairāk nekā tas ir pašlaik.

 

Iespēja saņemt pašvaldības palīdzību būs arī tādām ģimenēm, kurās ir pensionāri vai invalīdi, kuriem nepieciešama aprūpe, bet apgādnieks ir pilngadību sasniedzis bērns. Pašlaik, ja pensionāram vai invalīdam, kuram ir nepieciešama aprūpe mājās, apgādnieks ir sasniedzis pilngadību, pašvaldība nevar piešķirt pabalstu aprūpei mājās. Turpmāk pašvaldības pabalstu aprūpei mājās varēs saņemt arī tādi pensionāri un invalīdi (ja to ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniegs Ls 169,58), kuriem ir Civillikumā noteiktie apgādnieki, bet tie vēl nav sasnieguši 24 gadu vecumu un turpina mācības.

 

Interesenti ar saistošajiem noteikumiem pēc to spēkā stāšanās varēs iepazīties laikrakstā „Latvijas Vēstnesis” un Ventspils portālā www.ventspils.lv . Noteikumi būs pieejami arī Sociālajā dienestā Raiņa ielā 10, Sociālā dienesta Pārventas filiālē Talsu ielā 39 un Iedzīvotāju informācijas centrā Tārgales ielā 4, Ventspilī, (Pārventas bibliotēkas 1. stāvā).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: