Ventspils mērs Aivars Lembergs vēl nav izlēmis, vai prasīs piedzīt morālo kompensāciju no AS "Latvijas kuģniecība" (LK) meitaskompānijām, kas pret viņu vērsās ar prasību Anglijas Augstās tiesas karalienes sēdekļa Komerctiesā, - preses konferencē atzina Lembergs.

Ventspils mērs esot konsultējies ar saviem angļu advokātiem par jautājumu, vai prasīt morālo kompensāciju: "Angļi saka, ka viņiem tā nav pieņemts. Varbūt Latvijā var prasīt, jo tā propaganda jau bija izvērsta Latvijā, bet tas vēl ir jāvērtē. Ja ir izredzes piedzīt lielu naudu, tad ir jēga prasīt. It kā Anglijā tā nav pieņemts. Tur pret jebkuru cilvēku var celt jebkuru fantastisku prasību," norādīja Lembergs.

"Lielbritānija mani pārsteidza ar ārkārtīgi nedemokrātisku sistēmu. Tur faktiski tiesības uz aizstāvību ir tikai ļoti bagātiem cilvēkiem - tikai tādiem, kas gadā var tērēt tiesvedībā miljonu un vairāk," norādīja Lembergs.

Pēc Ventspils mēra domām, tieši lielie tiesāšanās izdevumi ir iemesls, kāpēc prasība pret viņu celta Anglijas, nevis Latvijas tiesā. "Tiesvedība tur ir tik dārga, ka, ja vienā pusē ir miljardu kompānija un otra pusē kāda fiziska persona, viņi nevar sacensties. Viņi vienkārši iniciē vienu, otru un trešo tiesas sēdi, un katra tiesas sēde maksā ļoti lielu naudu. Tā ir tāda sistēma," atzina Lembergs.

Anglijas tiesa jau 24. jūlija tiesas sēdē uzlika par pienākumu prasītājiem atlīdzināt Lemberga tiesāšanās izdevumus un šonedēļ papildus noteica, ka 200 000 sterliņu mārciņu (179 800 latu), kas veido tikai daļu no kopējiem tiesāšanās izdevumiem, ir izmaksājami Lembergam tūlīt pēc apelācijas beigām. Pārējā tiesāšanās izdevumu summa tiks detalizēti aprēķināta tuvākajā laikā.

Tikmēr LK pārstāve Ilze Nagla norādīja, ka, kamēr apelācijas process nav beidzies - un tas vēl turpinās -, ir pāragri runāt par kaut kādu kompensāciju izmaksu. Turklāt iesaldēšanas rīkojums attiecībā uz Lemberga īpašumiem visā pasaulē joprojām atstāts spēkā. Par lietas iznākumu varēs spriest Anglijas tiesa, kuras kompetencē tas ir, nevis Lemberga advokāti, uzsvēra LK pārstāve.

Pret Lembergu celtajā līdz 135 miljoniem dolāru vērtajā prasībā, kuras izskatīšanas gaitā izdots arī starptautisks Lemberga īpašumu aresta orderis, esot divi prasītāji, kas uztur vienādas prasības. Viens no prasītājiem lietā ir LK meitasfirma "Antonio Gramsci Shipping Corporation" un citas ar LK saistītas kompānijas, savukārt otru prasītāju grupu veido pieci ārzonas uzņēmumi - "Recoletos Limited", "Romanica Overseas Limited", "Skeena Overseas Limited", "Luzero Limited" un "Chandler Limited", caur kurām savulaik notikusi LK kuģu frakts līgumu slēgšana.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: