Ventspilī ir viens no zemākajiem jaundzimušo mirstības līmeņiem valstī, liecina nupat publiskotā pētījuma rezultāti, kurā detalizēti analizēti visi 2010. gadā perinatālā periodā bojā gājušo zīdaiņu gadījumi Latvijā.

Pētījumā noskaidrots, ka kopumā valstī lauku reģionos jaundzimušajiem ir 1,4 reizes lielākas iespējas nomirt nekā pilsētās jaundzimušajiem. Tāpat konstatēts, ka 30% no grūtniecēm vēlīni stājušās uzskaitē un nav bijušas ne reizi uz ultraskaņas izmeklēšanu.

Ventspils šajā ziņā ir izņēmums. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenais ārsts Dainis Gīlis uzsver, ka pēdējos gados ieguldītā darba rezultātā perinatālā mirstība Ventspilī samazinājusies līdz 1,93 gadījumiem uz 1000 jaundzimušajiem, salīdzinoši valstī - 8,2 gadījumi. Tāpat ārsts norāda, ka būtisks nosacījums perinatālās mirstības samazināšanā ir savlaicīga grūtnieces stāšanās uzskaitē līdz 12.nedēļai un grūtnieces izmeklēšana ar ultraskaņu 10-12. nedēļā.

Tikmēr slimnīcas pediatrijas dienesta vadītāja Ieva Ozola atzīst: lai rezultāti kļūtu vēl labāki, nepieciešama efektīva un veiksmīga sadarbība starp sociālajiem darbiniekiem, ģimenes ārstiem un ginekologiem, kas nodrošinātu topošās māmiņas ar laicīgām pārbaudēm un īpaši ultrasonogrāfijas izmeklēšanu. Bērnu ārste ir pārliecināta, ka ir jāturpina dzemdību nodaļas modernizācija un nepieciešams panākt neonatologa jeb jaundzimušo ārsta klātbūtni slimnīcā diennakts režīmā.

Pētījuma galvenais mērķis bija noskaidrot, kāpēc ik gadus Latvijā savas dzīves septīto dienu nesagaida vairāk kā 100 bērni - perinatālās mirstības rādītāji Latvijā ir vieni no augstākajiem Eiropas Savienībā. Šāda veida pētījums Latvijā īstenots pirmo reizi. Pētījuma īstenošanu atbalstīja Roche Akadēmija zinātniskā padome un tas tika īstenots kā veselības aprūpes kompānijas „Roche Latvija” sociālās atbildības projekts.

Pētījumu īstenoja vairāki Latvijas vadošie dzemdniecības speciālisti, to skaitā arī Rīgas Dzemdību nama galvenā neonataloģe Ilze Kreicberga un LR Veselības ministrijas galvenā speciāliste ginekoloģijā un dzemdniecībā Dace Rezeberga.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: