Trešdien, 27. jūnijā, plkst. 10 rakstnieka Herberta Dorbes muzeja dārzu apciemos pirmsskolas izglītības iestādes „Eglīte” Cerību grupiņas audzēkņi.

Šogad bērni apskatīs ne vien dārzu, ziedus, bet tiksies arī ar diviem mīļiem, gudriem afgāņu kurtiem, kuru saimniece ir Diāna Blumberga. Arī rakstnieks Herberts Dorbe savulaik bija liels dzīvnieku draugs. Savam mīlulim sunītim plušķītim Pičam rakstnieks bija dārzā uzbūvējis īpašu platformu, lai zinātkārais suns var vērot notiekošo aiz sētas.

Trešdienas viesi - kurti ir sertificēti, lai darbotos kanisterapijā. Kanisterapija ir viena no animaloterapijas nozarēm, kur terapeita pienākumus veic īpaši izvēlēts, apmācīts un sertificēts suns. Kanisterapija intensīvi sāka attīstīties pēc Otrā pasaules kara, kad tika novērots – hospitāļos labāk veseļojās veterāni, kuri rūpējās par suņiem. Latvijā kanisterapija sākusi attīstīties samērā nesen. Pirmais serificētais kanisterapijas suns bija Flandrijas buvjē šķirnes kucīte Mona. Sunītes saimniece Jelena Revižina ar savu piemēru iedvesmoja arī citus suņu saimniekus, kas darbojas Dienesta un sporta suņkopības mācību centra Inter sport Canis paspārnē. Tur šobrīd tiek apmācīta arī jaunā kanisterapeitu paaudze.

Ne katrs suns var kļūt par terapijas suni - svarīgs gan suņa temperaments, gan audzināšana. Lai kļūtu par terapijas suni, tam jābūt mierīgam, līdzsvarotam, ar augstu intelektu, jāpatīk būt kopā ar cilvēkiem, arī bērniem.

Šo terapijas metodi Latvijā pirms dažiem gadiem sāka attīstīt arī biedrība Saules Suns, piedāvājot nodarbības bērniem ar uzvedības traucējumiem, nopietnām psiholoģiskām traumām un bērnu cerebrālo trieku. Nodarbības vada kinologs ar speciāli apmācītu suni. Ventspilī šāda iepazīšanās nodarbība notiks pirmo reizi.

Foto – www.berniemdraudzigs.lv, Ventspils muzeja krājums

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: