Ne tikai pludmales glābšanas patruļas iesaistās slīcēju glābšanā. Nesen Staldzenes pludmalē vīrietis no jūras iznesa zēnu, kurš saviem spēkiem spēcīgajiem viļņiem vairs nespēja pretoties.

Todien Normunds Treijs kopā ar ģimeni atpūties Staldzenes pludmalē. Viņš atceras, ka viļņi bijuši īpaši spēcīgi. Kad jau gatavojušies doties prom, viens no diviem zēniem, kas peldējās netālu no viņiem, sācis saukt, ka brālis slīkstot. Jaunākais no viņiem, aptuveni deviņus gadus vecs izkļuva krastā, bet vecāko viļņi jau bija aiznesuši aiz trešā sēkļa. Ne mirkli nevilcinoties, Normunds peldējis viņam pakaļ.

Viņš stāsta, ka, peldot palīgā, viņu vairāk kārt pārņēmušas bažas, ka nepaspēs. Zēns ik pa laikam pazudis zem viļņiem un Normunds baidījies, ka viņš pazudīs redzeslokam. „Tomēr puika turējās varonīgi,” atceras vīrietis, kas tobrīd riskēja arī ar savu dzīvību. Vienlaikus viņš atzīst, ka burtiski vēl pāris sekundes un būtu jau par vēlu, jo vienpadsmit gadīgā zēna spēki bijuši jau galā.

Normunds viņu iznesis krastā, puika elpojis, bet bijis pilnīgi bez spēka. Zēna tuvinieki, pēc Normunda domām, māte un vecāmāte, tobrīd gaidījuši krastā. Pirms negadījuma viņas tur Normunds neatceras manījis. Arī pēc tam Normundam izskatījies, ka viņas neapzinājās, kas varēja notikt.

Normunds pats sevi par varoni neuzskata, vien apgalvo, ka tā rīkoties ir katra pilsoņa pienākums. Todien paveicās viņiem abiem. Savukārt, statistika šogad ir nežēlīga. Latvijā jau noslīkuši vairāk nekā 100 cilvēku. Arī jūra pie Ventspils paņēmusi dzīvības.

Ventas Balsij stāsta Ventspils patruļnieku priekšnieks pašvaldības policijas vecākais kārtībnieks Tālivaldis Macpāns, ir jāatceras, ka viļņi ir bīstami. It īpaši, ja ir baltas viļņu cepures – peldēt jūrā nedrīkst. Ne velti pirms ieejas pludmalē ir šie plakāti, kur zaļā krāsa liecina, ka peldēt ir atļauts, dzeltenā jau brīdina un aicina būt īpaši piesardzīgiem, savukārt sarkanā krāsa norāda, ka peldēt ir aizliegts.

Macpāns ventspilniekus aicina šīs norādes ievērot un brīdina, ka pretējā gadījumā peldētāji tiks sodīti ar naudas sodu. Viņš savos vārdos un atpūtnieku attieksmes vērtējumā ir skarbs un aicina klausīt glābējiem uz vārda. Arī pilsētas zilā karoga pludmalē nesen glābēji no viļņiem iznesuši 13 gadīgu zēnu, kurš paša spēkiem atpakaļ tikt nevarēja.

Tikmēr viņa māte pat nebija pamanījusi, kas notiek. „Pirmkārt, lai vecāki zina, kur atrodas viņu bērni un atceras, ka līdz astoņpadsmit gadiem tikai viņi ir atbildīgi par savām atvasēm,” Macpāns uzskata, ka nereti tieši vecāku atbildīga pieeja ir izšķiroša.

Tāpat viņš aicina novērtēt savus spēkus un nebūt pārgalvīgiem. Viņš brīdina neiet tālāk par pirmo sēkli. Patruļnieku priekšnieks, saprot, cik ļoti ventspilnieki priecājas par viļņiem, tomēr brīdina, ka tā sauktais, atpakaļejošais vilnis, viegli var ienest jūrā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: