Šajā nedēļā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs aktīvi konsultējas ar pieciem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem – Jauno Vienotību, Zaļo un Zemnieku savienību, Apvienoto sarakstu, Nacionālo apvienību Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK un Progresīvajiem – par jaunās valdības veidošanu.

Vispirms prezidents runāja ar katru partiju vai partiju apvienību atsevišķi, bet trešdienas pēcpusdienā sasauca visus uz kopīgu tikšanos. «Respektējot politisko spēku programmatisko redzējumu un šo spēku līdzšinējo darbību parlamentā, uzskatu, ka jauno Ministru kabinetu nepieciešams veidot ar iespējami plašu Saeimas vairākuma atbalstu. Šāds valdības modelis būtu optimāls un rīcībspējīgs, veicot konkrētus risinājumus virknē Latvijas iedzīvotājiem būtisku jautājumu. Līdzās manis minētajām vidēja un ilgtermiņa prioritātēm, tūlītējs uzdevums ir darbs pie 2024. gada valsts budžeta,» teikts otrdien izplatītajā Valsts prezidenta paziņojumā.

Partijas Latvijai un Ventspilij, kas kopā ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) startēja 14. Saeimas vēlēšanās un ir pārstāvēta parlamentā, valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, lūgts komentēt to, vai izdosies izveidot koalīciju no piecām partijām, bija skeptisks. Viņš uzskata, ka gan Nacionālā apvienība, gan Apvienotais saraksts vēlas par katru cenu saglabāt savu ekskluzīvo stāvokli, kāds tiem bija līdzšinējā valdībā, kur attiecīgi 13 un 15 balsis ieguvušie politiskie spēki baudīja tādas pašas tiesības lemšanā kā Jaunā Vienotība ar 26 balsīm. Lembergs uzsver – šaura koalīcija dod daudz vadošu amatu, kam līdzi nāk kabineti, mašīnas, sekretāres, padomnieki, biroji un citi labumi, tāpat ievēlēto kļūšana par ministriem rada iespēju Saeimā ar tā saucamo mīksto mandātu iekļūt citiem partijas biedriem. «Protams, šai situācijā pats [premjers Krišjānis] Kariņš vien vainīgs bija, jo viņš bez vajadzības uzvilka sarkanās līnijas pret ZZS. Ja viņš to rudenī nebūtu izdarījis, būtu koalīcija no četrām partijām, līdz ar to nevienam, izņemot Jauno Vienotību, veto tiesību nebūtu,» pauž Lembergs.

Būtisks esot arī Edvarda Smiltēna faktors – viņš savulaik, zaudējot cīņā par Vienotības līdera posteni, pēc Lemberga domām, iemantojis personīgu naidu pret agrākajiem partijas biedriem. Lembergs min arī Rūdolfa Meroni faktoru, kas neveicina plašas koalīcijas izveidi, jo Meroni kā galvenajam Apvienotā saraksta stipendiju maksātājam esot uzstādījums nepielaist koalīcijā ZZS. «Apvienotais saraksts ir Tautas partijas atdzimšanas projekts. Šobrīd Andris Šķēle ar Rūdolfu Meroni arī biznesā sadarbojas, tā ka viņiem saskaņot viedokļus nav grūti,» teic Lembergs. Rūgtums palicis arī par zaudējumu prezidenta vēlēšanās, taču šajā politiskajā spēkā esot cilvēki, kuriem ir cits viedoklis un pragmatiskāks skats uz notikumiem. Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars paudis cietu pozīciju, kas, domājams, dominēs pār citiem viedokļiem šajā politiskajā spēkā.

«Prezidents, aicinot visus piecus [politiskos spēkus], mēģina izmantot savu autoritāti, lai pārliecinātu, ka Latvijas interešu vārdā vajadzētu apvienoties visiem. Ir skaidrs, ka šobrīd Evikai Siliņai ir 53 balsis. Domāju, ka šonedēļ, visticamāk, viņa tiks nosaukta par premjera amata kandidāti,» pārliecināts ir Lembergs. Viņš piemin publiskajā telpā labi pamanāmo kampaņu pret potenciālo premjeri. «Ja neskaita kampaņu pret mani, kas iet jau 25 gadus, šī ir otra jaudīgākā kampaņa pret premjera amata kandidātu, kāda vispār ir bijusi. Uzstādījums ir tāds – lai Jaunā Vienotība un prezidents sauc jebkuru, tikai ne Siliņu,» komentē Lembergs, skaidrojot to ar kādu legāli nelegālu biznesu, kura intereses Siliņa kaut kādā veidā ļoti apdraud. «Tāpēc viņai ir šāds uzbrauciens un sitiens zem jostasvietas, kas, īpaši pret sievieti, manā skatījumā, nav solīdi.»

Lembergs min, ka Siliņa, izņemot pusgadu ilgo darbību labklājības ministra amatā, politikā nav bijusi pirmā persona: «Tas ir pieredzes jautājums. Cik viņa ātri iegūs pieredzi, redzēsim. Komunikācijā līdz premjera amata kandidātam viņa izskatījās pietiekami labi. Manuprāt, Siliņai ir jādod iespēja, jo Jaunā Vienotība ir viņu izvirzījusi. Lai viņai veicas!»

ZZS ir gatava strādāt valdībā, un Latvijai un Ventspilij šo konceptuālo pozīciju atbalsta, taču, pēc Lemberga domām, ir ļoti svarīgi vienoties par darāmajiem darbiem un resursiem – kā iekšējiem, tā ārējiem – to īstenošanai. «Bez resursiem nekāda darbu izpilde nav iespējama. Pat jebkuras mazākās pārmaiņas prasa resursus,» pauž Lembergs. Situācija, pēc viņa domām, ir smaga, un nākamo valdību gaida grūts darbs.

Pirmspublikācija lasāma 24. augusta laikrakstā Ventas Balss.

Lasi vēl

Komentāri (12)

  • -1
    Heinrich 25.08.2023, 16:41:57

    Kas šis tāds ir,ka savu viedokli par visām svarīgajām lietām uzstāda par vienīgo pareizo?
    Būtu labāk sausiņus kaltējis,savādāk drīz cietumā atkal kartupeļi,kartupeļi...

  • 0
    Krišs Daugulis 26.08.2023, 18:50:16

    ...ar nagu šķērītēm...

  • 0
    Pilsēta 25.08.2023, 17:05:59

    Ļoti laba mācību stunda bērniem. Izdari kādam labu un tas izdarīs labu Tev.
    Kāds teiks netīra politika, rēķināšana un korupcijas paraugstunda, bet kāds cits vienkārši atkal teiks Latvijas tiesa un ikdiena.

  • -1
    tchi bors 26.08.2023, 10:03:35

    ... brinos, ka Ventspilii vel ir tadi, kas klausas ši jekabpils ruķa stulbas runas

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 26.08.2023, 10:42:30

    Te piederas rindiņa no kādas Raimonda Paula dziesmas ar Arnolda Auziņa tekstu:
    "Daudz laika nav vairs,vecais,taisies!""

  • 0
    Viktors + 26.08.2023, 10:48:54

    Pēc taisnības ZZS būtu jātur lielgabala šāviena attālumā no valdības.Jo ir viens glums zutis,saukts arī par Puzes Punduri,kas par katru cenu ielīdīs visur,vismaz pastarpināti.

  • 0
    Vadims Kevrelis 26.08.2023, 11:49:39

    Jau saknē pie šāda salikuma nekas labs nav gaidāms izņemot kabinetus, sekretāres, mašīnas un birojus.

  • -1
    Krišs Daugulis 26.08.2023, 18:52:26

    Ventspils un visas Latvijas lāsts

  • 0
    Sandra Harmonija 27.08.2023, 16:50:31

    Gribētos,lai ministri būtu profesionālāki , gudrāki, pārliecinošāki . Skatoties uz siliņu,kura ir izvirzīta - klausoties kā runā rodas šaubas . Jo Premjerministram jābūt rūdītam ar pieredzi darbā ,lai varētu vadīt Valdību. Tā nav nekāda joka lieta. Tāpēc būtu labāk VIRZĪT CITU CILVĒKU PAR PREMJERMINISTRU!!!!!!!

  • 0
    Heinrich 31.08.2023, 05:16:49

    https://zinas.tv3.lv/latvija/politika/smiltens-lembergs-ar-saviem-izteikumiem-ir-iesplavis-seja-adazu-baze-esosajiem-kanadiesu-karaviriem/

  • 0
    Sandris Grasis 20.09.2023, 21:54:09

    Lembergs ir apmierināts ar Ventspils aunu baru. Jo lielāks skaits to stāv pie jaunajiem vārtiem jo... Mieriņa arī ir gluma un pārstāv mēru jo vara taču čalim ZELTA vērtē. Bez tās šis tips nudien kā bez rokām un Valsts miljoni nebūs tavi... Aivar atzīsti ka Ventspilī visi nebūt nav apmierināti ar tavām izdarībām aktuālāko lielo uzņēmumu obligāciju iegādē. Ticība baigā Aivara bandītu bandai ir islaicīgāka nekā tu domā... Mums Ventspils rajonā ir savs noziedznieks un bez tāda mēra krēslā taču varam iztikt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: