Mirklī, kad krīt valdība un premjera vairāk nav, situācija pilnīgi mainās un sarunas atkal sākas no starta punkta.

Gadījumā, ja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs aicinās "Jaunās vienotības" (JV) kandidāti Eviku Siliņu veidot jauno valdību, sarunas par koalīciju varētu tikt sāktas no "baltas lapas".

Siliņa skaidroja, ka sākotnējā saruna pie Valsts prezidenta būšot par veicamajiem darbiem. Par lielu daļu no jautājumiem, kurus arī ceturtdien minējis Rinkēvičs, ar partijām, kuras pārstāvētas Saeimā un varētu būt jaunās koalīcijas sastāvā, varētu būt vienošanās.

Rajevskis atzina, ka šāda iespējamība nozīmē miskastē izmestus vairākus mēnešus ar diskusijām. Tomēr viņš piebilda, ka tas attiecas uz jebkuras diskusijas stadiju, kad ir esošs premjers, esoša koalīcija un konsultācijas par valdības paplašināšanu, kā tas notika iepriekšējos divarpus mēnešus, jo tajā mirklī, kad krīt valdība, premjera vairāk nav, situācija pilnīgi mainās.

"Protams, kaut kāda domu apmaiņas pieredze un sajūta partijām par to, ko pretējā partija domā par vienu vai otru jautājumu, ir, taču faktiski sarunas atkal sākas no starta punkta," uzskata Rajevskis.

Viņš norādīja, ka tas ir arī jautājums par politisko partiju uzvedību situācijā, kad notiek konsultācijas par vienošanos par Ministru prezidenta kandidātu. Attiecīgi ir jautājums, kurš paņem iniciatīvu, kuras partijas kandidātam ir lielāks atbalsts un kuras kandidāts ir pieņemamāks pārējiem politiskajiem spēkiem parlamentā.

Rajevskis atzīmēja, ka šo divarpus mēnešu ilgajās sarunās nevienā mirklī netika apspriesta Siliņas kandidatūra Ministru prezidenta amatam, līdz ar to viņas parādīšanās nomaina visu esošo situāciju.

"Līdz šim visi runāja par esošo premjerministru [Krišjāni] Kariņu, bet tagad par Siliņu. Protams, viņi viņu pazīst, bet cilvēks arī mainās, kad viņam mainās politiskais statuss, un šobrīd Siliņas statuss ir pieaudzis. Kariņš ir ārpus pienākumiem, un tas objektīvi noliek visu nulles punktā," sacīja politologs.

Vienlaikus viņš piekrita, ka kaut kādā ziņā sarunu sākšana no starta punkta varētu būt neizdevīga esošās koalīcijas partijām, jo tām jāsāk viss no sākuma. Tomēr izdevīgi tas varētu būt tiem, kas ir opozīcijā, jo viņi var piedalīties no jauna un, iespējams, iegūt vietu koalīcijā, lēsa Rajevskis.

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) ceturtdien iesniedzis Rinkēvičam demisijas rakstu, līdz ar to oficiāli kritusi Latvijas vēsturē trešā īsākā valdība, kuru gan vadījis otrais ilglaicīgākais premjers.

Rinkēvičs nākamnedēļ uz konsultācijām aicina visas Saeimā pārstāvētās politiskās partijas.

Konsultācijās tiks pārrunāts jaunas koalīcijas veidošanas process un Valsts prezidents noskaidros politisko spēku viedokļus par vēlamo koalīcijas modeli, iespējamajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem, kā arī redzējumu par valdībai veicamajiem ilgtermiņa un neatliekamajiem darbiem.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Pilsēta 18.08.2023, 12:55:29

    Varētu jau teikt, ka kāds aiz priekiem sit plaukstas, bet tas laikam skanēs aizvainojoši.

  • 0
    Heinrich 18.08.2023, 13:29:16

    Domā lembergistus?

  • 0
    Janis Tonis 19.08.2023, 11:52:21

    Nu kāds tolks no vadības un ministriem jo mums viņi nafig nav vajadzīgi! Pensionāriem, invalīdiem, maznodrošinātājiem un trūcīajiem ir pie d....
    kāda ir valdība ar valdības stulbājiem likumiem caur soc dienestiem apzog visus iepriekš minētos....... Pamēģināt stulbā valdīva iztikt 2 cilvēkiem ar 290 €. mēnesī mau.....as tādi!!!~!

  • 0
    A.L. 21.08.2023, 09:27:21

    Tieši tā. Zog valsts, zog patvaldība. Jo kā gan citādi to nosaukt, ja līdz šim pie ienākumiem nerēķināto nodokļu atmaksu tomēr ierēķina ienākumos.
    Otrkārt, kur paliek mājoklim piemērojamās atlaides, kuras ne visas tā arī netiek piemērotas?

  • 0
    Cibiņš 21.08.2023, 16:00:57

    Tūlīt jautrība tikai sāksies! Prezidents - gejs - mums jau ir. Pavisam drīz ar tiešu ZZS atbalstu par premjerministru tiks kādreiz ar kriminālām aprindām saistīta izbijusi pornoaktrise. Vienos vārtos pārspēsim pat Itāliju, kur nesen parlamenta deputāte bija prostitūta Čičelīna, kura TV intervijās demonstrēja savus jaukumus.(skatīt A.Pučes rakstu portālā LA.lv)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: