Kurzemes vēlēšanu apgabalā Ventspils tiks pārstāvēta ar diviem deputātu mandātiem Saeimā, kurus ieguvusi Zaļo un Zemnieku savienība un par ko Ventas Balss jau rakstīja iepriekš. Lai arī Kurzemē vairākumu ieguvušajā Apvienotā saraksta listē, kā arī Nacionālās apvienības saraksta augšgalā bija kandidāti arī no Ventspils novada, tiem nav izdevies iekļūt pirmajā trijniekā.

Novadniekiem neveicas

Lai arī Ventspils novada domes priekšsēdētāja vietnieks, nacionāļu Ventspils pilsētas un reģionālās nodaļas vadītājs Andis Zariņš Kurzemes vēlēšanu apgabalā no apvienības saraksta kandidēja ar augsto – trešo – kārtas numuru un ir vistuvāk Saeimas deputāta amatam, tomēr iekļūt 14. Saeimā nav izdevies. Kurzemes balsotāji Zariņu no trešās vietas noslidinājuši uz 4. Kopumā Nacionālā apvienība (NA) ieguva divus mandātus 14. Saeimā Kurzemes apgabalā. Tas nozīmē, ka arī tā dēvētais mīkstais mandāts Zariņam nepienākas, ja vien liepājnieks Normunds Dzintars, kurš kandidēja ar 6. numuru, bet vēlēšanu rezultātā ierindojies trešajā vietā, neatteiksies ieņemt mandātu, ja kāds no nacionāļu Kurzemē ievēlētajiem nokļūs jaunajā valdībā. Ventspilniekus Nacionālajā apvienībā šajās vēlēšanās izkonkurējuši talsenieki un liepājnieki. Vienlaikus gan jāatzīmē, ka Ventspils novada domes deputāts Andris Vārpiņš no pēdējās vietas nacionāļu sarakstā pakāpies līdz 8. vietai.

Arī Ventspils novada domes deputāts Māris Dadzis, kurš ar 12. kārtas numuru kandidēja no Apvienotā saraksta, Saeimā nav iekļuvis, neskatoties uz to, ka no 12. vietas vēlēšanu rezultātā pakāpies līdz 8. Ventas Balss jau rakstīja, ka arī novadniekam Andim Bāliņam no Jaunās Vienotības sasniegt tādu rezultātu, lai pretendētu uz vietu parlamentā, nav izdevies.

Lielā mērā šāds iznākums skaidrojams ar faktu, ka tieši Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sarakstam, kurā bija daudzi Ventspils puses cilvēki, izdevās iegūt pārliecinošu pārsvaru pilsētas un novada iecirkņos. Arī Talsu novadā lauvas tiesu vēlētāju balsu saņēma ZZS, otros atstājot NA. Savukārt Apvienotā saraksta vēlētāju bastions koncentrējies galvenokārt Liepājā un Dienvidkurzemes novadā, bet Jaunās Vienotības – Kuldīgā.

 

Kāpumi un kritumi

Aplūkojot vēlēšanu rezultātus Ventspilī un novadā, jāsecina, ka, salīdzinot ar 13. Saeimas vēlēšanām, būtiski vietējo iedzīvotāju atbalstu audzējuši zaļzemnieki un Apvienotais saraksts (AS), kurā ietilpst arī Latvijas Reģionu apvienības (LRA) partijas biedri. Jāpiebilst, ka iepriekšējās vēlēšanās LRA kandidēja atsevišķi kā partiju apvienība. Ja salīdzina ar iepriekšējām vēlēšanām, tad būtiski lielāku atbalstu Kurzemē ieguvusi arī partija Jaunā Vienotība. Ventas Balss jau rakstīja, ka salīdzinājumā ar 2018. gadu, kad par ZZS nobalsoja 21,68% pilsētā un 23,96% novadā, šogad ZZS Ventspils iecirkņos ieguva 38,11%, bet novadā 36,33% balsu. Savukārt LRA iepriekš 13. Saeimā neiekļuva, iegūstot vien 3,41% pilsētā un 6,93% novadā. Šoreiz, startējot Apvienotajā sarakstā, atbalsts pieaudzis līdz 9,24% pilsētā un 14,73% novadā. Tā rezultātā Apvienotais saraksts ir kopumā otrs populārākais aiz ZZS novadā un izceļas ar ievērojamu atbalsta pieaugumu.

Ar atbalsta pieaugumu gan pilsētā, gan novadā var lepoties arī JV. Ja 2018. gadā par Jauno Vienotību nobalsoja 3,96% pilsētā un 4,54 novadā, tad 14. Saeimas vēlēšanās balsis par vēlētāju uzvarētājiem – Vienotību – atdeva 11,62% pilsētā un 14,51% novadā.

Nacionālajai apvienībai uzticība Ventspils vēlētāju vidū, salīdzinājumā ar 2018. gadu, ir mazinājusies, bet novadā palikusi teju tādā pašā apmērā. 13. Saeimas vēlēšanās par nacionāļiem balsoja 10,41% ventspilnieku un 12,19% novada iedzīvotāju, bet šogad tikai vairs 8% ventspilnieku. Taču, tāpat kā iepriekš, nacionāļi pilsētā paliek ceturtā populārākā partija. Novadā nacionāļu atbalsts salīdzinājumā ar iepriekšējām vēlēšanām par procentu pieaudzis un sasniedzis 13,51%, ierindojot NA 4. vietā arī Ventspils novada vēlēšanu iecirkņos.

Atbalsts pilsētā un novadā palielinājies arī Saeimas jaunpienācējiem – partijai Progresīvie. Ja iepriekšējās vēlēšanās par progresīvajiem pilsētā nobalsoja 2,32 %, bet novadā – 2,36% vēlētāju, tad šajās vēlēšanās tie bija 4,16% pilsētā un 3,36 novadā.

Par lielākajiem šo vēlēšanu zaudētājiem ne vien Latvijā, bet arī Ventspilī un novadā var nodēvēt partiju Konservatīvie, kas 2018. gadā, piesakot sevi Latvijas politikā pirmo reizi ar nosaukumu Jaunā Konservatīvā partija, ieguva 14,46% vēlētāju balsu pilsētā un vēl vairāk – 15,59% novadā. Nākamajā Saeimā partija netiks pārstāvēta, dramatiski zaudējot atbalstu gan visā Latvijā, gan Ventspils pusē. Šajās vēlēšanās Konservatīvie guva vien 2,84% pilsētnieku un 2,94% novada vēlētāju atbalstu. Ne tik dramatisks, bet tomēr kritums arī partiju apvienībai Attīstība/Par! Ja iepriekš par to mūsu pusē nobalsoja ap 9% vēlētāju, tad šoreiz vairs tikai 2,20% pilsētā un 2,80% novadā.

 

Izbrāķē Barču

Ventas Balss iepriekšējā numurā lasītāji varēja iepazīties, kā Ventspils pilsētas un novada iecirkņos tika balsots par ZZS un JV kandidātiem, šoreiz turpinām ar pārējām Kurzemē mandātus ieguvušajām partijām.

No AS Kurzemes vēlēšanu apgabalā Saeimā ievēlēti trīs deputāti, un līdz ar to ZZS un AS abi iegūst vienādu deputātu pārstāvniecību no Kurzemes. No AS Kurzemi pārstāvēs bijušais premjerministrs no Liepājas partijas Māris Kučinskis, kurš bija saraksta līderis Kurzemē un savu līderpozīciju saglabājis arī vēlēšanu rezultātā. Kučinskis Kurzemē saņēmis 5781 plusiņu un 2841 svītrojumu, kas kopā ir 28 269 balsis. Kučinskis saņēmis visvairāk pozitīvu vērtējumu arī Ventspils iecirkņos, kur viņa vārdam un uzvārdam pretī ievilkti 348 plusiņi. Svītrots Kučinskis Ventspils iecirkņos ir 196 reizes un kopā ieguvis 1613 balsis.

Kā otrā no Kurzemes Saeimā iekļūs uzņēmēja, Latvijas Reģionu apvienības pārstāve, bijusī Lauma Lingerie vadītāja un Liepājas deputāte Linda Matisone. Viņai no kurzemniekiem 3247 pozitīvi vērtējumi un 1264 svītrojumi, kas kopumā dod 27 312 balsis. Ventspils iecirkņos Matisone gan ierindojas vien piektajā vietā ar 121 plusiņu, 57 svītrojumiem un kopumā 1487 balsīm.

Trešais deputāts AS sarakstam Saeimā būs vēl viens Latvijas Reģionu apvienības pārstāvis – Liepājas valstspilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Deksnis. Lai arī Deksnis kandidēja ar 6. kārtas numuru, vēlēšanu rezultātā viņš pakāpies līdz 3., izkonkurējot ilggadējo deputāti, kas iepriekš kandidēja no ZZS saraksta, Aiju Barču. Barča no 3. vietas sarakstā noslīdēja uz pēdējo – 15. vietu.

Pirmais aiz svītras palicis vēl viens bijušas ZZS deputāts Edgars Putra, kurš sarakstā bija 4. un šo pozīciju arī saglabāja. Savukārt ventspilnieks Aivis Landmanis no piektās vietas AS vēlēšanu rezultātā noslīdējis līdz 12. vietai. Viņš Kurzemē kopumā saņēmis 1104 plusiņus un 1387 svītrojumus jeb 25 046 balsis. Interesanti, ka arī savā pilsētā Ventspilī Landmanis saņēmis vairāk svītrojumu nekā plusu. Ventspilnieki atzinīgu atzīmi Landmaņa uzvārdam pielikuši 192 reizes, bet svītrojuši 196 reizes. Līdzīga tendence arī novadā, kur Landmanim 54 plusiņi un 59 svītrojumi.

Savukārt Ventspils novada domes deputāts Māris Dadzis savam sarakstam devis iespēju uzvarēt Jūrkalnes pagasta vēlēšanu iecirknī, kas ir vienīgā vieta Ventspils novadā, kur vairākumu nav ieguvusi ZZS. Kopumā Dadzis no sākotnējās 12. vietas vēlēšanu rezultātā pakāpies par četrām vietām uz augšu un noslēdzis vēlēšanas kā 8.

Kurzemes vēlēšanu apgabalā Dadzis saņēmis 1384 plusiņus un 1093 svītrojumus, kas dod kopumā 25 620 balsis. Dadzis guvis arī vislielāko atbalstu Ventspils novada iecirkņos, kuros apsteidzis Kučinski. Dadzim novadā 209 plusi un tikai 26 svītrojumi, bet kopā 920 balsis. Taču arī pilsētā savākto balsu skaits Dadzim lielāks nekā Landmanim – 172 plusiņi un 71 svītrojums, kas devuši 1542 balsis. Novada vēlētāji kā otro AS ierindojuši Kučinski, ieliekot viņam plusiņu 166 reizes, bet svītrojot – 62. Aiz Kučinska seko Landmanis, tālāk Linda Matisone un Raivis Kalējs no Dienvidkurzemes. Novadā visvairāk svītrotā deputāte bijusi Aija Barča.

 

Zariņš tuvu, bet netiek

Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK Kurzemes vēlēšanu apgabalā ieguva 10,25% vēlētāju atbalsta, Ventspils pilsētā – 8%, novadā – 13,51%. Tas dod nacionāļiem trīs mandātus 14. Saeimā no Kurzemes, kas ir tikpat daudz kā 13. Saeimas sasaukumā. Kā pirmā ievēlēta saraksta līdere, ekonomikas ministre Ilze Indriksone, kuras dzīvesvieta ir Talsu novadā. Indriksone tika ievēlēta arī 13. Saeimā. Šajās vēlēšanās viņa saņēmusi 14 148 balsis no kurzemniekiem. 2912 viņu novērtējuši atzinīgi, bet 532 svītrojuši. Ventspilnieki Indriksonei devuši 1447 balsis, 264 plusus un 49 svītrojumus. Novadā Indriksone trešā populārākā nacionāļu sarakstā ar 773 balsīm, 138 plusiņiem un 41 svītrojumu.

Otrs Nacionālās apvienības pārstāvis no Kurzemes Saeimā būs liepājnieks Artūrs Butāns. Viņš ir arī Indriksones jeb ekonomikas ministra biroja vadītājs. Butāns saņēmis 12 739 kurzemnieku balsis, 1513 plusiņus un 542 svītrojumus. Pilsētā un novadā gan Butāns saņemtajā atbalstā ierindojas aiz vietējiem kandidātiem, taču kopumā Kurzemē savu sākotnējo 2. numuru sarakstā saglabā.

Kā trešais no nacionāļiem vēlēšanās kandidēja Andis Zariņš. Taču vēlēšanu rezultātā Zariņš neiegūst arī pirmo vietu aiz svītras, kas dotu viņam iespēju iekļūt Saeimā, ja Butāns vai Indriksone iegūtu ministra pozīciju. Zariņu sarakstā apsteidzis liepājnieks, 13. Saeimas deputāts Normunds Dzintars. Dzintaram tiek iespēja iegūt mīksto mandātu 14. Saeimā, kuru arī 13. Saeimā viņš ieguva uz laiku, kamēr ekonomikas ministra pienākumus pilda Ilze Indriksone. Savukārt Zariņš paliek 4. Ventspils vēlēšanu iecirkņos Zariņam nav izdevies izkonkurēt Ilzi Indriksoni. Viņa arī pilsētā guvusi lielāko atbalstu no tiem vēlētājiem, kas izvēlējās nacionāļu sarakstu. Indriksonei 264 plusiņi un 49 svītrojumi no ventspilniekiem jeb kopumā 1447 balsis. Savukārt Zariņam pilsētas iecirkņos 43 svītrojumi un 251 plusiņš. Viņš pilsētā ieguvis 1440 balsis. Lielāku atbalstu nekā ventspilniece Marita Lapsa arī pilsētas iecirkņos guvis Nacionālās apvienības deputāts Ventspils novada domē Andris Vārpiņš. Vārpiņam pievilkti 173 plusiņi un veikti 58 svītrojumi, kas dod 1347 balsis no ventspilniekiem. Līdz ar to SIA Latta valdes priekšsēdētāja Marita Lapa ierindojas 4. vietā Ventspils iecirkņos starp Nacionālās apvienības vēlētājiem. Viņa vēlēšanās no 10. vietas Kurzemes sarakstā noslīdējusi uz 13. vietu. Lapai ventspilnieki ievilkuši 135 plusiņus un 60 svītrojumus, dodot 1307 balsis, bet novada vēlētāji Lapu plusojuši 48 un svītrojuši 36 reizes, garantējot 688 balsis. Visvairāk svītrojumu Ventspils iecirkņos ir Artūram Butānam.

Novadā Nacionālās apvienības vēlētāju listē Zariņš apsteidzis Indriksoni, atstājot ekonomikas ministri trešajā vietā. Zariņam novadā 235 plusi, 19 svītrojumi, kas kopā ar viņa sākotnējo 3. kārtas numuru sarakstā devuši 892 balsis. Otrais ir Andris Vārpiņš, kurš novadā saņēmis 136 plusiņus un 33 svītrojumus, bet kopā – 770 balsis. Marita Lapa ar 48 plusiem un 36 svītrojumiem jeb 688 balsīm – ceturtā novadā. Novadā visvairāk svītrotais Nacionālās apvienības kandidāts ir Rimants Ziedonis.

(Turpinājums sekos)

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: