Apvienība "Attīstībai/Par!" (AP) un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) nolēmušas izstāties no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) vadītajām valdības veidošanas sarunām. Par šādu soli lems arī partiju apvienība "Jaunā Vienotība" (JV).

AP aicina Valsts prezidentu Raimondu Vējoni nominēt citu premjera kandidātu. Kā liecina AP līdera Daniela Pavļuta vēstule apvienības biedriem, AP informējusi JKP līderi Jāni Bordānu, ka apvienība ir nolēmusi apturēt sarunas par dalību Bordāna valdībā. Vēstulē biedriem AP politiķis norāda, ka aicina Valsts prezidentu pēc valsts svētkiem 18.novembrī un konsultācijām ar partijām nominēt citu premjera kandidātu. Savstarpējas uzticēšanas un cieņas deficīts ir pirmais valdības koalīcijas sarunu izbeigšanās iemesls, pauž Pavļuts.

Viņš norāda, ka situācijā, kurā četras partijas ir ieguvušas ļoti līdzīgu vēlētāju atbalstu, valdības veidotājam ir jābūt vienlaikus izlēmīgam un diplomātiskam, spējot aktīvi vadīt sarunas un neapvainot partnerus un medijus. AP politiķis akcentē, ka valdība šādā situācijā nav un nevar būt vienas partijas mērķu un vajadzību instruments.

Ja šādas uzticēšanās nav, tad nav jēgas iesaistīties politiskās spēlēs un vairot sabiedrības neuzticēšanos jaunievēlētajiem deputātiem, vēstulē biedriem pauž Pavļuts. Politiķis akcentē, ka nevar sākt sarunas ar tādu birku piekarināšanu partneriem kā "noziedzīgu grupējumu marionetes", "netīrās naudas ietekmēti shēmotāji" un "Lemberga nopirkti aizkulišu darboņi". No vēstules satura noprotams, ka šādas frāzes esot izmantojuši JKP pārstāvji. Pavļuts norāda, ka tādējādi tiek nodarīts nepamatots kaitējums jaunās Saeimas deputātu reputācijai, tāpat ārkārtīgi smagu ietekmi ietekmi atstājot tas, ka daudzi JKP pārstāvji arī tā domājot.

AP politiķis vērš uzmanību, ka saskaņā ar Finanšu ministrijas aprēķiniem Bordāna izstrādātās valdības deklarācijas projektā iekļauto pasākumu izmaksu pārsniegums pār ieņēmumiem ir 1,7 līdz 2,4 miljardi eiro. Šādus pasākumus neesot iespējams īstenot atbildīgas fiskālas politikas ietvaros. Pavļuts arī norāda, ka JKP kategoriskā "sarkanās līnijas" novilkšana pret Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) ir  devusi veto tiesības pār valdības izveidi partijai "KPV LV". "KPV LV" ir "zelta akcija", un tas neatvieglo valdības izveidošanu, akcentē politiķis.

Arī JV un VL-TB/LNNK pārstāvji pēc šodienas tikšanās apliecināja, ka ir izstājušies no JKP vadītajām valdības veidošanas sarunām. JV politiķis Arvils Ašeradens apliecināja, ka gala lēmums par JV pozīciju tiks pieņemts apvienības valdes sēdē šodien plkst.16. Savukārt VL-TB/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars norādīja, ka Bordāna iespējas izveidot valdību "de facto" ir izsmeltas. Vaicāts, vai tas nozīmē, ka uzskata, ka vajag jaunu premjera amata kandidātu, nacionālās apvienības līderis atbildēja apstiprinoši. Viņš norādīja, ka sarunu procesā bija daudz problēmas un domstarpības, kas arvien samilza. Par to VL-TB/LNNK ir informējusi jau pēc otrdienas sarunām, politiskajam spēkam konsultējoties savā starpā ir secināts, ka trūkst balsu Bordāna valdības izveidošanai.

Bordāns, komentējos sarunu izjukšanu, norādīja, ka sabiedrība tika pievilta no vecu, oligarhisku partiju puses, jo tās norakušas valdības veidošanas procesu: "Simtgades priekšvakarā šī ir dāvana Latvijas sabiedrībai no vecajām partijām, kuras nevēlas atteikties no saviem resursiem, ko tās vēlas piesavināties." JKP gan nav saistīta ne ar vienu no ekonomiskajām struktūrām, kas piedaloties resursu pārdalē, turpināja Bordāns, piebilstot, ka šis varētu būt iemesls, kāpēc sarunu process "tika torpedēts". Vēl viens iemesls šodienas sarunu pavērsienam ir arī tas, ka, pēc vairāku partiju teiktā, tām neesot pieņemama Iekšlietu ministrijas nonākšana JKP pārziņā, apgalvoja Bordāns.

Bordāns jau sazinājies ar Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa kanceleju, lai tiktos ar viņu un skaidrotu situāciju. Tikšanās paredzēta šodien plkst.15. Partiju attieksme valdības veidošanas procesā ir necieņas izrādīšana gan pret sabiedrību, gan pret Latvijas amatpersonām un prezidentu, uzskata Bordāns.

Kā ziņots, 7.novembrī Valsts prezidents nominēja Bordānu premjera amatam, vienlaikus norādot, ka, ja JKP līderim neizdosies valdību izveidot līdz 21.novembrim, viņš ir gatavs nominēt citu premjera amata kandidātu. Bordāns bija iecerējis, ka viņa veidotajā valdībā varētu būt pārstāvēti pieci politiskie spēki - JKP, "KPV LV", AP, VL-TB/LNNK un JV. Tomēr līdz pat trešdienas rītam šiem politiskajiem spēkiem nebija izdevies vienoties par koalīcijas izveidi.

Lasi vēl

Komentāri (16)

  • -7
    keda 14.11.2018, 14:20:09

    Oj, nu komēdija, ka vien nebūt traģēdija... Nez, Vējonis apzināti izvirzīja šo čali, lai viņam nekas nesanāk, vai tomēr arī tika maldināts?

  • -2
    Minkāns 15.11.2018, 08:51:12

    Domāju ka apzināti, lai vēlētāji redz ar ko darīšana (populistisks plātīzeris) un, lai būtu citi varianti ko piedāvāt.

  • -8
    ^^—^^ 14.11.2018, 15:21:00

    Tiem ,kuriem ir laika un rocība - iepazīstaties ar Bordāna rīcības plānu. Kosmoss. Mūsu laikam grib galīgi nolaist uz grunti. Nu tik pensionāriem būs pensijas 600 eur apmērā - ko es, protams, novēlu, bet tas nav reāli. Kāpēc tad tāda nav tagad. Uz vēlēšanām šī vienkārši bija vieglāk ietekmējamā auditorija - tāpēc jau solīja brīnumus.

  • 0
    Dzērvene 14.11.2018, 18:25:59

    Šādas izvirtības nekad nepieļaus SVF.
    Izskatās,ka tautai atkal būs jakonsolidejas,un cirpsana turpināsies.
    Atlaistajiem pie pusļimaka,tam pietiek naudas.
    Tagad tikai jācer,ka kāda no pusēm vēl arī nav asinskāra.

  • 0
    karlito 14.11.2018, 19:18:45

    Jau agrāk rakstīju,ka valdības sastādīšana ir viens liels tirgus.....Šoreiz neizdevās ...Gaidām 2sēriju...!

  • -4
    Frīdis 14.11.2018, 19:22:15

    Bordāns tiek apzināti gāzts !!!! Tas vissss ir iestudēts teātri ! AP, NA, un JV rāda savas patiesās kurumpētās sejas! ZZS kruķī štelles! Nākošais premjers būs ZZS un oligarhu piemeklēts un ar SC atbalstu ies kā smērēts! Pietiek valstī korupcijas! Ir vajadzīgas JAUNAS ĀRKĀRTAS VĒLĒŠANAS !

  • -2
    Kurzemniece. 14.11.2018, 19:32:41

    Varbūt par nākošo premjera kandidātu jāprasa Lembergam?

  • -2
    Spīdola 14.11.2018, 22:29:56

    Un ko tādu it kā nerealizējamu gribēja JKP? Šodien ekonomists Strazds pierādīja, ka aizejošā valdība šī gada laikā pie valsts budžeta ir jau pielikusi 2 miljardus. Lai izpildītu JKP solīto, nepieciešams 1,7 un tas ir iespējams, ja tā ir prioritāte. Bet lai Bordāns nekļūtu premjers un Strīķe iekšlietu ministre ( vai Jurašs), visi līdzekļi labi.

  • -1
    Spītniece 15.11.2018, 06:41:58

    Ja es būtu galvenais sūdu maisītājs Ventspilī un arī Latvijā,tad arī būtu panācis šādu iznākumu ar Bordāna partiju,piedraudot attiecīgām personām,ka,ja es tikšu apdraudēts ar JKP dominējošo lomu valdībā,tad atklāšu visas kārtis par saviem līdzdalībniekiem un līdzzinātājiem.Un rezultāts kā uz delnas,respektīvi,galvenam mafiozņikam jāsēž nebūs.

  • 0
    karlito 15.11.2018, 07:59:55

    Velk uz ārkartas vēlēšanām..

  • -4
    Arnis Junge 15.11.2018, 08:46:41

    Nu par laimi - jāsaka. Viss jau kārtībā ar ambīcijām, bet nevar neklapēt ausi uz realitāti. Nu skatīsimies kā veiksies Pabrikam - pasarg Dievs prezidents nominēs Gobzemu, tad mēs dabūsim teijāteri redzēt. :D Būs kā ASV - jākaunas par savu vadības galvu.

  • -2
    Latvija pāri visām! 15.11.2018, 08:57:17

    Jā, jā - vajadzīgas vēl desmit ārkārtas vēlēšanas...Lai ievēlēti beidzot pareizo (kam?) onkuli vai tanti.
    )))
    Bet ja nopietni, vienalga kādi klauni vada šo valsti, sistēma no tā nemainās.

  • 0
    Spītniece 15.11.2018, 09:51:19

    Tieši kā Krievijā,vai ne,Kurzemniek?Starpība tikai tā,ka šeit vēlēja kaut ko un nezināja iznākumu,bet tur vēlēja konkrēti Putinu,nevis prezidentu.

  • 0
    Dzērvene 15.11.2018, 12:18:57

    Mēs esam tik parbagāta valsts,ka varam atlauties atkārtotas velesanas?
    Tiešām?
    Rodas jautājums,kurš par maz nopelnīja ,gribas vēl,vai ne ?
    Nebrinīšos ja šogad būs atkārtotas vēlēšanās,nu jau vairs ne par ko nebrīnos,tas naivuma periods ir beidzies,

  • 0
    Ens 16.11.2018, 22:27:13

    Lai vai kā. Vienīgais piedāvājums Latvijas tautai-kategoriski NEAPMAKSĀT jaunievēto deputātu "klīrēšanās" laiku.LATVIJAS TAUTAI NAV JĀAPMAKSĀ IEVĒLETO DEPUTĀTU "AMBĪCIJAS"!

  • -3
    Latvija pāri visām! 16.11.2018, 23:29:11

    Redzi, spītniecīt, labāk ievēlēt tādu zināmu Putinu nekā kaut ko.
    Mums vēlē kaut ko un tad brīnās, ka iet kaut kā.
    Mums Latvijā pietrūkst Putinam līdzīga figūra un, protams, ar atbilstošu konstitucionālo varu.
    Šis simtsgalvu cirks jau sevi ir izsmēlis tāpat kā Pirmajā Republikā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: