Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) pieļauj, ka būs jāievieš izmaiņas normatīvajos aktos, lai veicinātu Latvijas iedzīvotāju vakcinēšanos.

Ministrs šodien Saeimas Eiropas lietu komisijā atzina, ka pēdējos gados Latvijā modē ir nevakcinēties. Taču šis jautājums kļūst jo īpaši aktuāls saistībā ar bēgļu ierašanos. Kā piemēru viņš minēja, ka bēgļi var būt sasirguši ar poliomielītu, pret ko daļa valsts iedzīvotāju var būt uzņēmīgi.

"Iespējams, būs jāharmonizē kādi normatīvie akti, lai veicinātu iedzīvotāju vakcināciju, lai viņus pasargātu," prognozēja ministrs. Viņš piebilda, ka patlaban ir daudz nezināmo par bēgļiem, tāpēc arī nav iespējams atbilstoši sagatavoties.

 

Belēvičs gan pauda pārliecību, ka būs nepieciešams papildu finansējums veselības aprūpes sistēmai, jo bēgļi nāks no kara zonām, līdz ar to daļa no viņiem ir pieredzējuši kara šausmas. Tas nozīmē, ka viņi var būt depresīvi vai agresīvi, viņi pieredzējuši spīdzināšanu, seksuālu vardarbību. Tas nozīmē, ka būs nepieciešama rehabilitācija un attiecīgi - līdzekļi tam, uzsvēra ministrs.

 

"Mūsu sistēma ir trausla un nestabila, un tā būs aizrijusies pie daudz mazāka bēgļu apjoma," klāstīja ministrs.

 

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Māris Liepiņš aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka iespējamība Latvijas uzņemtajiem bēgļiem mūsu valstī ievest infekcijas slimības ir ļoti maza.

 

Infektologs stāstīja, ka Eiropas Slimību profilakses un kontroles centram, kas apkopo statistiku par infekcijas slimībām Eiropā, nav informācijas, ka Itālijā, Grieķijā vai Ungārijā, kur šobrīd uzturas liels skaits bēgļu, būtu sācies "kāds uzliesmojums ar eksotiskām infekcijas slimībām".

Liepiņš arī atzīmēja, ka ceļš uz Latviju bēgļiem ir ļoti garš un, pat ja šie cilvēki ar kaut ko saslimtu, viņi tiktu "izķerti" pirms nonākšanas šeit.

 

Infektologs gan pieļāva, ka "problēmas" varētu būt ar bēgļiem no Afganistānas, jo šajā valstī ir zems vakcinācijas līmenis pret poliomielītu. Līdz ar to bēgļi teorētiski varētu šo vīrusu atvest uz Latviju, kā rezultātā tie cilvēki, kuri kāda iemesla dēļ pret poliomielītu nav vakcinējušies, varētu saslimt. "Bet iespējamība ir maza," piebilda speciālists.

 

Tikpat labi infekcijas slimības uz Latviju varētu atvest arī vienkārši tūristi, ne bēgļi, piebilda Liepiņš.

 

Infektologs uzskata, ka runas par to, ka bēgļi Latvijā varētu ievest kādas infekcijas slimības, ir tikai "politiķu vai kāda cita" spekulācijas.

 

Kā ziņots, saskaņā ar otrdien ES iekšlietu ministru sanāksmē pieņemto lēmumu Latvijai pagaidām būs jāuzņem papildu 281 patvēruma meklētājs, tātad kopējais uzņemamo bēgļu skaits pagaidām būs 531.

 

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: