29. septembrī 18:00 teātra namā “Jūras vārti” atklās Latvijas Mākslinieku savienības muzeja izstādi “Jūra”.

Biedrība “Latvijas Mākslinieku savienība” sadarbībā ar teātra namu “Jūras vārti” Ventspilī, Latvijas Mākslinieku savienība muzeja (LMS muzejs) ciklā “Nacionālie dārgumi” rīko jau trešo izstādi. Izstādē “Jūra” eksponēti Latvijas autoru glezniecības un tēlniecības darbi, kas radīti laika posmā no 20. gadsimta 60. gadiem līdz 80.gadu beigām.

 

Izstādes “Jūra” ekspozīcijā vērojams latviešu mākslinieku dažādais rokraksts, stilistika, skatījums un jūras tematikas interpretācija. Visbiežāk jūra attēlota kā fons dažādu dzīves norišu atspoguļošanai: atpūtas un prieka brīži (B.Bērziņš “Jubilārs”,1961., A.Jurjāne “Peldētava”,1978., J.Pauļuks „Mans pirmais starts jahtklubā”,1981., J.Baklāns „Svētdiena. Miers”,1984.) vai kā piekrastes ikdienišķās dzīves tēlojumu ar tai raksturigiem elementiem: laivas, tīkli, zvejnieki un viņu darbīgās sievas (B.Bērziņš “Pie zivju kūpinātavas”, 1981., E.Kalnenieks “Jūrmalas motīvs”,1984., V.Eglītis „Liepājas osta”,1986.). Interesanti, ka jūra, kas Baltijas iedzīvotājiem ir vienmēr bijusi līdzās esoša, un saista ar savu plašumu, mainīgumu un savdabīgo gleznainību, ir diezgan reti tajā laikā attēlota ar saldsērīgiem saulrietiem vai vētrā bagojošiem viļņiem.

 

Izstādes koncepcijā būtiska ir skulptūru ekspozīcija, kur vērojams jūras tematikai atbilstošās asociācijas par pludmali, daļēji atkailinātām sievietēm un laisku atpūtu, (L. Blumbergs “Pelēkais mākonis”,1986.g., Gunta Zemīte “Torss”, 1982.g., V.Dzintare “Vasara”, 1989.g., Ella Leimane “Nemirstīgā mūza”, 1977.g.). Sievišķīgās izjūtas plastiski jūtīgajā bronzas formveidē, veido aktīvu dialogu ar gleznām par jūras tēmu.

 

Latvijas Mākslinieku savienības muzeja izstādē “Jūra” eksponētie mākslas darbi, ir nozīmīgi Latvijas ainavas liecinieki, kas šobrīd jau pozicionējas kā nacionālais dārgums.

Izstāde “Jūra” skatāma līdz 1.novembrim. Ieeja bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: