Vairākas biedrības ir vienojušās mēģināt rosināt referendumu par «Tautas likumu», kas noteiktu Saeimas deputātu un ministru personisko atbildību par lēmumiem.

Kā informē biedrība "Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā" (APPL), likumā par Saeimas deputātu, ministru un valsts sekretāru personisko materiālo atbildību iecerēts tikai viens pants, kas noteiktu, ka Saeimas deputāti, ministri, parlamentārie sekretāri, valsts sekretāri un valsts sekretāru vietnieki ir atbildīgi ar visu savu personisko mantu par zaudējumiem, kas radušies kā sekas lēmumiem, kurus pieņēmušas vai vizējušas šīs amatpersonas.

Šo iniciatīvu savā kopsapulcē 11.februārī pieņēma APPL, ceturtdien to atbalstījusi Latvijas Juristu apvienība, bet pašlaik apspriešana turpinoties citās biedrībās. Ieteikumus par likumprojekta tekstu apkopos biedrību sanāksmē 18.februārī. Galīgo likuma piedāvājuma redakciju APPL plāno iesniegt Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) piektdien, 20.februārī.

Kā ziņots, ar šo gadu ir stājušies spēkā grozījumi likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu", kuri nosaka, ka referenduma rosināšanai to iniciatoriem jāsavāc vienas desmitās daļas vēlētāju jeb balsstiesīgo paraksti, kas pašlaik ir apmēram 155 000 paraksti. Daudzi eksperti ir norādījuši, ka šādas likuma izmaiņas referendumu sarīkošanu Latvijā ir padarījušas faktiski neiespējamu.

 

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: