AS “Latvijas valsts meži” (LVM) dabas liegumā “Užava” 2021. gadā uzsāka apjomīgus mežaino piejūras kāpu un pelēko kāpu atjaunošanas darbus 170 hektāru platībā. Darbiem tuvojoties noslēgumam, 11. augustā notiks izzinoša pastaiga, kuras laikā ikviens interesents varēs uzzināt vairāk par veiktajiem darbiem un to nozīmi, kā arī iepazīt Baltijas jūras piekrastei raksturīgos kāpu biotopus.

Latvija ir viena no retajām Eiropas Savienības valstīm, kur vienuviet sastopami dažādi kāpu biotopi – pelēkās kāpas un mežainās piejūras kāpas. Tās ir nozīmīga dzīvotne daudzām retām sugām, piemēram, smiltāja neļķei Dianthus arenarius un pļavas silpurenei Pulsatilla pratensis, un arī neatņemama Latvijas piejūras ainavas sastāvdaļa.

Vienlaikus mežainajām piejūras un arī pelēkajām kāpām nepieciešami dabiskie traucējumi – vēja darbība, uguns – un regulāri traucējumi zemsedzē, kas uztur atklātus smilts  laukumus un rada iespēju pastāvēt jo dažādam augājam zemsedzē. Ja šo traucējumu trūkst, kāpas pakāpeniski aizaug un izzūd dažādām, tikai piejūrā dzīvojošām augu un dzīvnieku sugām nepieciešamie dzīves apstākļi. Kāpas “Užavā” vietām jau bija aizaugušas ar kokiem un krūmiem, tāpēc šeit veikti nozīmīgi darbi, lai palīdzētu kāpu biotopiem saglabāties arī nākotnē.

11. augusta pastaigā darbos iesaistītie LVM speciālisti skaidros, kādi biotehniskie pasākumi “Užavā” līdz šim veikti kāpu stāvokļa uzlabošanā un atjaunošanā. Tāpat varēs uzzināt, kā mežainās piejūras un pelēkās kāpas veidojušās, un ar ko tās atšķiras; iepazīt kāpām raksturīgās dabas vērtības un uzzināt, kāpēc dabas aizsardzības pasākumus veic ar meža tehniku. Pastaiga noslēgsies ar kurzemniekiem raksturīgām pusdienām jūras krastā.

Dalība pasākumā ir bez maksas, taču dalībnieku skaits ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti pieteikties līdz 9. augustam, aizpildot PIETEIKUMA ANKETU.

Pastaiga sāksies ar pulcēšanos un vieglām brokastīm plkst. 11 un noslēgsies plkst. 14.30 ar pusdienām jūras krastā. Pilna pasākuma programma pieejama un pulcēšanās vieta norādīta pieteikuma anketā.

Līdzīgi darbi kāpu biotopu atjaunošanai veikti arī dabas liegumā “Ovīši”, tāpēc nedēļu vēlāk, 18. augustā, arī tur notiks izzinoša pastaiga. Savukārt rudens pusē LVM iepazīstinās ar veiktajiem pļavu atjaunošanas darbiem un lapkoku praulgrauzim nepieciešamo bioloģiski veco ozolu atbrīvošanu no vainagos ieaugušajiem kokiem dabas liegumā “Augstroze”. Informācija par šiem demonstrāciju semināriem būs publicēta LVM tīmekļvietnē.

Dabas liegums “Užava” ir viena no 14 īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kur LVM līdz 2023. gada nogalei KHZ-SAM projekta “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” ietvaros uzlabo un atjauno gan ES nozīmes biotopus, gan sekmē piemērotus apstākļus aizsargājamu sugu dzīvotņu ilgtspējīgai pastāvēšanai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: