24. septembrī Popes kultūras namā plkst. 14 sāksies folkloras kopas "Pūnika" divdesmitās dzimšanas dienas svinības. Tajās piedalīsies gaviļnieku draugi no Milzkalnes, Pūres, Irlavas un Talsiem, kā arī Ventspils novada folkloras kopas "Urdava", "Sītava", "Pilltīn", "Kāndla" un etnogrāfiskais ansamblis "Maģie suiti".

Lai klātesošajiem būtu interesanti, katram kolektīvam uzticēts sagatavot arī vienu dziesmu, ko visi varētu dziedāt kopā, savukārt par dančiem rūpēsies tautas muzikantu ansamblis "Tals' trimiš".

"Pūnikas" pirmā un vienīgā vadītāja ir Ligita Lukševica, pašlaik viņas vadībā dzied 13 sievas un viens vīrs. Kopš kolektīva pirmsākumiem Popes pagasta folkloras kopā iekļāvušās Elga Bileskalne, Lienīte Sproģe un Iveta Bērziņa. Dziedātāji Ziemeļkurzemē nevar lepoties ar lielu vokālo skaņdarbu pūru, tāpēc tie tiek meklēti Zinātņu akadēmijas Folkloras krātuvē, kā arī atsaukts atmiņā, kā savulaik dziedājušas vecmāmiņas.

"Lai mūsu skanējums būtu krāšņāks, dziedam arī tās dziesmas, kas nāk no Dundagas, Ugāles un Puzes. Skatēs, kā to prasa noteikumi, dziedam vienbalsīgi, bet citkārt izmantojam divbalsību un daudzbalsību. "Pūnika" vienmēr ir piedalījusies starptautiskajā folkloras festivālā "Baltica", Dziesmu svētkos, uzstājoties arī Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā Rīgā. Tāpat esam klāt, kad Jūrkalnē svin vasaras saulgriežus," saka Ligita Lukševica.

Folkloriste atceras, ka pirms 20 gadiem, kad Popes kultūras namu vadīja Astra Raibarte, viņa paziņoja, ka būs jāvada folkloras kopa, un saorganizēja dziedātājas, kuras jau gaidīja savu vadītāju. Tā nemanot paskrējuši skaisti divdesmit gadi, un popiņi priecājas, ka viņiem ir folkloras kopa, kura uzstājas dažādos pasākumos, arī gadskārtu svētkos.   

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: