Ar skolas laika sākumu arī Ventspils bibliotēkā iesācies jauns cēliens, –pēcpusdienā bērnu čalas un jauniešu sarunas atskan visos bibliotēkas stūros. Viņus piesaista ne tikai bagātīgais literatūras krājums un iespēja uzspēlēt galda spēles, bet arī dažādi pasākumi, nodarbības, tikšanās ar grāmatu autoriem un izstādes, ko bibliotēkas darbinieki sarūpējuši.

Izstādes

Ventspils bērnu bibliotēkā, kas mājvietu atradusi Galvenās bibliotēkas pirmajā stāvā, pašlaik aplūkojama grāmatu ilustratores, mākslinieces Agijas Stakas putnu zīmējumu izstāde. Tā ļauj ikvienam pārbaudīt savas zināšanas ornitoloģijā. Izstāde patīk gan bērniem, gan pieaugušajiem. Kā stāsta Bērnu bibliotēkas vadītāja Inga Markule, nesen izstādi apmeklējuši arī Ventspils Mākslas skolas audzēkņi. Viņiem skaistie, niansētie mākslinieces darbi ļoti patikuši. Bērni pie izstādes sienas nofotografējušies, mājot sveicienus māksliniecei, un fotogrāfijas aizsūtītas izstādes autorei, kura par fotosveicienu bijusi ļoti priecīga. Izstāde Bērnu bibliotēkā būs apskatāma līdz 30. oktobrim, bet pēc tam tā ceļos uz Pārventas bibliotēku, kur to varēs apskatīt apmēram mēnesi. 

Bibliotēkas viesi

Saistībā ar minēto izstādi 28. septembrī plkst. 10 Bērnu bibliotēkā viesosies ornitologs Viesturs Ķerus. Viņa stāstījumā par izstādē apskatāmajiem putniem, to īpatnībām un ieradumiem varēs klausīties ne tikai uzaicinātie skolēni, bet arī citi interesenti. Ornitologa Ķerus viesošanās bibliotēkā iespējama, pateicoties Kultūrkapitāla fonda atbalstītajam projektam Lasīšanas laboratorija, un šogad tiek realizēts šī projekta trešais posms. Šoruden Bērnu bibliotēkā viesosies arī dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš, rakstniece, tulkotāja un redaktore Laura Dreiže, kā arī bērnu grāmatu autore Luīze Pastore. Turklāt dzejnieku un literatūrzinātnieku Vērdiņu bibliotēkā varēs satikt pavisam drīz – 26. septembrī. Uz šo tikšanos uzaicināti Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas devīto klašu skolēni, kuriem tikšanās laikā gūtie iespaidi noderēs eksāmenos, bet, protams, tikšanos ar dzejnieku apmeklēt var arī citi interesenti.

Oktobrī, rudens brīvlaikā, bibliotēkā viesosies arī Ventspils kanisterapijas komandas sunīši. Kanisterapijas nodarbības Bērnu bibliotēkā notiek kopš 2018. gada, un tajās kopīgi tiek apgūti burti, skaitļi, iepazītas krāsas, Latvija un citas valstis. Pasākumi notikuši gan mazākiem bērniem, sākot no 3 gadu vecuma, gan sākumskolēniem.

Savukārt Pārventas bibliotēkā plānots, ka vienu dienu paralēli izstādei viesosies un bērniem radošo darbnīcu vadīs pati darbu autore Agija Staka. Bibliotēkā nupat aizsācies Kultūrkapitāla fonda atbalstīts projekts Uzzīmē, ko tu lasi. Nesen aizvadīta tikšanās un radošā darbnīca kopā ar bērnu grāmatu ilustratori Viviannu Mariu Staņislavsku. Vēlāk viesosies arī māksliniece un ilustratore Lelde Braķe-Klaverī un ilustratore Gundega Muzikante.

Radošās darbnīcas

Līdzīgi kā citās publiskās vietās, arī bibliotēkā pandēmijas laikā bija jāievēro stingri noteikumi. Vasarā bērni nākuši ļoti čakli. Pavasarī atsākušās arī radošās darbnīcas, kuras vasarā vairāk apmeklēja pirmsskolas vecuma bērni ar vecākiem, bet tās droši var apmeklēt arī skolēni, aicina Markule. «Saprotam, ka skolēniem ir pulciņi un citas pēcskolas aktivitātes, tāpēc mēs pielāgojamies un pašlaik cenšamies saprast, kura būtu tā ideālā diena un laiks, kad viņiem būtu visērtāk.» Pirms pandēmijas darbnīcas notika katru nedēļu, tagad – katru otro trešdienu. Radošajām darbnīcām ik reizi tiek izvēlēts kāds ar konkrētu literāru darbu saistīts temats, piemēram, vienā no pēdējām tas bija Ēdelīgais kāpuriņš no Erika Karla grāmatiņas ar tādu pašu nosaukumu. Drbnīcās bibliotekārs kopā ar bērniem izlasa grāmatu un tad katrs pēc parauga veido savu tematisko darbiņu. Darbiņu veidošanā tiek izmantotas dažādas tehnikas un dažādi materiāli.

Pūcīšu skola

Septembrī bibliotēkā atsākusies arī Pūcīšu skola. Tas ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības projekts Grāmatu starts lasīšanas veicināšanai un veidots kā bērnu pirmā iepazīšanās ar bibliotēku. Projekta talismans ir pūcīte, tādēļ arī izvēlēts šāds nosaukums. Pūcīšu skola notiek jau septīto gadu, un tā ir guvusi lielu popularitāti. Vietu skaits ir ierobežots, un šobrīd nodarbībām Bērnu bibliotēkā pieteikušies ir 15 bērni, tieši tikpat, cik skoliņā vietu. «Pašlaik papildu dalībniekus neuzņemam, strādājam pēc mazliet stingrākiem noteikumiem. Izstrādājām arī nolikumu, lai vecākiem būtu skaidrs, kā tas viss darbojas. Neuzņemam audzēkņus arī atkārtoti. Ja pēc pirmajām nodarbībām kāda vieta atbrīvosies, tad to noteikti piedāvāsim kādam bērnam,» skaidro bibliotēkas vadītāja. «Ar šo grupiņu strādāsim līdz pat janvārim, skoliņas noslēgumam.» Pūcīšu skoliņā bērni iepazīstas ar bibliotēku, tās telpām un grāmatām, lai bērni bibliotēkā jūtas ērti un droši, lai viņi zina, ka ir gaidīti. Tiem, kas vēlas, bibliotēkā izgatavo arī lasītāja kartes. Skoliņā bibliotekāri lasa priekšā grāmatas un kopā ar bērniem izspēlē tajās aprakstītos notikumus. Šī projekta doma – veicināt vecākus lasīt priekšā. «Šādi bērns pierod pie grāmatas, dzird pasaku, stāstu, redz attēlus, var fantazēt un tad jau viņš pats izaug par dūšīgu lasītāju. Visi Pūcīšu skolas lasītāji pēc tam tiešām nāk pie mums un lasa,» stāsta Markule.

Pūcīšu skola ir atsākusies arī Pārventas bibliotēkā, tur šobrīd grupiņā ir vēl dažas brīvas vietas, un bibliotēkas darbinieki gatavi ar mazajiem Pūcīšu skolas bērniem darboties pat divreiz nedēļā.

Pasaku rīti

Rudenī atsākušies arī iknedēļas Pasaku rīti Zoom platformā. Tie aizsākās kā pandēmijas laika aktivitāte – tematiskās nodarbības skolām – pēc skolotāju lūguma, pamazām sāka pulcēt arvien vairāk un vairāk dalībnieku, līdz pavasarī dzima Pasaku rīti. Lielāko popularitāti pasaku rīti guva Margaritas Stārastes mēnesī, šā gada sākumā, kad iknedēļas pasaciņai klausītāji pieslēdzās no visdažādākajām Latvijas vietām, stāsta Bērnu bibliotēkas vadītāja. «Lūdzām uzrakstīt čatiņā, cik tad īsti ir dalībnieku, jo dzirdējām un citreiz, kad dalībnieki ieslēdza kameru, arī redzējām, ka fonā čalo daudz bērnu. Lielākais skaits, ko vienā reizē saskaitījām, bija 284 klausītāji.» 

Vēl pirms pandēmijas Bērnu bibliotēkas darbinieki bieži rīta stundās viesojās pirmsskolas izglītības iestādēs ar projektu Pasaciņa dodas uz bērnudārzu. Reizi mēnesī Sīpoliņš un bibliotekārs devās uz bērnudārzu, iepazīstināja bērnus ar līdzi paņemtajām grāmatiņām, palasīja priekšā un grāmatiņas atstāja grupiņā ikdienas lasīšanai. Pēc mēneša tām devās pakaļ un atveda vietā jaunas. «Tagad uz bērnudārziem gatava doties ir mūsu Pepija. Ja bērnudārzi jūtas droši un ir gatavi mūs uzņemt, lai zvana un dod ziņu. Mēs labprāt atkal saliktu grāmatu kasti un aizietu pie bērniem ciemos,» aicina Markule.

Pasākumi un aktivitātes

«Gaidām arī ciemiņus pie mums,» mudina Bērnu bibliotēkas vadītāja, «esam gatavi uzņemt, stāstīt, rādīt. Mums ir izveidota erudīcijas spēle – Latvijas spēle –, kas pielāgojama dažāda vecuma pamatskolas skolēniem. Bērniem patīk pārbaudīt savas zināšanas, un var arī iemācīties ko jaunu. Kad sāk skaitīt līdzi punktus, viņos pamostas īsts sacensības gars. Varam uzlikt kādu multenīti, kādu ārpuskārtas darbnīcu uzorganizēt. Savu darbu mēs mīlam, un bērni un jaunieši šeit vienmēr ir gaidīti!» Šogad Dzejas dienās radies pasākums Dadža noķerts dzejolītis – izveidota pasākuma pamatprogramma, kuru, nedaudz pielāgojot katrai grupiņai individuāli, var atkārtot atkal un atkal. Jau nākamnedēļ bibliotēka piedalīsies Europe Direct projektā Zinātnieku nakts 2022, kurā uzaicināti piedalīties dažādi lektori un tiks rīkotas dažādas izzinošas aktivitātes.

Bibliotēkā pieejamas arī Bērnu žūrijas grāmatas. Tās vasarā skolotāji bērniem bija ieteikuši čakli lasīt un ierakstījuši ieteicamās literatūras sarakstos, tādēļ tieši pēc šīm grāmatām bija izveidojušās ļoti garas rindas. Bibliotēkas darbinieki aicina skolotājus nebaidīties un izvēlēties arī citas grāmatas, viņi pauž gatavību vienmēr izmantot izdevību un pastāstīt, kādas vēl grāmatas bibliotēkas fondā ir pieejamas, gatavi sadarboties. Kā stāsta Bērnu bibliotēkas vadītāja, nereti gadās, ka bērni atnākot saprot, ka jāpagaida rindā, atrod un paņem papildus palasīt vēl kādu citu grāmatu, ne tikai to, ko ieteicis skolotājs.

Pārventas bibliotēkā skolas vecuma bērni aicināti piedalīties arī pasākumu ciklā pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem Lasi un radi, kurā no lasītajiem stāstiem, dzejoļiem un grāmatām lasītāji var iedvesmoties radošiem darbiņiem, līmējot, zīmējot un rotaļājoties. Šobrīd bibliotekāri gatavi pielāgoties un meklē, kurā laikā skolēniem ir visērtāk bibliotēku apmeklēt un darboties. Oktobra beigās plānots arī krāšņs Halovīna pasākums, uz kuru bērni un jaunieši varēs nākt tērpušies šiem svētkiem raksturīgajās maskās un tērpos, lai piedalītos dažādās izklaidējošās un izzinošās aktivitātēs. «Iepriekš mēs organizējām literārās viktorīnas Detektīvi un Harijs Poters, kurās kopumā piedalījās vairāk nekā 100 cilvēku. Redzot lielo interesi par viktorīnām, esam nolēmuši turpināt tās organizēt. Šoruden sāksim bērniem un jauniešiem paredzētas sporta viktorīnas. Plānojam aicināt arī sportistus un trenerus iesaisīties,» stāsta Pārventas bibliotēkas vadītāja Solvita Štekerhofa.

Pārventas bibliotēkā drīzumā iecerēts izveidot grāmatu klubu cilvēkiem, kuri labprāt izvēlas lasīt grāmatas angļu valodā. Šādi iecerēts ne tikai raisīt lasītājos interesi par bibliotēkas grāmatu krājumu angļu valodā, bet arī uzzināt lasītāju intereses, lai krājumu var attiecīgi papildināt. Tikšanās reizēs arī sarunas par izlasīto noritēs tieši angļu valodā. Grāmatu klubs varētu īpaši intersēt jauniešus, kuri varēs atrast domubiedrus, papildināt vārdu krājumu un nostiprināt jau esošās valodas zināšanas. Ieceres autore un arī realizētāja ir vecākā bibliotekāre Anete Jasmane, kura stāsta, ka šīs idejas aizmetņi rodami viņas personīgajā pieredzē: «Zinām, ka daudzi jaunieši iemācās labi runāt angliski jau ļoti agrā vecumā, bet, ja apkārt nav citu vienaudžu, ar kuriem angliski parunāties, var kļūt mazliet vientulīgi.»

Mazākus un lielākus lasītājus gaida arī citās bibliotēkas filiālēs, piemēram, Mūzikas bibliotēkā šobrīd īpaši pirmsskolas vecuma bērniem no 3 līdz 6 gadiem izveidota muzikālā nodarbība, kurā padarboties. Bibliotēka par gaidāmajiem pasākumiem informē savā mājaslapā. Pašlaik tur atrodama arī aptaujas anketa, kuru visi tiek mīļi aicināti aizpildīt, lai bibliotēkas darbinieki zinātu, kas apmeklētājiem bibliotēkā patīk, bet ko – gluži otrādi – vajadzētu mainīt un uzlabot.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: