23. jūlijā plkst. 17 Popes evaņģēliski luteriskā baznīca kļūs par mājvietu latviešu mūsdienu mūzikai, jo dievnamā muzicēs divas burvīgas dāmas – komponiste un ērģelniece Renāte Stivriņa, viņas opusus atskaņos dziedātāja Agnese Pauniņa.

Popes baznīcas ērģeles 1898. gadā būvējusi W. F. Valkera firma Vācijā, Ludvigsburgā. Tām ir pneimatiska traktūra, 11 reģistri.

Renāte Stivriņa savā radošajā darbībā apvieno praktisko un teorētisko profilu. Komponistes darbu klāstā ir simfoniskie opusi, opera un mūzikls, instrumentālā kamermūzika, kora un ērģeļmūzika, elektroniskā mūzika, mūzika īsfilmām un animācijām. Savā radošajā darbībā Renāte Stivriņa fokusējās uz glezniecības izpratni mūzikā, kas bijis par pamatu arī promocijas skaņdarbam par M. Šagāla, H. Miro un M. Rotko gleznu interpretāciju mūzikā. Līdzšinējā daiļradē dominējusi sakrālā un reliģiska rakstura mūzika, vienlaicīgi atstājot daudz telpas gan ilustratīvai, gan abstraktai kompozīcijai.

Kā ērģelniece Renāte Stivriņa bieži uzstājas ar laikmetīgās mūzikas darbu atskaņojumiem, ietverot koncertprogrammās arī savas kompozīcijas. Ērģeļmūzikai atvēlēta īpaša dzīves nodaļa: maģistra darbs – "Koncerts ērģelēm ar orķestri" – tika pirmatskaņots Krakovas filharmonijā, tādā veidā aizsākot ērģeļmūzikas opusu pasūtījumus (visi darbi tapuši pēc kolēģu aicinājuma un lūguma). Savukārt pirmais ērģeļu opuss Latvijā ticis pirmatskaņots Rīgas Domā, Larisas Carjkovas diplomeksāmenā, tas bija cikls "8 kalna svētības".

Šis un daudzi citi opusi būs dzirdami Popē 23. jūlijā autorkoncertā, kur galvenie akcenti tiks likti uz ērģeļmūziku un ērģeļu kamermūziku. Dzirdēsim brīnišķīgus vokālos ciklus Agneses Pauniņas izcilajā izpildījumā. Viņa bija pirmatskaņotāja ciklam "Meditācijas Dievmātei" Latgales "Ērģeļu dienās 2019", līdz ar to uzaicinājums atskaņot arī pārējos ciklus nācis gluži dabiski kā iepriekšējās sadarbības veiksmīgs turpinājums. Koncertā izskanēs arī komponistes operas "Dziedošā Pepija" un mūzikla "Muzikālais espresso jeb sapņu odiseja" āriju transkripcijas ērģelēm – komponistes bērnu mūzikai raksturīgais dabiskais melodiskums un vijīgums lieliski iederēsies koncerta daudzveidīgajā mūzikas klāstā. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: