Dzīvnieku aizsardzības biedrības Ar sirdi delnā mājvietā Ugālē ķepaiņi vairs netiek uzņemti, jo nav iespējams nodrošināt nepieciešamos resursus to izmitināšanai un apgādāšanai.

Biedrības Ar sirdi delnā vadītāja Andra Tomase sociālajā tīklā Facebook nesen publiskojusi emocionālu ierakstu, kurā paziņo par to, ka vairs nespēj uzņemt dzīvniekus, kā arī izklāsta iemeslus, kuru dēļ nācies pieņemt šādu lēmumu. "Vienmēr stāvēju, gāju, kritu, atkal cēlos un atkal gāju viņu – dzīvnieku – dēļ. Tomēr ir pienācis brīdis, kad mana ticība tam, ka spēju padarīt šo pasauli kādam kaut par kripatu gaišāku, nežēlīgi sašķīst sīkās lauskās. Jo vājprātīgais pamesto dzīvnieku daudzums jau sen pārsniedzis jebkādas mūsu, glābēju, iespējas. Dzīvnieki paliek mēnešiem klaiņojam apkārt vai tiek eitanazēti, nesagaidījuši palīdzību. Tāda ir skaudrā šīgada realitāte," raksta Andra Tomase.

Ventas Balsij viņa stāsta, ka šobrīd biedrības paspārnē ir aptuveni 170 dzīvnieki, no kuriem vairums ir suņi, un par astaiņiem gādā maza, bet brīnišķīga komanda, atkarībā no iespējām – četri pieci darbinieki. Jebkādu resursu trūkumu dēļ vairs nav iespējams uzņemt pat vienu dzīvnieku, un šobrīd primārais ir uzturēt esošos. Pašas konti ir iztukšoti. Vairs nav, ar ko barot un ārstēt dzīvniekus, visas neaizskaramās rezerves ir izlietotas, savukārt iegādāties jaunas – nav par ko. Taču, lai vai kā, viņa nenolaidīs rokas pavisam un ir apņēmības pilna rast jebkādus veidus, kā uzturēt apgādībā nonākušos astaiņus. Savā ierakstā Tomase atklāj, ka nodokļu maksājumu parādi, kā arī parādi par barības iegādi un ārstēšanas pakalpojumiem kopsummā veido aptuveni 10 000 eiro, "un tikt no tiem ārā cerību nav".

Arī dzīvnieku adopcija pēdējā laikā apstājusies. Suņi un kaķi, kuri sirgst ar dažādām hroniskām kaitēm, sasnieguši cienījamu vecumu, "nevienam būtībā īsti nav vajadzīgi, izņemot mūs", nosaka Tomase.

Biedrības vadītāja uzskata, ka patlaban dzīvnieku aizsardzības jomā situācija Latvijā ir katastrofāla, "dzīvnieki vienkārši izkrīt nokrišņos", un tas ir bezatbildīgas rīcības rezultāts. Tomase neslēpj savu vilšanos sabiedrībā, jo atbalsts un ieinteresētība, viņasprāt, ir ārkārtīgi zemi, un ar katru gadu situācija pasliktinās. Cita starpā viņa to saista ar kovida pandēmiju, kuras rezultātā cilvēki vairāk koncentrējas uz sevi.

"Man ir bezgala grūti dzīvot pasaulē, apzinoties, ka cilvēki tik atsaucīgi saziedo līdzekļus kaut kādu akmens simbolu nojaukšanai, vienlaicīgi uzgriežot muguru nelaimīgu un nevajadzīgu dzīvnieku ciešanām tepat līdzās," raksta biedrības vadītāja.

 

Ziedojumiem

Biedrība Ar sirdi delnā
Reģ. nr. 40008230734
AS Swedbank
Kods: HABALV22
Konts: LV56HABA0551040032558
Paypal: arsirdi@inbox.lv

Lasi vēl

Komentāri (14)

  • -1
    Pāvests 15.07.2022, 13:40:36

    Ok parunāsim pavisam godīgi šoreiz. Man ir publiski pārmetumi pašai “sirdi delnā” vadītajai, kā viņa tur bija, tomase laikam.
    Paskatoties kāda viņai ir attieksme pret cilvēkiem sociālos tīklos, jāsaka godīgi, tik emocionāli nestabilam cilvēkam es naudu netaisos ziedot un acīmredzot daudzi to ir sapratuši, tāpēc nav brīnums ka patversme iet pagrīdē. Viņai vispār vajadzētu kādu disciplinārsodu, jo tas, kā viņa nolamā cilvēkus - Par kropļiem, niecībām, un daudzos citos smirdīgi zemiskos vārdos, tas NAV NORMĀLI. Viņas komunikācijas stils ir zemāks par bērnudārznieka līmeni, kas nāk no narkomānu ģimenes. Tā tas reāli ir. Runājot ar citiem cilvēkiem, kas iepriekš ir ko ziedojuši viņiem, ir nonākuši pie tādiem pašiem secinājumiem. Turklāt cilvēki, ar kuriem esmu runājis, kuri esot regulāri braukuši tur staidzināt suņus, ir godīgi pateikuši, ka viņas attieksme verbālā un fiziskā pret suņiem nav tā labākā. Tā vecene var atrakstīties cik grib, bet cilvēki jau zin, redz un runā.

  • 0
    Pāvests 15.07.2022, 13:44:05

    Trakākais ir viņas prakse iesmērēt dzīvniekus, suņi kas zinām ir nokoduši kaķus, tos pēc tam dod tālāk adoptācijai cilvēkiem, dievojoties ka nevienam kaķim pāri nedarīšot, jo ar “sunīti ir jāstrādā, jāņem blakus gultiņā gulēt” un kādas stulbības tik vēl ne. Ja suns ir debils un kodīs, tad arī tāds būs, atliks tik uzgriezt muguru un viss.
    Pilns rublis viņai tur nav. Žēl dzīvniekus, kuri tur paliek, bet ja nevari tikt galā, tad ej prom no tā biznesa un beidz čakarēt sev reputāciju sociālos tīklos, no lamājot citus cilvēkus zemiski rupjiem vārdiem, publiski nomelnojot.

  • -3
    Heinrich 15.07.2022, 19:50:34

    Tādi suņi būtu taisni noderīgi,lai patīrītu pilsētu no klaidoņkaķu bariem.

  • -5
    Pāvests 15.07.2022, 20:40:31

    Man liekas ka tevi vajag patīrīt no šejienes. Vecajos labajos reketiera laikos ātri tevi izmācītu.

  • 0
    ilona kaķis 16.07.2022, 11:15:23

    Nu vispār jau tas nav bizness.
    Par pārējo varbūt pat varētu daļēji piekrist: komunikācijas problēmas ir. Es reiz gribēju ziedot suņiem segas paklāšanai, rezultātā aiznesu uz miseni.

  • 0
    kaktuss 15.07.2022, 14:14:22

    Būtu labi, ja Ventspilī tiktu izveidota normāla patversme, kas neknapinātos tikai no ziedojumiem. Pietiek būvēt tās nevienam nevajadzīgās celtnes, kur kārtējo reizi bīdīt savējo brandžu, bet beidzot sakārtot šo lietu. Jau gadiem par to tiek runāts, bet nekas nemainās. :/

  • -1
    reku 15.07.2022, 14:43:02

    Vajag atjaunot senākos laikos piekopto praksi ar klaiņojošem dzīvniekiem daudz neceremonēties.Šeit izraksts no tā laika noteikumiem:
    "Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanu veic speciālas dzīvnieku ķērāju brigādes.Visi noķertie kaķi,kā arī suņi bez kaklasiksnām un žetoniem,likvidējami nekavējoties.Suņi ar kaklasiksnām atdodami to īpašniekiem pēc ķeršanas ,transportēšanas un uzturēšanas izdevumu apmaksas,pārējie pēc noteiktā uzturēšanas termiņa beigām obligāti likvidējami."

  • 0
    tery 15.07.2022, 16:52:49

    Man tiešām nav ne mazākās līdzjūtības pret šīs organizācijas vadītāju, jo arī man bija nepatīkama vārdu pārmaiņa feisbukā ar šo dāmu. Tiku pilnīgi nepelnīti nolamāts/ta tikai par to, ka iestājos par kādu suņa saimnieku, kurš gribēja dabūt atpakaļ savu suni, kas bija no sētas izbēdzis un nokļuvis patversmē, bet viņam to nedeva atpakaļ, jo redz nevarot pierādīt, ka tas esot viņa suns. Murgs kaut kāds.

  • -3
    Pāvests 15.07.2022, 20:39:43

    Nu padebīli, šis jau ir galīgi garām. Vāc visādus klaidoņus, atpakaļ saimniekiem nedod un vēl čīkst un raud ka nevar nevienu vairs pabarot. Reāli suņa spīdzināšana, iesprostot viņu tur krātiņā un nedot atpakaļ saimniekiem uz mājām, kur viņš ir pieradis būt. Lasīju arī kā viņa 10stāvīgiem vārdiem nolamāja sievieti par to, ka viņai salūta laikā izmuka suns, un kāda viņa “krople” ka laiž suni laukā sētā, ka aizmuka dēļ tā ka bija sabijies. Pretīgs cilvēks un pretīga attieksme jau parāda visu viņas būtību. Tad labāk aizvest visus tos dzīvniekus uz Ulubeli un labāk viņiem noziedošu, jo tas kāda tur ir attieksme pret cilvēkiem un dzīvniekiem ir kā diena pret nakts.

  • -2
    Heinrich 15.07.2022, 20:36:23

    Vai beidzamā laikā kustoņi netiek vērtēti augstāk par cilvēkiem?

  • -5
    A.n.i.t.a 16.07.2022, 06:21:23

    Dzīvnieks arī ir augstāks par cilvēku, jo dzīvnieks nekad nenodos, nemelos, neaplaupīs otru. Cilvēks tikai ir iedomājies sevi par radības kroni, bet īstenībā ir visļaunākā būtne uz planētas Zeme, kurš var nogalināt prieka pēc - dzīvnieks parasti tā nedara .Atcerēsimies vienu- mēs esam atbildīgi par tiem ,kurus esam pieradinājuši , un tas neattiecas tikai uz dzīvniekiem . Piekrītu , ir nepieciešama normāla patversme , pilnībā kā pašvaldības uzņēmums, kurš var saņemt arī ziedojumus no tiem ,kuri to vēlas un brīvprātīgos, kuri izved pastaigās suņus vai kā citādi palīdz , bērniem parādīt ,kas notiek ar suņiem un kaķiem, kurus saimnieki nav gribējuši turpmāk uzturēt, ne jau tos gadījumus, kad dzīvnieks dažādu negadījumu rezultātā pazūd. Ir jau no mazotnes jāieaudzina bērniem , ka dzīvnieks nav rotaļlieta, ka par dzīvnieku jārūpējas būs ilgu laiku-visu viņa mūžu.

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 16.07.2022, 07:43:31

    Es jau bij te rakstit.Vai tōs Sunišš (kas vel nav tig vecc) nevaret paņemt kād Korejieš oder Ķīnīzer Restorān,priekš ēšan taisišan?
    Gaļ paliek Gaļ,le zinat.

  • -4
    ventspilnieks 36,7 16.07.2022, 22:20:09

    Humānākais veids būtu uzlikt suņu/kaķu nodokli. Nav ne jausmas, ir tagad vai nav tāds, bet no 500 eur gadā varētu sākt. Problēma atrisinātos pati no sevis. Ne tikai cilvēku skaits jāsamazina, bet arī mājdzīvnieku, turklāt krasi. Mājdzīvnieki ekoloģijai ir dziļu pēdu iespieduši

  • 0
    tery 17.07.2022, 10:05:16

    Pasaki tikai to valdībai. Vai par maz nodokļus maksājam? Varbūt vēl gaisa nodokli uzlikt? Nodoklis par mājdzīvniekiem jau sen eksistē.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: